Uit het Huis

Maak kennis met de nieuwe directeur van het Zuid-Afrikahuis

1 maart 2020
Auteur: Angelie Sens
Foto: Kors de Bruin

Delen:

Jan Schinkelshoek

Het bestuur heeft mevrouw Sens per 1 maart 2020 benoemd tot opvolger van Judith Calmeyer Meijburg, die adjunct-directeur bij Geonovum is geworden.

‘Angelie Sens combineert wat het Zuid-Afrikahuis nodig heeft’, zegt Jan Schinkelshoek, voorzitter van het bestuur. ‘Zij heeft ervaring als onderzoeker, bedrijfsmanager en museumdirecteur.’

Dr. Angelie Sens [1960] is voormalig directeur van het Persmuseum in Amsterdam.  Van huis uit is zij cultuurhistoricus, gespecialiseerd in wat toen nog ‘koloniale geschiedenis’ heette, inclusief de geschiedenis van en de betrekkingen met Zuid-Afrika. Een groot deel van haar werkzame leven is mevrouw Sens in de academische wereld werkzaam geweest (onderzoek, schrijven, uitgeven) en een evenzo groot deel is ze als manager actief geweest binnen de culturele sector.

‘Het Zuid-Afrikahuis heeft zo veel in huis’, zegt Angelie Sens. ‘Ik zie het als een uitdaging om dat meer zichtbaar te maken. Juist een kleine culturele instelling als dit Huis heeft zo veel toe te voegen aan het rijke kleurenpalet.’


Angelie Sens

Na een lange carrière in de academische en culturele wereld is het mij een grote eer om per 1 maart 2020 als directeur van het Zuid-Afrikahuis aan de slag te gaan. Samen met de zeer enthousiaste staf, met de vrijwilligers, én ondersteund door het uitermate betrokken bestuur, wil ik het Zuid-Afrikahuis de komende jaren nog beter op de kaart proberen te zetten, nog meer mensen bekendmaken met wat het Huis te bieden heeft, en oude en nieuwe vrienden, betrokkenen en geïnteresseerden laten zien dat de geschiedenis en cultuur van Zuid-Afrika het meer dan waard zijn om voor het voetlicht te halen.

En dat doen we uiteraard in en vanuit dat prachtige pand aan de Keizersgracht 141, maar we gaan ook de boer op. Nieuwe samenwerkingsverbanden smeden, nieuw publiek bereiken, kortom de aandacht voor en betrokkenheid bij Zuid-Afrika vergroten en waarlijk uitgroeien tot het culturele schakelpunt tussen de geschiedenissen, culturen en perspectieven van al die gemeenschappen in Zuid-Afrika, Nederland en Vlaanderen (en daarbuiten) met een gedeeld verleden, heden en een gedeelde toekomst. Die uitdaging ga ik met veel plezier en vertrouwen aan. Daarbij reken ik ook op júllie steun om, met ons állen, het Zuid-Afrikahuis toekomstbestendig, bruisend en dynamisch te maken en te houden.

U hoort nog van ons.

Meer nieuws

13 januari 2022, Actueel
Yvonne Adhiambo Owuor presenteert de ZAM Nelson Mandela Lecture
Op 6 februari 2022 zal Kenyaanse schrijver en opiniemaker Yvonne Adhiambo Owuor de derde ZAM Nelson Mandela Lecture presenteren!
13 januari 2022, Actueel
Oproep! Artiesten voor Thami Mnyele Foundation Residency Award
Een oproep aan alle artiesten uit Afrika en diaspora, u kunt zich tot 20 januari 2022 opgeven voor de Thami Mnyele Foundation Residency Award.
13 januari 2022, Actueel
Première shortfilm ‘ekstasis’
Op 21 januari 2021 presenteert Unusual Bones, in samenwerking met Couscous and Cream, de shortfilm ‘ekstasis’ op Vimeo.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons