VOLGEBOEKT/ WACHTLIJST Pieter-Dirk Uys: Weaklink van een Wanklank

Dit stuk is meer dan een nostalgische reis door het leven van een bekroonde acteur; Het is een vreemde blik in de ziel van iemand wiens leven geheel en altijd aan kunst is gewijd. Iemand die zich niets aantrok van de toenmalige censuurcommissie of kritiek op de apartheidsregering. Iemand die niet bang is om je in de diepste schuilplaats van zijn hart te brengen. Hij is een meesterlijke verhalenverteller, zonder arrogantie of enige vorm van zelfingenomenheid.

 

D it eenmansverhaal van Pieter-Dirk Uys begon als solo-optreden op het National Art Festival 2015 in Grahamstown als THE ECHO OF A NOISE. In de maanden erna leverde het hem staande ovaties en vijfsterren-media-reacties op.
Pieter-Dirk Uys vindt op zijn 70e plus jaar de moed om het verhaal achter zijn verhalen te vertellen; een persoonlijke caleidoscoop van een leven vol gelach en gezag.
Gedurende 90 minuten loop je als het ware door zijn leven: de angsten en vreugde van een jonge jongen die opgroeide in Pinelands in de jaren 40 en 50. Zijn vader, Hannes, voor wie hij bang is, zijn moeder, Helga Bassel – die zijn vertrouweling en veilige vesting is met haar herinneringen aan het door politiek vertroebelde Berlijn - zijn zus Tessa en haar "Kaapse Vlakte-moeder", Sannie.
Hij vertelt over de optredens in het Kaapse stadhuis, excursies naar de zee, lachende toeristen op de stoomtrein, die zingen terwijl zijn vader hem begeleidt op bruiloften en andere sociale evenementen, zijn liefde voor Sophia Loren, zijn moeder ‘s zelfmoord. Hij wordt somber als hij in het publiek staart en zegt: "Je komt er nooit meer bovenop." Hij was ontdaan, eerlijk, attent, openhartig en onverschrokken, maar oh, zo weerloos in dat stadium.
Geschminkt met maskerachtige lipstick, pruik, jurk of hoge hak waarmee hij zich achter de dressingbroek van Tannie Evita of Bambi Kellermann kan verbergen.

Met zijn gebreide zwarte hoed en bedrukte hemd (‘’Almost Famous’’)  lijkt hij meer op een oude visser die terugkijkt op het leven van de jaren 70.

Pieter Dirk Uys
21 juni 2018
20.00 uur
Toegang: € 0.00
Locatie: Theaterzaal
Zaal open: 19.30 uur