Expositie

Joburg hawkers expositie tijdelijk gesloten

16 maart 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Su Tomesen

Delen:

In lijn met het landelijke beleid rond het coronavirus is het Zuid-Afrikahuis tijdelijk gesloten.

5 maart – 23 april De expositie zal verlengd worden. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie.

Solotentoonstelling van Su Tomesen

In de maanden maart en april staan de expositieruimtes van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht in het teken van de straatverkoop – ‘hawking’ – in Johannesburg. De Nederlandse kunstenaar Su Tomesen verbleef twee keer gedurende langere tijd in de grootste stad van Zuid-Afrika, in 2010 en 2017, en observeerde daar de mensen die elke dag weer een stuk straat of stoep claimen waar ze hun diensten of voedsel aanbieden, of (al dan niet gebruikte) goederen verkopen. 

In de theaterzaal draait de film Street (2018) doorlopend. De video toont zonder dialoog of voice-over een bonte reeks aan straatverkopers in Johannesburg die in hun levensonderhoud proberen te voorzien. Straatventers leuren met een paar tandenborstels in het Central Business District; mannen staan met draagbare camera’s en printers in Joubert Park en bieden voorbijgangers een instant foto van zichzelf aan; winkelwagentjes uit supermarkten worden veelvuldig gebruikt voor het vervoeren van koopwaar. Tomesen richt zich op de vindingrijkheid, veerkracht en het doorzettingsvermogen van deze mensen die door de lokale overheid vaak als illegalen en vogelvrijen worden behandeld. Vierentwintig uur van hun leven is vastgelegd in dertig minuten video: Street begint in de vroege ochtend en eindigt in de vroege ochtend een dag later. 

De video maakt deel uit van het vierluik Street vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta (2018). Het vierluik toont de hardheid van het leven van mensen die werken in de micro- en informele economieën; een realiteit voor een groot deel van de wereldbevolking in steden die almaar in aantal en omvang toenemen.  

In het voorhuis toont Tomesen korte video’s, foto’s en een gevonden voorwerp. Ook deze gaan over straathandel: een toren van gestapelde doosjes met whitening cream, een verzameling rechter damesschoenen op een blauw zeil, een straatkapper, een boomveller die wacht op werk, een verkoopster die kleine zakjes voor de verkoop vult met ‘kip-kip’ uit een grote zak – allemaal voorbeelden van Joburg hawkers en de grote verscheidenheid aan zaken die ze proberen te verkopen. Die ze móéten verkopen om te overleven in de harde metropool die Johannesburg is. 

Meer nieuws

2 juli 2020, Actueel
Wij zijn gesloten i.v.m. de zomersluiting.
30 juni 2020, Bibliotheek
Zomersluiting bibliotheek
Beste bibliotheekleden en Vrienden, Vanaf volgende week zijn wij een maand gesloten i.v.m. de zomersluiting. In deze periode stappen we over naar een nieuw bibliotheek systeem.
25 juni 2020, Actueel
Scriptieprijs shortlist!
De scriptieprijsjury heeft afgelopen jaar interessante scripties mogen ontvangen en is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons