Afrikaans in Amsterdam - boekpresentatie

Afrikaans in Amsterdam - De geschiedenis van de Leerstoel Afrikaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en het Suid-Afrikaanse Instituut (1932–2016)

Zeven jaar nadat het Afrikaans in 1925 een van de officiële talen van Zuid-Afrika was geworden, voelden enkele Nederlanders die geïnspireerd werden door de ‘Groot Nederlandse gedachte’ - de taalverwantschap tussen Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika - de behoefte om de jongste telg van deze ‘Dietse stam’, het Afrikaans, wetenschappelijk te bestuderen.  Zij richtten in 1932 de Stichting ter bevordering van de studie van taal, letterkunde, geschiedenis van cultuur van Zuid-Afrika op, met het doel een bijzondere leerstoel op te richten aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. De eerste hoogleraar en zijn opvolgers begonnen met de aanleg van een eigen Zuid-Afrikaanse boekenverzameling, het ’Suid-Afrikaanse Instituut’, sinds 2016 de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis geheten, die uitgroeide tot een van de grootste collecties boeken over Zuid-Afrika, buiten Zuid-Afrika. De leerstoel werd weliswaar in 1978 door de UvA opgeheven maar kon in 2002 een herstart maken.  Dit boek beschrijft de geschiedenis van de leerstoel en van de bibliotheek en belicht daarmee een belangrijk facet van de culturele betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika in de periode 1932 tot 2016.

Dr. Veltkamp-Visser was in de periode 1986 tot 2010 administrateur in algemene dienst en vervolgens directeur van het Zuid-Afrikahuis


 

14 september 2018
16.00 uur
Prijs:
gratis
Toegang: € 0.00
Locatie: Theaterzaal