Uit het Huis

Nieuwe subsidies door het Shared Cultural Heritage Matching Fund

8 april 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Vijf nieuwe projecten kregen steun van het DutchCulture’s Shared Cultural Heritage Matching Fund, waaronder het Zuid-Afrikahuis.

Over het project:
Barend Barends, een ‘half-Hottentot-Nederlander’, was van 1790 tot 1839 een van de belangrijkste leiders langs de turbulente noordgrens van de Kaapkolonie. Hij was de ‘Kapteyn’ van de Griqua-clan, een van de inheemse groepen in Zuid-Afrika. Zijn rol in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is zo goed als vergeten, deels omdat de mondelinge tradities van de Griquas zijn afgenomen, omdat Barends nooit is opgenomen in de leerplannen van de school en omdat hij niet werd opgevolgd door een zoon die de dynastie kon voortzetten. Dit project, genaamd Barend Barends, de vergeten kaptein van Danielskuil (de vergeten kapitein van Danielskuil), zal het materiële en immateriële erfgoed van Barends naar de voorgrond brengen, voor alle Zuid-Afrikanen. Samen met andere partners gaat het Stiching Zuid-Afrikahuis Nederland samenwerken met de South African Karoo Development Foundation. In Nederland, waar de kennis van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis beperkter is, streven de partners naar thematische vertoningen over de Barends Griquas.

Lees hier over de andere projecten.

Meer nieuws

2 juli 2020, Actueel
Wij zijn gesloten i.v.m. de zomersluiting.
30 juni 2020, Bibliotheek
Zomersluiting bibliotheek
Beste bibliotheekleden en Vrienden, Vanaf volgende week zijn wij een maand gesloten i.v.m. de zomersluiting. In deze periode stappen we over naar een nieuw bibliotheek systeem.
25 juni 2020, Actueel
Scriptieprijs shortlist!
De scriptieprijsjury heeft afgelopen jaar interessante scripties mogen ontvangen en is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons