Archief

De magie van patina: Doka-experiment met Zuid-Afrikaanse lantaarnplaatjes

8 juni 2020
Auteur: Leonor Faber-Jonker
Foto: Leonor Faber-Jonker

Delen:

Bijna een jaar geleden, op een warme zomerdag, zat ik gehurkt op de koele vloer van het archief van het Zuid-Afrikahuis. Ik was aan het schatgraven. Zittend kon ik makkelijk bij de laagste planken van de archiefkast, gevuld met grijze kartonnen dozen vol onvermoede rijkdom: een verzameling fragiele ‘lantaarnplaatjes’, honderd jaar oude glaspositieven in genummerde papieren wikkels. Langzaam, behoedzaam, vinkte ik een lijstje af. 171. Edge of the Berg. 368. Citrus Farm, Rustenburg. 85 b. 84 a. 

Een paar maanden eerder was ik door archivaris Jeltsje Stobbe uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een essaybundel over de collectie. Ze had me een link gestuurd met tientallen betoverende afbeeldingen. Foto’s van pakhuizen, hooibergen, hoofdstraten. Een ‘coloured girl’ in een wijngaard, een nachtadder met een dikke pad in zijn bek. Daaruit had ik een selectie gemaakt: een bont geheel van foto’s vervormd door gesprongen glas, uitgebeten vlekken en schimmelachtige lijnen. Uitgerekend die afbeeldingen, waarin de tand des tijds zichtbaar had toegeslagen, sprongen er voor mij uit.

Als Vriend kunt u inloggen om verder te lezen.

Figuur 1 Tobacco going to sheds

Figuur 2 South African fruit orchard III

Figuur 3 South African fruit orchard IV

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons