3 oktober: Avond over misdaadfictie, met Rudie van Rensburg, Peter Römer en Ingrid Winterbach

Sinds 1994 heeft de Afrikaanstalige misdaadfictie een hoge vlucht genomen. Deon Meyer is een wereldster en ook andere misdaadschrijvers als Karin Brynard, Chris Karsten, Chanette Paul, Martin Steyn en Irma Venter timmeren aan de weg. In dit rijtje past ook Rudie van Rensburg, dit jaar een van de deelnemers aan de Week van de Afrikaanse roman. Van Rensburgs romans vallen op door een mix van crime, actualiteit, kleurrijke personages, intrige en humor tegen het decor van Zuid-Afrika’s adembenemende landschap. De onwaarschijnlijke held in zijn boeken is rechercheur Kassie Kasselman van bureau Nuweland in Kaapstad. Een wat sullige verschijning, met zijn hoogwaterbroek en onafscheidelijke rode windjack. Vrijgezel, postzegelverzamelaar, liefhebber van Boeremusiek en groene limonade. Zijn eigenzinnige manier om zaken op te lossen wordt hem door zijn superieuren niet in dank afgenomen. Maar het lukt hem, elke keer weer!

Rudie van Rensburg vormt de spil van een avond over misdaadfictie, dinsdag 3 oktober bij het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. Om te beginnen schetst Margriet van der Waal, de kersverse hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, opkomst en bloei van de Afrikaanse en Zuid-Afrikaanse misdaadfictie sinds het einde van de apartheid. Daarna gaat moderator Ingrid Glorie met Rudie van Rensburg, Ingrid Winterbach en Peter Römer in gesprek over de geheimen van het vak. Terwijl van Rensburg een onvervalste misdaadschrijver is, is Winterbach een bij uitstek literaire auteur die handig weet te spelen met de kenmerken van het genre. En Peter Römer kent – als producent van de televisieseries Baantjer en Grijpstra & De Gier, als schrijver van een nieuwe reeks Baantjer-boeken én als voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs – het genre in Nederland als geen ander…

De boeken van Rudie van Rensburg en Ingrid Winterbach zijn verkrijgbaar als e-boek en printing-on-demand. Tijdens deze avond zullen er ook boeken te koop zijn.

Plaats: Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Datum: 3 oktober 2017
Reserveren: evenementen [at] zuidafrikahuis [dot] nl
Toegang: € 10,00
Aanvang: 19.30 uur; zaal open vanaf 19.00 uur

Zuid-Afrikahuis    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam Nederland    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596