Media24 journalist-in-residence: Inge Kühne

Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In de maanden november en december 2019 verblijft adjunct-redacteur Inge Kühne boven het Zuid-Afrikahuis.

 

November-december 2019: Inge Kühne

Inge Kühne is de plaatsvervangend redacteur van Rapport, een Afrikaanse zondagskrant met een lezerspubliek van meer dan 900.000 mensen. Na het behalen van haar diploma in journalistiek aan Technikon Pretoria (nu Tswhane University of Technology) startte ze haar carrière als journalist bij de Zululand Observer, een krant aan de noordkust van KwaZulu-Natal.
In 1992 begon ze te werken bij de krant Beeld in Johannesburg op het moment dat de politieke onrust van de democratische overgang van het land op zijn hoogtepunt was. Na zeven jaar als journalist trad ze toe tot de redactie van Huisgenoot, het grootste Afrikaanse tijdschrift in Zuid-Afrika, waar ze later bureauchef werd.
Inge was een nieuwsredacteur voor Rapport voordat ze in 2014 werd benoemd tot adjunct-redacteur van de krant.
Daarnaast is ze een vaste gast op KykNET Report, een late-night televisieprogramma gericht op het nieuws en de politiek van de dag.

 

Eerdere journalists-in-residence

 

September-oktober 2019: Johann Maarman

Johann Maarman

Johann Maarman is een bekroonde journalist met bijna drie decennia ervaring. Hij werd geboren in Malmesbury in Swartland, maar heeft zijn hart verpacht aan de Westkust. Maarman doorliep de Hoërskool Schoonspruit in Malmesbury tijdens de turbulente jaren '80 en werd tijdens de noodtoestand aangehouden wegens zijn betrokkenheid in de studentenpolitiek. Daarna studeerde hij verder in de journalistiek. In 2008 verbleef Maarman als lid van de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) voor langere tijd in Parijs. Datzelfde jaar werd hij bekroond als beste politiek commentator van Zuid-Afrika. Maarman is directeur van het Suidoosterfees en was eerder directielid van Rapport Onderwysfonds. Hij is adjunct-redacteur van Die Burger en doceert aan de Universiteit van Wes-Kaapland (UWK) en aan de Kaapse Skiereiland Universiteit van Tegnologie. Juli-augustus 2019: Marnus Hattingh

Marnus Hattingh

Marnus Hattingh heeft als nationaal autoredacteur van verschillende Afrikaanse dagbladen een sterke achterban opgebouwd, en die bestaat niet alleen uit ‘petrolkoppe’. Zijn brievenpagina’s zijn elke week gevuld met de meningen van mannen en vrouwen die reflecteren op uiteenlopende onderwerpen als verkeersveiligheid, e-voertuigen en minibus-taxi’s. Hattingh ziet de auto als een sociaal-cultureel product: de autocultuur van Zuid-Afrika biedt een venster op de Zuid-Afrikaanse samenleving, maar is ook nauw vervlochten met de (inter)nationale economie. Hattingh verenigt zijn werk graag met zijn andere grote passie: reizen. Hij probeert overal nieuwe voertuigen uit, bezoekt autofabrieken en musea in binnen- en buitenland, croste door Sicilië op een Vespa en maakte een fietsreis door Tibet. Momenteel werkt hij aan een roman en zijn Tibetaanse reis-memoires.

 

Mei-juni 2019: Melinda Stuurman

Melinda Stuurman   Foto door Melinda Stuurman   Foto door Melinda Stuurman 

Melinda Stuurman groeide op in Kalksteenfontein, een arme en door bendegeweld geteisterde gemeenschap op de Cape Flats. Voor een studie was geen geld: ze werkte negen jaar in de textielindustrie voor ze zich op haar 32ste kon inschrijven in CityVarsity, een school voor media en de kunsten. Tijdens haar opleiding Professionial Photography bleek zij een talent te hebben voor fotojournalistiek. Als vaste medewerker van de krant Son fotografeert zij tegenwoordig uiteenlopende genres: van nieuws tot sport en mode. Sinds kort neemt ze bovendien teksten voor de moderubriek voor haar rekening. 

Wat vinden de journalisten van het Zuid-Afrikahuis en van Amsterdam? En welke betekenis heeft deze ervaring voor hun werk en loopbaan? Bekijk de indrukken van enkele journalisten nadat zij weer in Zuid-Afrika zijn geland!

Media24 se Europese 'tuiste'