Cry, the Beloved Country

De film Cry, the Beloved Country, is de tweede verfilming van de roman van Alan Paton. Kumalo, een weinig wereldse, plattelandse 'umfundisi' (priester) reist voor het eerst in zijn leven in 1948 naar de grote stad  Johannesburg. Hij zoekt er zijn problematische zuster en zijn vermiste zoon.
Daarbij krijgt hij de hulp van lokale umfundisi  Msimangu. Ondertussen leren we dat Kumalo’s dorpsgenoot, James Jarvis  eveneens in Johannesburg is, omdat diens zoon er vermoord is. De wegen van Jarvis en Kumalo, een witte landeigenaar en een zwarte umfundisi in Zuid-Afrika, kruisen op een dramatische wijze.
Een aantal kijkers en critici had moeite met Cry, the Beloved Country, omdat de film het racisme in het opkomende apartheidsysteem niet op vlijmscherpe toon aan de kaak stelt. Darrell Roodt laat een prachtig land zien, met mensen, wit en zwart, die allen nadelen ondervinden van de apartheid.
De (zwarte) Msimangu beschrijft de tragedie als volgt: 'In mijn hart heb ik die grote angst, dat wanneer de blanke liefde  vindt, wij alleen nog haat kennen.'

Verenigde Staten , 1995, 106 min, Nederlands ondertiteld.
Regie: Darrell Roodt.
Met o.a. James Earl Jones, Richard Harris, Vusi Kunene, Leleti Khumalo en Charles S. Dutton.

15 maart 2018
19.30 uur
Toegang: € 7.50
Locatie: Theaterzaal
Zaal open: 19.00 uur