Evenement

Winnaar uitreiking van de Scriptieprijs 2020: Natan De Coster

9 oktober 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Onlangs werd de winnaar van de scriptieprijs 2020 bekend gemaakt via onze livestream! Kijk hier de korte pitches van de 5 genomineerden, de bekendmaking van de winnaar en het gesprek met de panelleden terug:

Scriptieprijs 2020

Het Zuid-Afrikahuis introduceert een nieuw platform voor aanstormend talent. De masterscriptie krijgt nog te vaak niet het podium die zij verdient. Het Zuid-Afrikahuis plaatst de meest interessante masterscripties met betrekking tot Zuid-Afrika en de onderlinge verhoudingen tussen het land en Nederland daarom vanaf heden tweejaarlijks op een voetstuk. Kijk mee met de presentatie van de shortlist van vijf kandidaten en wees getuige van de uitreiking en bespreking van het winnende onderzoek van de Zuid-Afrikahuis Scriptieprijs 2020.

Er is terecht grote aandacht voor de doorwerking van geschiedenis in de hedendaagse samenleving. Van oost tot west en noord tot zuid, groeit de interesse voor de lastige omgang met het koloniale verleden.

Op de shortlist van de Scriptieprijs 2020 staan:

Ariska Bosch ‘Regarding Visuality: Understanding Apartheid Photography as a Tool for Resistence Through the Visual Turn in IR’

Natan De Coster ‘In Spite of One’s Self: Young Whites in South Africa and the Ethics of Radical Uncomfortability’

Rosa Deen ‘Contested Nature, Contested History: J.W.B. Gunning, the Transvaal Museum and the Making of White South Africa (1892-1913)’

Emma Kustermans ‘Wie haar hoort is verloren’. Twintig jaar Antjie Krog in Nederland’

Floor van Schie ‘Nature is What Happens Behind the Fences’: An etnographic account on the underlying dynamics of the different narratives of local communities around Acornhoek, Mpumalanga, South Africa, regarding their surrounding natural environment and its conservation’.

Gedurende de uitreiking is er ook een paneldiscussie met de scriptie winnaar en panelleden Jaymion Hendricks, van de Zuid-Afrikaanse ambassade, en Frans Kamsteeg, universitair hoofddocent Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons