AFROVIBES: Meet the Makers

Een gesprek met Thania Petersen, Ingrid Masondo en Margriet van der Waal over hedendaagse kunst in Zuid-Afrika en een van de centrale thema's die dit enorme oeuvre kenmerken: culturele formaties en de zoektocht naar identiteit.

In hoeverre en met welk effect gebruiken hedendaagse kunstenaars traditie en culturele nalatenschappen in hun werk en in de vormen die zij kiezen? Hoe begrijpt de kijker ook de vorm en ideeën achter een kunstwerk? Heeft men dan kennis nodig van de historische en culturele context om het kunstwerk volledig te begrijpen?

Ingrid Masondo is de curator van fotografie en nieuwe media in de Iziko South African National Gallery. Ze is geïnteresseerd in institutionele praktijken en hoe deze het lichaam beïnvloeden, met name zijn identificatie, gewoonten (en visie in het bijzonder), zijn identificaties, herinneringen en geschiedenis.

Thania Petersen is een uitgesproken kunstenaar die haar oorsprong in Kaap Maleisië en moslimachtergrond in haar fotografie en beeldende kunst opneemt.

Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar Afrikaanse cultuur, geschiedenis en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze zal onder andere ingaan op het belang van de Afrikaanse taalidentiteit bij jonge generaties in Zuid-Afrika.

 

8 oktober 2019
19:30
Toegang: € 7.50
Locatie: Theater
Zaal open: 19:15