Uit het Huis

Historische tijdschriften van het Huis digitaal beschikbaar in Delpher, Maand van de Geschiedenis 2020, het Huis gaat meer digitaal en meer …

1 september 2020
Auteur: Angelie Sens
Foto:

Delen:

Historische tijdschriften van het Huis digitaal beschikbaar in Delpher

Wellicht heeft u ooit gehoord van Delpher.nl. Het is het grootste digitale platform, onder de hoede van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag, van historische boeken, kranten en tijdschriften in Nederland met ruim een miljoen online te raadplegen pagina’s, en er komen er elk jaar meer bij. Het is een ware schat aan informatie, waarin je heerlijk kunt grasduinen, specifiek onderzoek kunt doen of genealogische informatie vinden.

Sinds kort zijn hier ook tijdschriften uit de collecties van het Zuid-Afrikahuis te vinden (surf naar www.delpher.nl/tijdschriften). Het gaat om de volgende titels uit de negentiende en twintigste eeuw, alle in het teken van de nauwe betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika:

Nederduitsch Zuid-Afrikaansch Tydschrift (1836-1842)
Het Zuid-Afrikaansche Tijdschrift (1878-1893)
Christelijk Schoolblad (1893-1919)
Hollandsch Zuid-Afrika. Maandschrift voor de leden der Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Vereeniging en andere belanghebbenden (1909-1923)
– Bijvoegsel behoorende bij Hollandsch Zuid-Afrika (1910-1914)
Holland Zuid-Afrika. Maandblad voor de economische belangen van Nederland en Zuid-Afrika (1921-1923)
Ons Tijdschrift. Geïllustreerd familieblad voor Zuid-Afrika (1896-1900)
Ons Tijdschrift. Afrikaansch familieblad (1900-1901)
Zuid-Afrika. Maandblad voor de culturele en economische betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika (1924-1960), de voorloper van het huidige Spectrum digitaal.

In samenwerking met de KB en Bureau Metamorfoze zal het Zuid-Afrikahuis de komende jaren nog meer van zulke tijdschrifttitels gedigitaliseerd (kunnen) aanbieden aan allen geïnteresseerd in de geschiedenis van Zuid-Afrika en in die van het Zuid-Afrikahuis.

Maand van de Geschiedenis 2020

Zoals elk jaar barst op 1 oktober 2020 de Maand van de Geschiedenis weer los. Het thema dit jaar is Oost/West. En het Zuid-Afrikahuis doet natuurlijk mee! We hebben een gevarieerd en interessant programma voor u samengesteld met onder meer de tentoonstelling ‘When Memories Become Dreams / Als Herinneringen Dromen Worden’ van Leonor Faber-Jonker gebaseerd op de collectie lantaarnplaatjes van het Huis, twee boeklanceringen, het minisymposium ‘Zuid-Afrika in de biografie’, en de uitreiking van de Scriptieprijs 2020 voor de beste masterscriptie over Zuid-Afrika. Voor een overzicht van de activiteiten aan de Keizersgracht 141-C in die oktobermaand ga naar de agenda van het Huis.

Hier vindt u uiteraard ook alle andere komende evenementen in augustus, september en volgende maanden op een rijtje. Let wel: het Huis houdt steeds de Covid-19 maatregelen in acht. Dat kan betekenen dat evenementen snel volgeboekt zijn en/of alleen online te volgen zijn. Houdt onze website in de gaten.

Meer weten over de Maand van de Geschiedenis?

Het Huis gaat meer digitaal …

Het zal niemand ontgaan zijn dat elke bibliotheek, elk archief en elke culturele instelling zich heeft moeten aanpassen aan de crisis rondom Covid-19. Beperkte openstelling, dalende aantallen fysieke bezoekers en inkomstenderving zijn de belangrijkste gevolgen, ook voor het Zuid-Afrikahuis. Voor onze partners, collega’s en contacten in Zuid-Afrika zijn de problemen nóg nijpender, de inperking nog veel rigoureuzer dan in Nederland en Vlaanderen. Dus laten we de handen ineen slaan!

Om dat te bewerkstelligen gaat het Zuid-Afrikahuis de komende tijd zijn eigen en gedeelde digitale platforms creëren en optimaliseren. Opdat u allemaal getuigen kunt zijn en blijven van wat voor moois en interessants het Huis te bieden heeft – collecties, evenementen, informatie, samenwerking – sámen met onze Zuid-Afrikaanse vrienden. Je zou het bijna een geluk bij een ongeluk kunnen noemen, ware het niet dat Covid-19 zo gevaarlijk en destructief is voor mensen wereldwijd, maar de digitale platforms bieden zoveel nieuwe mogelijkheden om de contacten en communicatie met Zuid-Afrika te versterken, uit te breiden en te bestendigen. Daar werken we momenteel met ons allen heel hard aan. Dus ook hier: houdt onze website in de gaten.
Ik zie u graag heel snel (terug) in de digitale wereld en waar mogelijk in de fysieke.

Bezoek Zuid-Afrikaanse ambassade aan het Huis

Vorige week mocht het Zuid-Afrikahuis een delegatie van de ambassade van Zuid-Afrika (Den Haag) verwelkomen aan de Keizersgracht. We hebben een zeer prettig en genoeglijk gesprek gehad, waarin we elkaar informeerden, gedachten uitwisselden en in gezamenlijkheid naar de toekomst keken, en uiteraard blijven kijken. Waar mogelijk en wenselijk slaan de ambassade en het Huis de handen ineen om de cultuur van en de kennis over Zuid-Afrika nog beter in Nederland te verspreiden en om de uitwisseling van cultuur en kennis tussen Nederland en Zuid-Afrika te versterken. 

Tot slot: blijf gezond, wees steeds voorzichtig en blijf ons steunen! Waarvoor nogmaals veel dank.

Angelie Sens
directeur Zuid-Afrikahuis

Meer nieuws

3 juni 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Clyde Adams
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2024 verblijft Clyde Adams in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Op 6 juni geeft hij een lezing. About […]
6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons