Bibliotheek

Al tientallen jaren beheert het Zuid-Afrikahuis een bibliotheek met een unieke, geheel op Zuid-Afrika gerichte collectie, en de grootste afdeling Zuid-Afrikaanse literatuur in Europa. Onderzoekers, docenten en studenten, maar ook meer algemeen geïnteresseerde lezers maken gebruik van de bibliotheek. Het grootste deel van de collectie is Afrikaans-, Nederlands- of Engelstalig. De nieuwe aanwinsten van de bibliotheek worden vermeld in het Maandblad Zuid-Afrika en op de website.

De bibliotheekcollectie bevat:

  • Ca. 52.000 titels;
  • Ca. 40 lopende abonnementen op tijdschriften en kranten;
  • Ca. 550 afgesloten abonnementen op tijdschriften;
  • Audiovisuele materialen;
  • Literair knipselarchief;
  • Beeldbank (veel historische foto's o.a. van de Anglo-boerenoorlog);

De collectie van de bibliotheek is te raadplegen via de catalogus, maar ook opgenomen in de NCC, en dus te raadplegen via Picarta en Worldcat.
In de studiezaal kan men gebruik maken van een kopieerapparaat. De collectie van de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis is gratis te raadplegen in de leeszaal. Voor het lenen van materialen is een lidmaatschap (€ 16,00 per jaar, studenten € 6,00) vereist. Wilt u zich aanmelden als lid? Dat kan ter plekke tijdens openingsuren (breng een ID-bewijs mee) of door een mailtje te sturen naar bibliotheek [at] zuidafrikahuis [dot] nl.  
Heeft u vragen of wilt u alvast inlichtingen winnen, stuur dan een e-mailtje naar de bibliotheek, ter attentie van Corine de Maijer: bibliotheek [at] zuidafrikahuis [dot] nl.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 16 uur.

Aanwinstenlijst

Met enige regelmaat heeft de bibliotheek nieuwe aanwinsten. De nieuwe aanwinsten kunt u steeds hier vinden.  Heeft u aanschafsuggesties voor de bibliotheek, dan kunt u een e-mailtje sturen naar Corine de Maijer: bibliotheek [at] zuidafrikahuis [dot] nl.

Genealogie

Meer dan een eeuw geleden exploiteerde een Nederlandse maatschappij een spoorwegnet in Zuid-Afrika. In de periode 1887 - 1899 zijn duizenden Nederlanders, vaak met hun gezinnen, in dienst van deze 'Nederlandsche Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij' (NZASM) naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Voor de meesten van hen was het verblijf overigens maar van tijdelijke aard: tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) werd bijna de helft van alle daar woonachtige Nederlanders door de Britse autoriteiten het land uitgezet. Sommigen van hen vonden werk in het toenmalig Nederlands Indië, maar het merendeel vestigde zich weer in Nederland. Daar konden zij aanspraak maken op financiële hulp uit het 'Ondersteuningsfonds voor oud-NZASM personeel.'

Het Zuid-Afrikahuis bewaart veel, grotendeels onbekend, biografisch materiaal over deze spoorwegmensen en hun lotgevallen na terugkeer in Nederland. De dossiers
zijn waardevolle bronnen voor familieonderzoek, omdat zij een (soms zeer gedetailleerd) beeld geven van de levensomstandigheden van deze spoorwegmensen in Nederland tot aan het jaar 1940.

Er is een alfabetische namenlijst samengesteld van bijna 3000 werknemers die eind negentiende eeuw in dienst waren van de NZASM en/of aanvragen om steun hebben ingediend bij het Ondersteuningsfonds. De lijst verwijst naar in het Zuid-Afrikahuis aanwezige archivalia. Via info [at] zuidafrikahuis [dot] nl kunt u vragen of de door u gezochte persoon/voorouder in deze lijst voorkomt.

Foto-Archief

De bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis beschikt over een grote collectie fotomateriaal. Deze collectie bevat tal van unieke foto's met een geschiedkundig karakter. De collectie documenteert de geschiedenis van Zuid-Afrika in de afgelopen 125 jaar en de Nederlands - Zuid-Afrikaanse betrekkingen. Bijzondere vermelding verdienen foto's uit de tijd van de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat (1880-1902), de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902), en portretten van de Afrikaner letterkundigen en politici. Alle foto's zijn te vinden via de beeldbank elders op deze website.

AdamNet

De bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis is aangesloten bij de samenwerkende Amsterdamse Bibliotheken. Via dit netwerk, AdamNet, vindt u miljoenen boeken, tijdschriften, multimedia en andere informatie binnen Amsterdam en omstreken. De collectie van de meer dan 30 aangesloten Amsterdamse bibliotheken is in één keer te doorzoeken via de AdamNet Groepscatalogus.

 

Zuid-Afrikahuis    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam Nederland    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596