Archief

De magie van patina: Doka-experiment met Zuid-Afrikaanse lantaarnplaatjes

8 juni 2020
Auteur: Leonor Faber-Jonker
Foto: Leonor Faber-Jonker

Delen:

Bijna een jaar geleden, op een warme zomerdag, zat ik gehurkt op de koele vloer van het archief van het Zuid-Afrikahuis. Ik was aan het schatgraven. Zittend kon ik makkelijk bij de laagste planken van de archiefkast, gevuld met grijze kartonnen dozen vol onvermoede rijkdom: een verzameling fragiele ‘lantaarnplaatjes’, honderd jaar oude glaspositieven in genummerde papieren wikkels. Langzaam, behoedzaam, vinkte ik een lijstje af. 171. Edge of the Berg. 368. Citrus Farm, Rustenburg. 85 b. 84 a. 

Een paar maanden eerder was ik door archivaris Jeltsje Stobbe uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een essaybundel over de collectie. Ze had me een link gestuurd met tientallen betoverende afbeeldingen. Foto’s van pakhuizen, hooibergen, hoofdstraten. Een ‘coloured girl’ in een wijngaard, een nachtadder met een dikke pad in zijn bek. Daaruit had ik een selectie gemaakt: een bont geheel van foto’s vervormd door gesprongen glas, uitgebeten vlekken en schimmelachtige lijnen. Uitgerekend die afbeeldingen, waarin de tand des tijds zichtbaar had toegeslagen, sprongen er voor mij uit.

Als Vriend kunt u inloggen om verder te lezen.

Figuur 1 Tobacco going to sheds

Figuur 2 South African fruit orchard III

Figuur 3 South African fruit orchard IV

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons