Uit het Huis

LaSSA op bezoek in het Zuid-Afrikahuis

28 februari 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

27 februari waren er 50 studenten bij ons op bezoek van LaSSA: de Landelijke Samenwerking Studenten Antropologie.

Voor de meeste studenten was dit een eerste kennismaking met het Huis en onze collectie. Hun bezoek aan het Zuid-Afrikahuis was onderdeel van een studiedag met bezoek aan o.a. Amnesty International en workshops.

Bij aankomst gaf journalist in het Huis, Siska Martin, een presentatie waarin zij aan de hand van kleine case studies liet zien waarom ze nog steeds optimistisch is over Zuid-Afrika, ondanks alle negatieve berichtgeving en uiteenlopende uitdagingen waar de Zuid-Afrikaanse samenleving mee te maken heeft.

Na de presentatie bezochten de studenten onze bibliotheek, waar Simon en Bianca met collectiestukken een tijdlijn hadden gevormd. Aan de hand van oude boeken, foto’s, prenten en onderschriften vanaf de 16e eeuw tot aan vandaag, zie je een duidelijke ontwikkeling in hoe we Zuid-Afrika en haar inheemse bewoners vanuit het Westen door de eeuwen heen hebben bekeken en beschreven. Het overzicht maakte interessante gesprekken los en nodigde uit tot reflectie.

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons