Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland

De Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (SZAHN) is de exploitant van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht 141–C te Amsterdam. Doelstelling is de bevordering van het Nederlandse economische en culturele belang in Zuid-Afrika.

SZAHN beheert de bibliotheek en het archief van het Zuid-Afrikahuis en ondersteunt de organisatie van evenementen in het Zuid-Afrikahuis. Voorts is SZAHN uitgever van het kwartaalblad Zuid-Afrika Spectrum en beheert en redigeert het samen met het Zuid-Afrikaanse LitNet de nieuwssite www.voertaal.nu operationeel sinds januari 2018. Doelstelling van voertaal.nu is de vanzelfsprekendheid van het Nederlands en Afrikaans in het economische en culturele verkeer.

SZAHN financiert diverse wetenschappelijke en culturele initiatieven. In Nederland faciliteert SZAHN de bijzondere leerstoel Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en ondersteunt het culturele initiatieven zoals de Week van de Afrikaanse Roman en het Festival voor het Afrikaans. In Zuid-Afrika ondersteunt SZAHN op structurele wijze de projecten van het Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere (SASNEV) in Pinelands (Kaapstad).

SZAHN heeft de ANBI-status.

Voor meer informatie: Info@zuidafrikahuis.nl