Expositie: Leonor Faber-Jonker - Afrikanerland

5 juli t/m 24 september

Het Zuid-Afrikahuis presenteert de fototentoonstelling 'Afrikanerland' van Leonor Faber-Jonker.

De fotoserie Afrikanerland ontstond tijdens het Jongerenproject, een studiereis naar Namibië en Zuid-Afrika, bedoeld als een culturele uitwisseling tussen Nederlandstalige studenten en Afrikaners. De foto's reflecteren op het gevoel van bevreemding dat het strakke schema van excursies, safari's, lezingen en filmavonden bij Faber-Jonker teweegbracht. De beelden herinneren aan snapshots van koloniale reizigers uit de vroege twintigste eeuw: een echte connectie met de Afrikaners, maar ook met andere Zuid-Afrikanen, blijft uit. Die disconnectie wordt belichaamd door een letterlijke afstand: menselijke constructies vallen in het niet bij de natuur, terwijl menselijke figuren afwezig zijn of opgaan in de verwassen kleuren van het landschap. 

Leonor Faber-Jonker is schrijver, onderzoeker en beeldend kunstenaar met een fascinatie voor de relaties tussen materialiteit, herinnering en betekenis. In haar werk onderzoekt ze praktijken rond (koloniale) objecten, collecties, menselijke resten, foto's, standbeelden en plaatsen. 

De opening vindt plaats op vrijdag 5 juli, 16:00-18:00. Historicus Jan-Bart Gewald (directeur ASC Leiden) zal het openingswoord verzorgen.