Gouden Ganzenveer voor Krog

Antjie Krog was onlangs nog te bewonderen op het Festival voor het Afrikaans, mede georganiseerd door het Zuid-Afrikahuis. In 2018 ontvangt zij de Gouden Ganzenveer, een van de belangrijkste prijzen op het gebied van de Nederlandse taal.

Krog is een bruggenbouwer tussen talen. Tijdens optredens op literatuurfestivals en in vertaalprojecten legt zij verbindingen tussen het Afrikaans en Nederlands en tussen het Afrikaans en andere taalgroepen in Zuid-Afrika. De Academie van de Gouden Ganzenveer wil met de toekenning van deze prijs Krog eren “als een bijzondere en veelzijdige dichteres, als een uitzonderlijk integer schrijfster en journaliste, en als een begenadigd performer van haar eigen werk”. Het is voor het eerst dat de prijs wordt uitgereikt aan een schrijver buiten het Nederlandse taalgebied.

In eigen land werd Antjie Krog al vele malen onderscheiden, onder meer met de Hertzogprys van de SA Akademie vir Wetenskap en Kuns voor Lady Anne (1990) en Mede-wete (2014). In Nederland kreeg ze in 1977 de Reina Prinsen-Geerligsprijs voor de bundels Beminde Antarktika en Mannin (beide 1975).

Een groot deel van Krogs oeuvre is inmiddels in het Nederlands vertaald. Ter gelegenheid van haar 65e verjaardag op 23 oktober jl. verscheen de bloemlezing Waar ik jou word. De 25 gedichten van Antjie Krog die iedereen gelezen moet hebben. Met haar ontroerende voordracht is Krog al jaren een graag geziene gast op festivals in Nederland en Vlaanderen. Dankzij haar vertalingen uit het werk van Henk van Woerden en Tom Lanoye is Krog ook een belangrijke ambassadeur van de Nederlandstalige literatuur in Zuid-Afrika.

Het Zuid-Afrikahuis heeft alle dichtbundels en non-fictie van Krog in zowel het Nederlands als het Afrikaans en Engels beschikbaar.

 

Prontuit maakte voor KykNET een verslag van de prijsuitreiking:

Prontuit 7 Mei 2018 - Segment 1: Antjie Krog, Hertzogpryswenner

Antjie Krog, Hertzogpryswenner, is die eerste nie-Nederlander wat die gesogte Gouden Ganzenveer-toekenning vir haar skryfwerk in Amsterdam, Nederland ontvang het. Ons was daar en het met haar en haar skywersvriende gesels. https://youtu.be/v7XZPJdKI_Y

Prontuit 7 Mei 2018 - Segment 2: Antjie Krog, Hertzogpryswenner https://youtu.be/gs5k4FeXoMo

Prontuit 7 Mei 2018 - Segment 3: Antjie Krog, Hertzogpryswenner https://youtu.be/vq0DodE3PxY 

uitgever Nederland 

uitgever ZA 

Gouden Ganzenveer