Kennis & onderzoek

Het Zuid-Afrikahuis faciliteert het delen van kennis op verschillende manieren.

Het Zuid-Afrikahuis stimuleert het doen van onderzoek. Zo wordt sinds 1932 een leerstoel gefinancierd aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel wordt deze leerstoel bezet door prof.dr. Margriet van der Waal, met als leeropdracht Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis. Daarnaast programmeert het Zuid-Afrikahuis regelmatig wetenschappelijke lezingen en debatten met een actuele, maatschappelijk relevante strekking.

Het Zuid-Afrikahuis ondersteunt graag jonge onderzoekers. Voor hen zal het Zuid-Afrikahuis de mogelijkheid bieden om vanaf medio 2018 scriptie-onderzoek te publiceren in de ZAH Studies, een reeks open access publicaties beschikbaar via de website van het Zuid-Afrikahuis. Daarnaast biedt het Zuid-Afrikahuis onderzoeks-affiliaties aan voor onderzoekers die gedurende enige tijd intensief van de collecties gebruik willen maken.

Tenslotte houdt de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis in samenwerking met het IISG, ASC Leiden, Ugent en de Uva bij welke wetenschappelijke titels aan universitaire instellingen worden gepubliceerd over Zuid-Afrika. In de Bibliografie Academische Publicaties 2013-2018 vindt u titels over Zuid-Afrika die binnen de geestes-, mens-, en sociaalwetenschappen gepubliceerd zijn. Onderwerpen die hierin aan bod komen zijn o.a. politiek, taal- en letterkunde, cultuur, geschiedenis, onderwijs, rechten, arbeid/werkgelegenheid/vakbonden, religie en economie.

Het Zuid-Afrikahuis werkt momenteel aan een digitaal repository voor artikelen, boeken, proefschriften en symposiumverslagen waarvoor gebruik gemaakt is van de collecties van het Zuid-Afrikahuis of van het Zuid-Afrikahuis als locatie.

Meer weten? Stuur een mail ter attentie van Jeltsje Stobbe naar archief@zuidafrikahuis.nl.

Studenten doen onderzoek in de bibliotheek van het ZAH
Studentenpracticum in de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis