Tip: Welkom Today - Terug naar Zuid-Afrika

Fototentoonstelling Ad van Denderen en Lebohang Tlali

Nog t/m 13 oktober 2019 is in het Stedelijk Museum Amsterdam de fototentoonstelling 'Welkom Today' van Ad van Denderen en Lebohang Tlali te zien. De tentoonstelling valt samen met het verschijnen van de gelijknamige publicatie, een bijzonder vervolg op het veelgeprezen fotoboek 'Welkom in Suid-Afrika' (1991). Op 10 juli vindt in het Zuid-Afrikahuis de boekpresentatie plaats. Hoogleraar Margriet van der Waal (UvA) gaat dan in gesprek met de auteurs: fotografen Lebohang Tlali en Ad van Denderen en journalist Margalith Kleijwegt. 

Over Welkom Today:

Lebohang Tlali, fotograaf, groeide op in township Thabong, nabij het mijnwerkersstadje Welkom, Zuid-Afrika. Tijdens zijn studie in Kaapstad kreeg hij het boek Welkom in Suid-Afrika in handen. Dit boek van fotograaf Ad van Denderen en journalist Margalith Kleijwegt maakte grote indruk op hem. Zij legden begin jaren negentig het dagelijks leven in de nadagen van de apartheid vast in beelden en verhalen. Voor het eerst zag Tlali zijn eigen geschiedenis gedocumenteerd.

In 2015 stuurde Tlali een mail naar Van Denderen: ‘Voor mij documenteert uw boek niet alleen een wezenlijk moment in de geschiedenis van Zuid-Afrika, maar zegt het juist ook iets over het heden. Ik zou uw foto’s daarom graag terug willen brengen.’ Met zijn drieën brengen ze tussen 2016 en 2018 een aantal bezoeken aan Welkom en Thabong om opnieuw verslag te doen van de hedendaagse situatie in het mijnstadje, nu met Tlali als collega. Ze bezoeken de families die ze zevenentwintig jaar eerder spraken. En hoe kijken hun kinderen en kleinkinderen naar hun toekomst in het nieuwe Zuid-Afrika?

Welkom Today is een verslag van de post-apartheidsperiode in Zuid-Afrika, vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela. Uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen worden met elkaar verweven in de vorm van oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali, foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en persoonlijke verhalen die verzameld zijn door Margalith Kleijwegt.                                 

Van 18 mei tot 13 oktober 2019 is in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling Welkom Today te zien van Ad van Denderen en Lebohang Tlali.

Van 13 juli t/m 4 augustus 2019 organiseren Paradox, CBK Zuidoost en het Kwaku Summer Festival een buitententoonstelling en diverse publieksactiviteiten rondom Welkom Today in de Bijlmer.   

In 2020 reist de tentoonstelling naar het Oliewenhuis in Bloemfontein en Market Photo Workshop in Johannesburg in Zuid-Afrika.