Bonte Zuid-Afrikaanse poëzie-avond

Op 25 januari is de Gedichtendag, traditiegetrouw de start van de Nationale Poëzieweek. Het Zuid-Afrikahuis haakt in met een avond vol poëzie en muziek! 

Professionele dichters en enthousiaste lezers dragen voor, met Zuid-Afrika als verbindend thema. Met bijdragen van onder meer Mira Feticu, Carina van der Walt, Anesca Smith, Felix Strategier en Lieke Joosen.

Voordragers

Mira Feticu (Breaza, 1973) debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel, maar legde zich daarna toe op het schrijven van verhalen. In haar geboorteland werkte ze als radiomaker en publicist. Als een van de weinigen interviewde ze Herta Müller voor de radio toen er nog nauwelijks iemand in de latere Nobelprijswinnares was geïnteresseerd. Haar huwelijk bracht Mira Feticu naar Nederland, waar ze na een worsteling met het land en de taal in het Nederlands begon te schrijven. In 2015 verscheen haar derde Nederlandse roman, Tascha. De roof uit de Kunsthal. Het boek is gebaseerd op de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal en vertelt het verhaal van de vriendin van een van de hoofdverdachten. In juli 2017 nam Mira Feticu deel aan het Vrystaat Kunstefees in Bloemfontein en verloor ze haar hart aan het land. Haar korte verblijf in Zuid-Afrika maakte zo’n indruk, dat het onmiddellijk een stroom nieuwe gedichten op gang bracht. Op 25 januari leest ze hieruit voor.

Carina van der Walt werd geboren in Welkom, Zuid-Afrika, doceerde vijftien jaar Afrikaanse en Nederlandse letterkunde en kwam in 2002  via een uitwisselingsprogramma een half jaar naar Tilburg. De liefde bracht haar daar vijf jaar later voorgoed terug. In 2015 presenteerde ze samen met Willy Martin de tweetalige dichtbundel Amalgaam.

Felix Strategier is een Nederlandse acteur en zanger. Hij is sinds 2000 artistiek leider van de Amsterdamse Theatergroep Flint. Daarvoor was hij, vanaf de oprichting in 1979, een van de leden van muziektheatergezelschap Gebroeders Flint. Strategier, een zoon van de componist Herman Strategier (1912-1988), werd bij een groter publiek vooral bekend door zijn rol als de vader van Pietje Bell in de jeugdfilms Pietje Bell (2002) en Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon (2003). In 2011 was hij te zien in de remake van de tv-serie 't Schaep met de 5 pooten. Strategier is een liefhebber van Afrikaanse poëzie en maakte onder meer de muziekvoorstellingen Korreltjie Korreltjie Sand (naar het werk van Ingrid Jonker) en Sal ek altyd wit wees (naar het werk van Antjie Krog).

Lieke Joosen is een Nederlandse actrice, zangeres en theatermaker. Vanuit haar voorliefde voor taal maakt ze graag uitstapjes naar andere dingen. Zo zingt ze graag in het Afrikaans. Die taal is van nature poëtisch en leent zich uitstekend voor liedjes. Al is Lieke Nederlands, het lijkt erop dat ze in het Afrikaans haar stem heeft gevonden. Naast op muziek gezette poëzie van Afrikaanse dichters brengt ze ook haar eigen werk ten gehore.

25 januari 2018
19.30
Toegang: € 12.50
Locatie: Zuid-Afrikahuis - Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Zaal open: 19.00