Nu te zien: Born Free in Museum Hilversum

Nog t/m 16 juni te zien in Museum Hilversum: de fototentoonstelling 'Born Free' van de Nederlandse fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien. Het Zuid-Afrikahuis is partner van deze tentoonstelling over de eerste post-apartheid generatie.  

Tijdens haar werk in Zuid-Afrika in 2007 raakt de Nederlandse fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien in de ban van de born frees; de generatie die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. Njiokiktjien brengt de jonge generatie op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld. ‘Er is gelijkheid op papier, maar een meerderheid van de jongeren gelooft dat blanke Zuid-Afrikanen nog steeds betere kansen hebben, omdat de erfenis van eeuwen ongelijkheid nog niet is uitgewerkt.’

Op 16 mei presenteert het Zuid-Afrikahuis de discussie 'Born Frees - Hoop versus valse hoop'. Jan-Bart Gewald (directeur Afrika-Studiecentrum Leiden), Harry Wels (Universitair Docent VU, ASC) en Frans Kamsteeg (Sociale Wetenschappen VU) gaan in gesprek onder leiding van journalist, schrijver en Afrika-kenner Marnix de Bruyne. Ook zullen de fotografen Ilvy Njiokiktjien en Melinda Stuurman (Son, ZA) toelichting op deze vragen geven vanuit hun perspectief als fotografen. Klik hier voor meer informatie.

Op 22 mei organiseert Museum Hilversum i.s.m. het Zuid-Afrikahuis een discussie over de geschiedenis en actualiteit van Zuid-Afrika met Erik Bähre (Universiteit Leiden), Hinde Haest (curator FOAM) en fotograaf Melinda Stuurman.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.