Jongerenproject

Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (voorheen NZAV) organiseert sinds 1975 het Jongerenproject.

Dit is een uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Vlaamse studenten enerzijds en Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten anderzijds. Om het jaar komt een groep Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten naar Nederland en Vlaanderen. In het tussenliggende jaar is dit precies omgekeerd. In deze korte tijd maken de deelnemers van deze reis op een zo breed mogelijk terrein kennis met de bezochte landen, onder andere door de studenten enige tijd onder te brengen bij gastgezinnen.

Studiereis 2024

Studeer je in Nederland of Vlaanderen en heb je interesse in Zuid-Afrika? Ga dan mee op studiereis en kijk verder dan de toerist! Doorkruis zuidelijk Afrika vier weken lang met medestudenten, ervaar de taalbanden tussen de Lage Landen en zuidelijk Afrika en ontdek de hedendaagse Afrikaanstalige cultuur. De reis is bedoeld voor studenten en recent afgestudeerden (jonger dan 30 jaar) van universiteiten en hogescholen uit Nederland en Vlaanderen. De reis duurt ongeveer vier weken en zal rond juli en augustus 2024 plaatsvinden. De exacte data worden later bekend gemaakt. 

Voorwaarden

Kennis van Zuid-Afrika is niet vereist. Wel belangrijk zijn nieuwsgierigheid, een open geest en een brede interesse. Bereid je voor op een intensieve studie- en cultuurreis met een breed spectrum aan ervaringen, ontmoetingen en activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat je aanwezig bent bij de twee informatiebijeenkomsten.

Kosten

Je betaalt één bedrag voor de hele reis. Dit is inclusief de heen- en terugvlucht, de binnenlandse vluchten, het binnenlands vervoer, alle overnachtingen en zo goed als alle maaltijden. De eenmalige kosten bedragen maximaal € 1950,-, maar houd rekening met mogelijke extra kosten voor eten, vervoer of borrelen. Gemiddeld zijn deze meerkosten 300 tot 500 euro.

Programma Studiereis

Hoe verloopt de studiereis ongeveer?

Voorgaande jaren was de studiereis een rondreis door o.a. de binnenlanden en de kust van Namibië en de universiteitssteden van Zuid-Afrika (Potchefstroom, Bloemfontein, Stellenbosch, Kaapstad, Johannesburg en Pretoria). Om een indruk te geven van hoe het programma eruit ziet, noemen we hier een aantal hoogtepunten uit voorgaande edities.

In Namibië:

  • Verblijf op een boerderij, “boerewors” rond het kampvuur
  •  Achterop een “bakkie” door de heuvels scheuren
  • De gigantische zandduinen aan de kust
  • Eindeloze zoutwegen
  • Zebra’s, antilopen

In Zuid-Afrika:

  • Verblijf bij gastouders: zo leer je het land echt kennen
  • Ontmoetingen met studenten, bijwonen van colleges
  • Bezoek aan een Zuid-Afrikaanse politieke partij
  • Bezoek aan een goudmijn: 2 km onder de grond!
  • Bezoek aan rechtbank
  • Bezoek aan een “plakkerskamp”
  • Meehelpen wijnranken snoeien & wijnproeverij
  • Bezoek aan het Boerenoorlogmuseum
  • Boottocht en rondleiding op Robbeneiland
  • Bezoek aan het Apartheidsmuseum
  • Bezoek aan een Zuid-Afrikaans conservatorium met muziekstudenten
  • Rondleiding door Soweto, een wijk van Johannesburg met een rijke geschiedenis
  • Op safari door een wildpark: neushoorns en “kameelperde” (giraffen)
  • Rondleiding in de Sterkfonteingrotten: “the cradle of life”

Dit is slechts een kleine greep uit het volle programma van de studiereis. Naast alle activiteiten maken vooral de mensen die je ontmoet de reis zo bijzonder. Door gesprekken en discussies leer je het land echt van binnenuit kennen. Omdat we rekening houden met de voorkeuren van de deelnemers en we afhankelijk zijn van Zuid-Afrikaanse begeleiders is het  programma elke keer iets anders. Wellicht zullen in 2024 dus niet al deze activiteiten kunnen plaatsvinden.

Meer informatie?

Aanmeldformulier infosessie Meer informatie Aanmeldformulier studiereis Aanmeldformulier gastouders

Ervaring en impressie van oud-deelnemers jongerenproject

Vincent (deelnemer 2022): De reden waarom ik me heb opgegeven voor het Jongerenproject, was om mijn betovergrootvader achterna te gaan. Hij heeft een dagboek bijgehouden van zijn ervaringen toen hij als 25-jarige jongeman in 1890 een jaar lang meebouwde aan de spoorlijn Pretoria-Maputo. Ik wilde deze kans benutten om de overeenkomsten en verschillen tussen mij en mijn betovergrootvader te vergelijken. Daarnaast heb ik ook ontzettend van het land, de reis en de medereizigers genoten. Het programma zat tjokvol met leerzame en leuke activiteiten. Wat de reis bijzonder maakt, is dat je in gastgezinnen komt en je dus met de lokale bevolking het land gaat ontdekken. Dat is best spannend, en je wordt echt in het diepe gegooid, maar daardoor ook juist des te leuker, leerzamer en avontuurlijker!

Tim (deelnemer 2018): ‘Het Jongerenproject is een leuke manier om de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse en Afrikaanse taal op een avontuurlijke wijze te ontmoeten! Met een enthousiaste groep jongeren uit België en Nederland leerden we de plaatselijke bevolking en hun gebruiken als gastouders en studenten een beetje beter kennen. Al reizend tussen verschillende steden worden de verschillen tussen de mensen, rijkdommen, talen, fauna en flora …. doorheen zuidelijk Afrika duidelijk. Lokale specialiteiten zijn het uitproberen, proeven, verkennen, genieten… waard! Samengevat veel bijleren, genieten en ontdekken in een actief programma met fijne mensen! Dit is ‘n baie lekker reis!

Sandu (deelnemer 2018): ‘Mijn keuze mee te doen met het Jongerenproject was dat het een van de weinige mogelijkheden is om zuidelijk Afrika écht te leren kennen. Niet met een Djoser of KRAS-reis, maar echt tussen de Zuid-Afrikaners. Je krijgt de kans om Zuidelijk Afrika te beleven in de ogen van mensen die er wonen, met een focus op de Afrikaans sprekenden.
Het is mega-interessant dat er op de andere kant van de aardbol een taal wordt gesproken die lijkt op de onze in een heel andere context. Ek is baie lief vir Afrikaans! Naast mijn voorliefde voor het Afrikaans, die nog meer gesterkt is door de reis, heb ik ook nieuwe inzichten gekregen in hoe zuidelijk Afrika zich heeft gevormd en heb ik genoten van de relaxte manier van leven daar.’

Jessica (deelnemer 2022): Het Jongerenproject bood mij de ideale kans om Zuid-Afrika te verkennen. Na een kennismaking met de Afrikaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent, kreeg ik de kans om enkele dichters, schrijvers en uitgevers te ontmoeten. Onze bezoeken aan verschillende universiteiten, de rondleiding in het Nationaal Archief en de kennismaking met belangrijke stakeholders leverden blijvende contacten en samenwerkingen op. Wat deze reis echt bijzonder maakte, was niet alleen het educatieve aspect, maar ook de gastvrijheid van de gastouders en de prachtige natuur. Ik kan de reis ten zeerste aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in een diepgaande verkenning van Zuid-Afrika.

Manon (deelnemer 2018): ‘Het Jongerenproject dompelt je op leerzame wijze onder in de culturen van Zuidelijk Afrika! Het programma is zeer gevarieerd: naast universiteitsbezoeken en lezingen, bezoek je ook culturele instellingen zoals musea of leer je een stad of plek beter kennen door een bus- of wandeltour. Tijdens de reis verblijf je bij gastouders of in een hostel, waardoor je zowel je gastgezin als reisgenoten goed leert kennen. Het Jongerenproject heeft mij niet alleen meer kennis over en Zuid-Afrika en Namibië opgeleverd, maar vooral mooie herinneringen, waaronder onvergetelijke avonden en vele vriendschappen!’

Jongerenproject 2025

In 2023 ontvangen we weer een groep studenten uit Zuid-Afrika en Namibië in Nederland en Vlaanderen. Voor deze groep zijn wij op zoek naar gastouders in de regio Den Haag en Amsterdam. De exacte data worden later bekend.

Gastouder worden?

Word een paar dagen gastouder voor een Zuid-Afrikaanse student!

Hopelijk kunnen we in 2023 ook weer een groep studenten uit Zuid-Afrika en Namibië ontvangen in Nederland en Vlaanderen. Voor deze groep zijn wij op zoek naar gastouders in de regio Den Haag en Amsterdam. De exacte data worden later bekend.

Wat wordt er van u verwacht?

Gemiddeld verblijven de studenten twee tot vijf nachten bij hetzelfde gastgezin. Het is de bedoeling van de Commissie Studiereizen om via het gastouderschap de studenten kennis te laten maken met het dagelijks leven in Nederland. Daarom vragen wij om de logé, naast een slaapplek, ook ontbijt en avondeten te bieden. Soms zullen de studenten een ‘kospakkie’ (lunchpakket) voor onderweg nodig hebben. Ook vragen wij de gastouders om de studenten ‘s ochtends op het centrale verzamelpunt af te leveren, of voor vervoer daar naartoe te zorgen.

Waarom is gastouder zijn zo leuk?

Natuurlijk leert u elkaar pas echt kennen wanneer u het gesprek aangaat over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende landen. Er zal dan ook ‘vrije tijd’ bij de gastouders worden ingeruimd in het programma. Onze ervaring leert dat u in veel gevallen interessante contacten zult opdoen, waar u wellicht in de toekomst voor uw eigen vakantie gebruik van kunt maken! De meeste gastouders ervaren het bezoek als een gezellige tijd.

Ja, ik word gastouder!

Als u zin en tijd hebt om een aantal dagen gastouder te zijn voor één of meerdere studenten, dan kunt u zich aanmelden door het aanmeldformulier in te sturen. Ook stellen we het zeer op prijs als u anderen in uw omgeving op de hoogte wil stellen van het project en hen eventueel kunt bewegen om gastouder te worden.

Aanmeldformulier gastouders

Commissie Studiereizen

De studiereis wordt georganiseerd door de Commissie Studiereizen van de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (SZAHN). Voor de organisatie van de studiereis werkt de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland al vele jaren samen met de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS).

Cursussen

Cursus Nederlands

Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen

Beter Nederlands leren spreken, lezen en schrijven? Doe dan mee aan deze cursus. 

Mensen met een Afrikaanse taalachtergrond hebben bij het leren van Nederlands een grote voorsprong op anderen die Nederlands als tweede taal leren. Daarom valt deze groep bij reguliere NT2-cursussen vaak tussen wal en schip. In de cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen wordt deze voorkennis juist actief aangewend bij het leren van Nederlands. 

In een kleine groep gaat u aan de slag met de verschillen tussen het Nederlands en Afrikaans. Er wordt veel aandacht besteed aan praktijkgerichte situaties zoals bij introducties in het Nederlands, een telefoongesprek voeren, boodschappen doen, enzovoort. Geoefend wordt op zowel spreek-, luister- als schrijfvaardigheid.

Docente: Francine Maessen
Locatie: Zuid-Afrikahuis, studiezaal
Aanvang: Maandagavond, 18:30 – 20:30 uur (inloop vanaf 18:15)

De cursus zal ergens in het najaar plaatsvinden. Houd de website in de gaten voor vervolgberichten.

Er wordt gewerkt uit Oranje Boven, een lesboek dat we vanuit het Huis aanbieden aan cursisten, en waar u niet extra voor hoeft te betalen. De cursusbijdrage is  180 per persoon. Vanaf uw deelname aan deze cursus mag u een jaar lang gebruik maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten. Ook krijgt u toegang tot ons digitale tijdschrift Spectrum.

Cursus Afrikaans

Cursus Afrikaans voor Nederlandssprekenden

In het Zuid-Afrikahuis worden op verschillende niveaus cursussen Afrikaans voor Nederlandssprekenden gegeven.

Tijdens de cursussen komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Ontstaansgeschiedenis van het Afrikaans
  • Grammatica: op welke punten verschillen het Nederlands en het Afrikaans van elkaar?
  • Alledaagse zegswijzen en omgangsvormen
  • Woordenschat: veel voorkomende woorden die of anders zijn in het Afrikaans óf een heel andere betekenis hebben
  • Praktische oefeningen: door middel van voorbeelden en praktische oefeningen zal een eerste begin van spreek- schrijf- en luistervaardigheid in het Afrikaans worden aangeleerd

De basiscursus en gevorderdencursus bestaan beiden uit acht lessen die zoveel mogelijk wekelijks opeenvolgend worden georganiseerd.

De cursus is inclusief lesmateriaal, dit hoeft u dus niet aan te schaffen. Deelname aan de Beginnerscursus of de cursus voor gevorderden bedraagt  180 per persoon. De cursusbijdrage is inclusief een jaar combilidmaatschap waarbij je ook gebruik kunt maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten.

Cursus Afrikaans voor Beginners

Docente: Elize Zorgman
Locatie: Zuid-Afrikahuis, studiezaal
Aanvang: Dinsdagavond, 18:30 – 20:30 uur (inloop vanaf 18:15)

De cursus zal ergens in het najaar plaatsvinden. Houd de website in de gaten voor vervolgberichten.

Deelname bedraagt € 180 per persoon en is inclusief cursusmateriaal. Daarnaast ben je als cursisten jaar lang combilid waarbij je naast toegang tot Zuid-Afrikahuis Spectrum ook gebruik kunt maken van onze bibliotheekcollectie en -faciliteiten.

Cursus Afrikaans voor Gevorderden 

Docente: Elize Zorgman
Locatie: Zuid-Afrikahuis, studiezaal
Aanvang: Donderdagavond, 18:30 – 20:30 uur (inloop vanaf 18:15)

Bent u eenmaal bekend met de basis, verbreed dan uw grammaticale kennis, woordenschat, spreek- en schrijfvaardigheden. Net als de basiscursus bestaat de gevorderdencursus uit acht lessen en is de cursusbijdrage € 180 per persoon (inclusief cursusmateriaal)

De cursus zal ergens in het najaar plaatsvinden. Houd de website in de gaten voor vervolgberichten.

Cursus Afrikaans Converseren

Heeft u de gevorderdencursus afgerond, maar wilt u actief met Afrikaans bezig blijven? Deze conversatiecursus is ideaal als u in het dagelijks leven weinig in aanraking komt met Afrikaans, maar u uw Afrikaans wel wil onderhouden. Deze lessen worden in vier sessies georganiseerd. Deelname hieraan bedraagt  75 per persoon.

Docente: Elize Zorgman
Locatie: Zuid-Afrikahuis, studiezaal
Aanvang: Woensdagavond, 18:30 – 20:30 uur (inloop vanaf 18:15) 

De cursus zal ergens in het najaar plaatsvinden. Houd de website in de gaten voor vervolgberichten.

Scriptieprijs 2024

English Afrikaans

Heb jij een masterscriptie geschreven over de (veranderende) relatie tussen Europa en Zuidelijk Afrika?

En wil je deze inzichten delen met een groter publiek? Zet je onderzoek bij ons online en maak kans op de Zuid-Afrikahuis scriptieprijs! 

Stuur je masterscriptie in voor 15 april 2024 via het online aanmeldformulier!

Aanmeldformulier

Het Zuid-Afrikahuis looft dit jaar weer de tweejaarlijkse scriptieprijs uit voor een masterscriptie waarin, in de brede zin van het woord, de relatie tussen Europa en Zuidelijk Afrika wordt onderzocht of een element van deze relatie bevat.

Het doel van de scriptieprijs is om academische onderzoeks- en schrijftalenten de kans te geven hun ideeën voor het voetlicht te brengen. Ook stimuleren wij hiermee het wetenschappelijk onderzoek naar de transnationale relaties tussen Europa en Zuidelijk Afrika.

De winnaar van de scriptieprijs krijgt een geldbedrag van € 500,- en de mogelijkheid om het scriptieonderzoek voor een breed publiek te presenteren.

Voorwaarden om deel te nemen

Thema scriptie

Disciplines

Taal scriptie

Afstudeerdatum

Cijfer

De (veranderende) relatie tussen Europa en Zuidelijk Afrika, met name inzicht in sociale relaties, culturele interacties en/of transformatieprocessen.

Geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, rechtswetenschappen, economische wetenschappen.

Nederlands, Engels of Afrikaans.

Tussen 01-01-2022 en 31-12-2023

Masterscriptie afgerond met een Nederlandse 7,5 of hoger, of een buitenlands equivalent hiervan.

Beoordelingscriteria

  • Onderzoek dat qua onderwerp, theorie en methodologie in het oog springt.                 
  • Onderzoek dat een oorspronkelijke invalshoek gebruikt die nieuwe inzichten biedt.
  • Onderzoek dat zowel wetenschappelijke als sociaal-maatschappelijke relevantie heeft. 
  • Onderzoek dat met een vlotte pen is opgeschreven.

Procedure

  • Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 15 april 2024.
  • Gebruik hiervoor het online beschikbare aanmeldformulier.
  • Eind mei hoor je of je scriptie aan de criteria voldoet.
  • Halverwege de zomer wordt een shortlist bekend gemaakt.
  • In het najaar van 2024 vindt de uitreiking van de scriptieprijs plaats tijdens een speciaal evenement.
Aanmeldformulier

Online repository

De ingestuurde masterscripties die aan de voorwaarden van de prijs voldoen worden opgenomen in de bibliotheekcatalogus van het Zuid-Afrikahuis en in de online repository voor het publiek beschikbaar gemaakt.

Contact opnemen

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons