Studiefonds

Stichting Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten
Informatie in het Nederlands over beurzen voor uitwisselingsstudenten uit Zuid-Afrika die in Nederland willen studeren (Master en PhD)

Foundation Study for South-African students
Information in English about scholarships for exchange students from South Africa who are willing to study in the Netherlands (Master and PhD)

Stigting Studiefonds vir Suid-Afrikaanse studente
Inligting in Afrikaans over beurse vir studente uit Suid Afrika wat wil deelneem aan uitruilprogramme in Nederland (Master en PhD)

Meer informatie over de ANBI-status

Jongerenproject

Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (voorheen NZAV) organiseert sinds 1975 het Jongerenproject.

Dit is een uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Vlaamse studenten enerzijds en Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten anderzijds. Om het jaar komt een groep Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten naar Nederland en Vlaanderen. In het tussenliggende jaar is dit precies omgekeerd. In deze korte tijd maken de deelnemers van deze reis op een zo breed mogelijk terrein kennis met de bezochte landen, onder andere door de studenten enige tijd onder te brengen bij gastgezinnen.

Jongerenproject en studiereis 2020

Studeer je in Nederland of Vlaanderen en heb je een grote interesse in
Zuid-Afrika? Ga dan mee op studiereis en kijk verder dan de toerist! Doorkruis zuidelijk Afrika vier weken lang met mede-studenten, ervaar de taalbanden tussen de Lage Landen en zuidelijk Afrika en ontdek de hedendaagse Afrikaanstalige cultuur. “Door de coronacrisis kan de studiereis van 2020 helaas niet doorgaan en wordt verplaatst naar een jaar later. De reis is bedoeld voor studenten en alumni (jonger dan 30 jaar) van universiteiten en hogescholen uit Nederland en Vlaanderen. De reis duurt ongeveer vier weken en zal hopelijk plaatsvinden in juli en augustus 2021. De exacte data worden later bekend gemaakt. 

Voorwaarden

Kennis van Zuid-Afrika is niet vereist. Wel belangrijk zijn nieuwsgierigheid, een open geest en een brede interesse. Bereid je voor op een intensieve reis met een breed spectrum aan ervaringen, ontmoetingen en activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat je aanwezig bent bij de twee informatiebijeenkomsten.

Kosten

Je betaalt één bedrag voor de hele reis. Dit is inclusief de heen- en terugvlucht, de binnenlandse vluchten, het binnenlands vervoer, alle overnachtingen en zo goed als alle maaltijden. De eenmalige kosten bedragen maximaal € 1950,-, maar houd rekening met mogelijke extra kosten voor eten, vervoer of borrelen. Gemiddeld zijn deze meerkosten 300 tot 500 euro.

Aanmeldformulier studiereis

Programma Studiereis

Hoe verloopt de studiereis ongeveer?

In Namibië verblijf je een kleine week in het binnenland en aan de kust. In Zuid-Afrika bezoek je de steden Potchefstroom, Bloemfontein, Stellenbosch, Kaapstad, Johannesburg en Pretoria. Om een indruk te geven van hoe het programma eruit ziet, noemen we hier een aantal hoogtepunten van de reis naar Zuid-Afrika en Namibië in 2010.

In Namibië:

 • Verblijf op een boerderij, “boerewors” rond het kampvuur
 •  Achterop een “bakkie” door de heuvels scheuren
 • De gigantische zandduinen aan de kust
 • Eindeloze zoutwegen
 • Zebra’s, antilopen

In Zuid-Afrika:

 • Verblijf bij gastouders: zo leer je het land echt kennen
 • Ontmoetingen met studenten, bijwonen van colleges
 • Bezoek aan een Zuid-Afrikaanse politieke partij
 • Bezoek aan een goudmijn: 2 km onder de grond!
 • Bezoek aan rechtbank
 • Bezoek aan een “plakkerskamp”
 • Meehelpen wijnranken snoeien & wijnproeverij
 • Bezoek aan het Boerenoorlogmuseum
 • Boottocht en rondleiding op Robbeneiland
 • Bezoek aan het Apartheidsmuseum
 • Bezoek aan een Zuid-Afrikaans conservatorium met muziekstudenten
 • Rondleiding door Soweto, een wijk van Johannesburg met een rijke geschiedenis
 • Op safari door een wildpark: neushoorns en “kameelperde” (giraffen)
 • Rondleiding in de Sterkfonteingrotten: “the cradle of life”

Dit is slechts een kleine greep uit het volle programma van de studiereis. Naast alle activiteiten maken vooral de mensen die je ontmoet de reis zo bijzonder. Door gesprekken en discussies leer je het land echt van binnenuit kennen. Het programma is elke keer iets anders, dus wellicht zullen niet al deze activiteiten in 2021 plaatsvinden. Zo is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of Namibië dit jaar in het programma kan worden opgenomen.

Aanmeldformulier studiereis

Jongerenproject 2021

Hopelijk kunnen we in 2021 ook weer een groep studenten uit Zuid-Afrika en Namibië ontvangen in Nederland en Vlaanderen. Voor deze groep zijn wij op zoek naar gastouders in de regio Den Haag en Amsterdam. De exacte data worden later bekend.

Aanmeldformulier gastouders

Gastouder worden?

Word een paar dagen gastouder voor een Zuid-Afrikaanse student!

Hopelijk kunnen we in 2021 ook weer een groep studenten uit Zuid-Afrika en Namibië ontvangen in Nederland en Vlaanderen. Voor deze groep zijn wij op zoek naar gastouders in de regio Den Haag en Amsterdam. De exacte data worden later bekend.

Wat wordt er van u verwacht?

Gemiddeld verblijven de studenten twee tot vijf nachten bij hetzelfde gastgezin. Het is de bedoeling van de Commissie Studiereizen om via het gastouderschap de studenten kennis te laten maken met het dagelijks leven in Nederland. Daarom vragen wij om de logé, naast een slaapplek, ook ontbijt en avondeten te bieden. Soms zullen de studenten een ‘kospakkie’ (lunchpakket) voor onderweg nodig hebben. Ook vragen wij de gastouders om de studenten ‘s ochtends op het centrale verzamelpunt af te leveren, of voor vervoer daar naartoe te zorgen.

Waarom is gastouder zijn zo leuk?

Natuurlijk leert u elkaar pas echt kennen wanneer u het gesprek aangaat over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende landen. Er zal dan ook ‘vrije tijd’ bij de gastouders worden ingeruimd in het programma. Onze ervaring leert dat u in veel gevallen interessante contacten zult opdoen, waar u wellicht in de toekomst voor uw eigen vakantie gebruik van kunt maken! De meeste gastouders ervaren het bezoek als een gezellige tijd.

Ja, ik word gastouder!

Als u zin en tijd hebt om een aantal dagen gastouder te zijn voor één of meerdere studenten, dan kunt u zich aanmelden door het aanmeldformulier in te sturen. Ook stellen we het zeer op prijs als u anderen in uw omgeving op de hoogte wil stellen van het project en hen eventueel kunt bewegen om gastouder te worden.

Aanmeldformulier gastouders

Meer informatie?

Meer informatie
Aanmeldformulier studiereis

Aanmeldformulier gastouders
Facebookpagina

Commissie Studiereizen

De studiereis wordt georganiseerd door de Commissie Studiereizen van de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (SZAHN). Voor de organisatie van de studiereis werkt de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland al vele jaren samen met de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS).

Ervaring en impressie van oud-deelnemers jongerenproject

Tim (deelnemer 2018):

‘Het Jongerenproject is een leuke manier om de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse en Afrikaanse taal op een avontuurlijke wijze te ontmoeten! Met een enthousiaste groep jongeren uit België en Nederland leerden we de plaatselijke bevolking en hun gebruiken als gastouders en studenten een beetje beter kennen. Al reizend tussen verschillende steden worden de verschillen tussen de mensen, rijkdommen, talen, fauna en flora …. doorheen zuidelijk Afrika duidelijk. Lokale specialiteiten zijn het uitproberen, proeven, verkennen, genieten… waard! Samengevat veel bijleren, genieten en ontdekken in een actief programma met fijne mensen! Dit is ’n baie lekker reis!

Manon (deelnemer 2018):

‘Het Jongerenproject dompelt je op leerzame wijze onder in de culturen van Zuidelijk Afrika! Het programma is zeer gevarieerd: naast universiteitsbezoeken en lezingen, bezoek je ook culturele instellingen zoals musea of leer je een stad of plek beter kennen door een bus- of wandeltour. Tijdens de reis verblijf je bij gastouders of in een hostel, waardoor je zowel je gastgezin als reisgenoten goed leert kennen. Het Jongerenproject heeft mij niet alleen meer kennis over en Zuid-Afrika en Namibië opgeleverd, maar vooral mooie herinneringen, waaronder onvergetelijke avonden en vele vriendschappen!’

Sandu (deelnemer 2018):

‘Mijn keuze mee te doen met het Jongerenproject was dat het een van de weinige mogelijkheden is om zuidelijk Afrika écht te leren kennen. Niet met een Djoser of KRAS-reis, maar echt tussen de Zuid-Afrikaners. Je krijgt de kans om Zuidelijk Afrika te beleven in de ogen van mensen die er wonen, met een focus op de Afrikaans sprekenden.
Het is mega-interessant dat er op de andere kant van de aardbol een taal wordt gesproken die lijkt op de onze in een heel andere context. Ek is baie lief vir Afrikaans! Naast mijn voorliefde voor het Afrikaans, die nog meer gesterkt is door de reis, heb ik ook nieuwe inzichten gekregen in hoe zuidelijk Afrika zich heeft gevormd en heb ik genoten van de relaxte manier van leven daar.’

Nina (deelnemer 2012):

Zuid-Afrika is een land dat prikkelt, verwondert en soms verbijstert. In de maand dat ik het land doorkruiste met 15 Nederlanders en Vlamingen, heb ik ontzettend veel gezien en geleerd. Omdat je bij gastgezinnen slaapt en lokale organisaties bezoekt, leer je Zuid-Afrika heel snel van binnenuit kennen. Met geen enkele andere reis kom je zoveel te weten over de cultuur, natuur, geschiedenis en denkwijzen van mensen en hun land. Daarnaast is er gelukkig ook veel tijd voor gezelligheid: samen eten tijdens de braaikuier bij het kampvuur en dansen in de plaatselijke studentenclub. Veel van mijn reisgenoten zie ik nog steeds tijdens onze zelfgeorganiseerde reünies. Dat alles maakt het zeker tot een van de meest bijzondere reizen die ik heb gemaakt!’

Cursussen

Cursus Nederlands

Cursus Nederlands voor Afrikaanssprekenden

Beter Nederlands leren spreken, lezen en schrijven? Doe dan mee aan onze cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen. 

Afrikaanstaligen hebben bij het leren van Nederlands een grote voorsprong op andere tweedetaalleerders. Daarom valt deze groep bij reguliere NT2-cursussen vaak tussen wal en schip. In de cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen wordt deze voorkennis juist actief aangewend bij het leren van Nederlands. 

In een kleine groep gaat u aan de slag met de verschillen tussen Nederlands en Afrikaans. Er wordt veel aandacht besteed aan praktijkgerichte situaties zoals het voorstellen aan Nederlandssprekenden, een telefoongesprek voeren in het Nederlands, boodschappen doen, enzovoort. Geoefend wordt op zowel spreek-, luister- als schrijfvaardigheid.

De cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur en wordt op woensdagavond gegeven van 19:30 – 21:00. 

Data cursus: 
Nieuwe data vanaf 1 september. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Er wordt gewerkt uit Oranje Boven, een lesboek dat bij het cursusgeld inbegrepen is.
Deelname bedraagt 180 Euro per persoon (Studententarief is 145 Euro) en is inclusief een jaar combi lidmaatschap waarbij je ook gebruik kunt maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten.

Deze cursus loopt vaak snel vol waarna mensen op een reservelijst kunnen worden geplaatst. De cursusbijdrage moet dinsdag 29 april overgemaakt zijn op onze rekening. Indien de cursusbijdrage dan niet binnen is, zullen we mensen op de reservelijst benaderen zodat de gereserveerde plek op tijd benut kan worden door een ander!

Docent: Jente Rhebergen

Voor meer informatie en aanmelden

Cursus Afrikaans

Cursus Afrikaans voor Nederlandssprekenden

In het Zuid-Afrikahuis worden op verschillende niveaus cursussen Afrikaans voor Nederlandssprekenden gegeven.  

De cursussen (8 lessen) voor beginners en gevorderden zijn op donderdagavond.
De vervolgcursus Conversatie (4 lessen) is op dinsdagavond. Alle lessen duren 2 uur.

Tijdens de cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

 •  Ontstaansgeschiedenis van het Afrikaans
 • Grammatica: op welke punten verschillen het Nederland en het Afrikaans van elkaar?
 • Alledaagse zegswijzen en omgangsvormen
 • Woordenschat: veelvoorkomende woorden die of anders zijn in het Afrikaans of een heel andere betekenis hebben
 • Praktische oefeningen: door middel van voorbeelden en praktische oefeningen zal een eerste begin van spreek- schrijf- en luistervaardigheid in het Afrikaans worden aangeleerd

Cursus Afrikaans voor Beginners

De cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur en wordt op donderdagavond gegeven van 19:30 – 21:00. 

Data cursus: 
Nieuwe data vanaf 1 september. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deelname bedraagt 180 Euro per persoon (Studententarief is 145 Euro) en is inclusief een jaar combi lidmaatschap waarbij je ook gebruik kunt maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten.

Naar verwachting loopt deze cursus snel vol, dus wees spoedig met uw aanmelding. De cursusbijdrage moet donderdag 2 januari overgemaakt zijn op onze rekening. Indien de cursusbijdrage dan niet binnen is, zullen we mensen op de reservelijst benaderen zodat de gereserveerde plek op tijd benut kan worden door een ander!

Docent: Elize Zorgman

Voor meer informatie en aanmelden

Cursus Afrikaans voor Gevorderden

De cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur en wordt op donderdagavond gegeven van 19:30 – 21:00. 

Data cursus: 
Nieuwe data vanaf 1 september. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deelname bedraagt 180 Euro per persoon (Studententarief is 145 Euro) en is inclusief een jaar combi lidmaatschap waarbij je ook gebruik kunt maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten.

De cursusbijdrage moet donderdag 12 maart overgemaakt zijn op onze rekening. Indien de cursusbijdrage dan niet binnen is, zullen we mensen op de reservelijst benaderen zodat de gereserveerde plek op tijd benut kan worden door een ander!

Docent: Elize Zorgman

Voor meer informatie en aanmelden

Cursus Afrikaans Converseren

Conversatielessen zijn bedoeld voor diegenen die reeds de voorafgaande cursussen Afrikaans voor Beginners en Afrikaans voor Gevorderden gevolgd hebben.

Deze conversatiecursus is ideaal als u in het dagelijks leven weinig in aanraking komt met het Afrikaans, maar uw Afrikaans wel wil onderhouden.

De cursus bestaat uit 4 lessen van anderhalf uur en wordt op dinsdagavond gegeven van 19:30 – 21:00. 

Data cursus: 
In overleg met cursisten en docent worden er nieuwe data gepland.

Deelname bedraagt 75 Euro per persoon en moet donderdag 14 januari overgemaakt zijn op onze rekening. Indien de cursusbijdrage dan niet binnen is, zullen we mensen op de reservelijst benaderen om de gereserveerde plek op te vullen!

Docent: Elize Zorgman

Voor meer informatie en aanmelden

Scriptieprijs

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons