Bibliotheek

Nieuwe aanwinsten in de bibliotheek

2 juni 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Vervleg
Petro Hansen
Protea 2019

Petro Hansen se Afrikaans smelt soos botter op die tong. Haar rubrieke in Beeld en Die Burger laat die volk saamlag en -huil. Temas soos liefde, eensaamheid, verlange en familie word tussen hierdie bladsye vervleg, en verhale uit plekke soos die Bosveld, die Kalahari, Klein-Brak, Bela-Bela en jakarandapers Pretoria sorg vir herinneringe en waarnemings wat die leser laat nadink en nostalgies stem

Die storie van Afrikaans. Uit Europa en van Afrika deel II
W.A.M. Carstens & E.H. Raidt
Protea 2019

Het Afrikaans heeft zich, onder invloed van bepaalde historische omstandigheden in Zuid-Afrika, ontwikkeld tot een volwaardige taal. Deel 2 van dit werk (een lijvig boek van bijna 1200 pagina’s) vertelt hoe dit proces is verlopen, welke historische gebeurtenissen van belang zijn geweest en hoe deze gebeurtenissen hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van het Afrikaans, haar erkenning als officiële taal en ten slotte haar verheffing tot standaardtaal. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe de acties van sprekers van het Afrikaans de taal hebben geschaad, en aan de positie van het Afrikaans vandaag. Ten slotte wordt er gespeculeerd over waar het met het Afrikaans naartoe gaat. Het boek richt zich op het verleden, het heden en de toekomst van het Afrikaans, en is in die zin een unicum in de literatuur over deze taal.

The Seed is Mine
Charles van Onselen
Protea 2019

A bold and innovative social history, “The Seed is Mine” concerns the disenfranchised blacks who did so much to shape the destiny of South Africa. After years of interviews with Kas Maine and his neighbors, employers, friends, and family — a rare triumph of collaborative courage and dedication — Charles van Onselen has re-created the entire life of a man who struggled to maintain his family in a world dedicated to enriching whites and impoverishing blacks, while South Africa was tearing them apart.

Die Slaghuis
Cas Wepener
Protea 2019

Die Slaghuis van Cas Wepener speel byna uitsluitlik in ‘n enkele huis in ‘n fiktiewe plattelandse dorpie in die Noordkaap af, met verhaalgebeure wat oor vier dekades strek. Hier woon Marietta en haar man, Karel, in 1997. Karel is ‘n afgetrede oudbrigadier in die Suid-Afrikaanse polisiediens, verantwoordelik vir die dood van duisende sg. “terroriste” in die Vlakplaas-debakel. Hy weier egter om aansoek te doen vir amnestie en kruip letterlik op dié dorp weg. Dit is hier waar verteller Marietta betekenis soek en terselfdertyd sin probeer maak van die skuldlas van haar man en haar eie geheimsinnige verlede. Op die dorp is daar ‘n legendariese slaghuis waar Marietta byna elke dag vleisaankope maak en waar die jong meisie Kylie se pa as slagter werk.
Kylie se verhaal word hoofsaaklik in 2017 vertel waar sy dieselfde huis huur waar Marietta en Karel in 1997 gewoon het en besig is, aan die een kant met die verwerking van haar pa se sondes en, aan die ander kant met die opvoeding van haar vet seun. Haar pa was nie net die slagter op die dorp nie, maar verantwoordelik vir die afmaaiing van ‘n hele paar mense in die apartheidsera ¬- gebeure van 1977 wat mettertyd in die vorm van terugflitse vorm aanneem en aan dieselfde huis verbind word.
Die roman Die Slaghuis is van vleisbeelde aanmekaargesit. Verwysings na alles van braaivleis tot tong, viennas, potjiekos, afval en “peertjies” (lamstestikels) snoer die roman saam tot geheel en funksioneer as element waardeur spanning geleidelik opgebou word. Die roman draai beslis nie doekies om oor skuld en skuldelas van die apartheidsverlede nie en skakel dit telkens met ‘n beheptheid na vleis.

Meer nieuws

21 maart 2024, Uit het Huis
Nieuwe medewerker in het Huis: Tara Neplenbroek
Mijn naam is Tara en sinds maart neem ik de communicatie en evenementen van het Zuid-Afrikahuis voor mijn rekening. Ik ben afgestudeerd als neerlandica en ik heb een grote passie voor literatuur en cultuur.
21 maart 2024, Actueel
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
Presentatie: The Role of Cinema in the Construction of the South African Empire, 1900-1960
19 maart 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Denique Smith
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In maart en april 2024 verblijft Denique Smith in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Over Denique Ek is Denique Smith en tans […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons