Uit het Huis

Nieuwe subsidies door het Shared Cultural Heritage Matching Fund

8 april 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Vijf nieuwe projecten kregen steun van het DutchCulture’s Shared Cultural Heritage Matching Fund, waaronder het Zuid-Afrikahuis.

Over het project:
Barend Barends, een ‘half-Hottentot-Nederlander’, was van 1790 tot 1839 een van de belangrijkste leiders langs de turbulente noordgrens van de Kaapkolonie. Hij was de ‘Kapteyn’ van de Griqua-clan, een van de inheemse groepen in Zuid-Afrika. Zijn rol in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is zo goed als vergeten, deels omdat de mondelinge tradities van de Griquas zijn afgenomen, omdat Barends nooit is opgenomen in de leerplannen van de school en omdat hij niet werd opgevolgd door een zoon die de dynastie kon voortzetten. Dit project, genaamd Barend Barends, de vergeten kaptein van Danielskuil (de vergeten kapitein van Danielskuil), zal het materiële en immateriële erfgoed van Barends naar de voorgrond brengen, voor alle Zuid-Afrikanen. Samen met andere partners gaat het Stiching Zuid-Afrikahuis Nederland samenwerken met de South African Karoo Development Foundation. In Nederland, waar de kennis van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis beperkter is, streven de partners naar thematische vertoningen over de Barends Griquas.

Lees hier over de andere projecten.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons