Persbericht

Pan-Afrikaans festival Africadelic streamt de klok rond

18 mei 2020
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Amsterdam – Africadelic is een jaarlijks festival in Paradiso op 25 mei – Internationale Afrikadag – waarin de verbindende kracht, creativiteit en culturele diversiteit in (en uit) Afrika gevierd worden. Dit jaar wordt het een twaalf uur durend online festival, met optredens en talks door artiesten en een filmprogramma. Meer dan dertig artiesten hebben al bevestigd, waaronder Femi Kuti, Pat Thomas, Sampa The Great, Fokn Bois en Baloji. De livestream is onder andere te volgen via de Instagrampagina van Paradiso. Het filmprogramma, bestaande uit een gratis selectie van meer dan vijftien films van makers van Afrikaanse afkomst, is van 24 tot 26 mei beschikbaar op Vitamine Cineville en Vimeo. 

Het jaarlijkse evenement Africadelic in Paradiso is een ode aan het moederland, haar culturele rijkdom en diversiteit, en de invloed die Afrikanen hebben op de mondiale (pop)cultuur. Het programma richt zich op (live) muziek, beeldende kunst, dans, film, performances en dj-sets. Vanwege de COVID-19 maatregelen wordt Africadelic dit jaar geheel online georganiseerd. Op maandag 25 mei – Internationale Afrikadag – wordt het online festival gestreamd van 12:00 tot 00:00 uur. Vanwege zijn recente overlijden staat deze editie van Africadelic uitgebreid stil bij de legendarische Kameroenese saxofonist Manu Dibango en wat zijn muziek heeft betekend. 

☀ MUZIEK 

Meer dan dertig artiesten van zowel het continent als de diaspora hebben hun deelname al bevestigd en zullen vanuit hun huis, studio of andere venue in de buurt livestreamen. Overdag wordt gestreamd vanuit de grote zaal van Paradiso, vanaf 18.00 uur is het strand van Pllek de locatie. 

Deelnemende artiesten tot nu toe zijn (in alfabetische volgorde): 
– Akwasi | Ghana | Nederland 
– A’mosi Just a Label | Angola 
– Bahghi Yemane | Eritrea 
– Baloji | Congo 
– Batida | Angola | Portugal 
– Bia Ferreira | Brazilië 
– Blick Bassy | Kameroen 
– Blinky Bill | Kenia 
– Cacique´97 | Mozambique | Portugal 
– Checheku | Ghana 
– Femi Anikulapo-Kuti | Nigeria 
– Fokn Bois | Ghana 
– Gyedu-Blay Ambolley | Ghana 
– Ibaaku | Senegal 
– Joey le Soldat | Burkina Faso 
– Karun | Kenia 
– Lemi Ghariokwu | Nigeria 
– Mpho Sebina | Botswana | Zuid-Afrika 
– Msafiri Zawose | Tanzania 
– Onipa | Ghana | Verenigd Koninkrijk 
– Pat Thomas & Kwashibu Area Band | Ghana 
– Ray Lema | Congo 
– Rich Medina | Verenigde Staten 
– Rincon Sapiência | Brazilië 
– Sampa The Great | Zambia 
– Sara Tavares | Kaapverdische Eilanden 
– Sinkane | Sudan | Verenigde Staten 
– Tiganá Santana | Brazilië 
– Vaudou Game | Togo 
– Yuri da Cunha | Angola 
– Zoë Modiga | Zuid-Afrika 

☀ TALKS 

Daarnaast werpt Africadelic altijd een kritische blik op de staat van de wereld en het continent in de vorm van interactieve talks en interviews. Diverse artiesten en activisten zullen praten over uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken die spelen in Afrika en de Afrikaanse diaspora. Dit jaar zal het uiteraard ook gaan over de socio-economische en politieke gevolgen van het coronavirus in verschillende Afrikaanse landen en de culturele- en muzikale sector in het bijzonder. Voorafgaand aan hun optredens worden veel artiesten geinterviewd via de Instagrampagina van Paradiso. Daarnaast gaat Afrispectives via hun Instagrampagina in gesprek met onder andere Simone Zeefuik, Richard Kofi, Fuad Hassen, Adeola Aderemi en Christopher Tijan Smith over de rol van kunst en creativiteit in tijden van isolement. Ook zal er een screening en aftertalk van de korte film EUphoria van Black Speaks Back plaatsvinden. 

☀ FILM 

Van 24-26 mei streamt Africadelic een gratis selectie van vijftien films van Afrikaanse en Afrikaans diasporische makers op Cineville en Vimeo. Cineville-leden kunnen de films op Vitamine Cineville kijken. Op Vimeo dienen mensen promocode ‘Africadelic2020’ te gebruiken om de film gratis te zien. 

Africadelic films op Vitamine Cineville (https://vitamine.cineville.nl):
Atlantique | Senegal | Frankrijk | 2019
Ayanda | Zuid-Afrika | 2015
Gifts from Babylon | Gambia | Nederland | 2018
Liyana | Swaziland | Verenigde Staten | 2017
Sembene! | Senegal | Verenigde Staten | 2015
The Burial of Kojo | Ghana | Verenigde Staten | 2018
We Intend to Cause Havoc | Zambia | Tsjechië | 2020

Africadelic films op Vimeo (https://bit.ly/africadelic2020films):
Afripedia (Ghana, Angola, Senegal, Kenia, Zuid-Afrika, Zweden, 2014) 
Art Connect (Trinidad & Tobago, 2013) 
Ayanda (Zuid-Afrika, 2015) 
Black Hair (Trinidad & Tobago, 2018) 
Dance with your Heart (Cuba/VA, 2017) 
Gifts from Babylon (Gambia/NL, 2018) 
Golden Fish, African Fish (Senegal, 2018) 
Jamaica for Sale (Jamaica, 2009/2020) 
Liyana (Swaziland/VS, 2017) 
Pariba (Aruba/NL, 2019) 
Sembene! (Senegal/VS, 2015) 
The African Who Wanted to Fly (Gabon/Frankrijk/België, 2016) 
The Burial of Kojo (Ghana/VS, 2018) 
Welcome to the Smiling Coast (Gambia/NL, 2016) 
We Intend to Cause Havoc (Zambia/Tsjechië, 2020) 
– Yardie (Jamaica/Engeland, 2018) 

Africadelic 2020 is een samenwerking tussen Mano A Mano Produções, Paradiso Amsterdam, Ticket to the Tropics, Pllek Live Stage, Afrispectives, Caribbean Creativity, Cineville en Keep On Pushing Crew. 

Africadelic Festival (online editie!) | 25 mei 2020 | 12.00 – 00.00 uur 
Africadelic Films (gratis toegang!) | 24 – 26 mei 2020 | 24 / 7 

Meer info:
paradi.so/Africadelic2020
facebook.com/events/248730829661281/ 
Download de Africadelic festival trailer hier 

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons