Elelwani speelfilm (Venda)

Elelwani is de eerste  Venda-gesproken speelfilm en brengt de relatief onbekende Venda-cultuur duidelijk in beeld met een verhaal over liefde, culturele identiteit, liefdesverdriet en doorzettingsvermogen. Actrice Masebe staat bekend om haar sterke vertolking van personages en weet in de film de complexe kwetsbaarheid van de hoofdrolspeelster goed neer te zetten.

 Elelwani en haar vriend, Vele (Shonisani Muleya) zijn smoorverliefd en willen de rest van hun leven samen doorbrengen. Beiden  hebben een goede opleiding achter de rug en willen graag het weelderige landschap van Venda  (in het Noordoosten van Zuid-Afrika) omruilen voor een leven samen in de grote stad. Maar als Elelwani Vele laat kennismaken met haar zeer  traditionele ouders loopt het anders dan ze verwacht. Haar vader is een strenge man, die de plaatselijke koning  als de meest geschikte echtgenoot voor zijn dochter ziet.
Elelwani is een mooie film die ons een inkijk geeft in de  traditionele Venda-cultuur die in niets lijkt op het leven in de townships en de grote steden van Zuid-Afrika.

De film is gebaseerd op de roman van Titus Ntsieni Maumela die, als leraar in de jaren 50 van de vorige eeuw, wilde laten zien hoe educatie een belangrijk middel  kon zijn om de behandeling van vrouwen in de Venda-gemeenschap te veranderen.

(ZA/Venda, 2012, 103 min, Venda gesproken, Engels ondertiteld).
Regie: Ntshaveni Wa Luruli (bekend van the Wooden Camera)
Met: Florence Masebe, Shonisani Muleya, Vusi Kunene, Mutodi Neshehe

15 november 2018
19.30 uur
Toegang: € 7.50
Locatie: Theaterzaal
Zaal open: 19.00 uur