Evenement

Zuid-Afrika in de biografie

22 oktober 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Op dinsdag 20 oktober j.l. vondt het digitale symposium ‘Zuid-Afrika in de biografie’ plaats. Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Kijk hier het symposium terug:

Zuid-Afrika in de biografie

‘De biografie’ (non-fictie en gefictionaliseerd) is een genre dat door een breed publiek gelezen, gewaardeerd en gekocht wordt. De keuze om het biografisch genre voor het voetlicht te halen voor dit minisymposium sluit aan op de debatten over historische helden, schurken en, in het kielzog daarvan, ongewenste en gewenste standbeelden en andere uitingen van (collectieve) herinneringen, gedeelde geschiedenissen en historische perspectieven.

Anno 2020 verschijnen er (nog steeds) vuistdikke biografieën over witte mannen die hun stempel hebben gedrukt op de met zwarte bladzijden doorspekte geschiedenissen van vele mensen wereldwijd.

De vraag die centraal staat: zijn die recente biografieën anders qua aanpak en keuzes dan de biografieën/‘hagiografieën’ van eerdere tijden? Voor welke opgave hebben deze biografen zich gesteld gezien bij de keuze van hun onderwerp en de behandeling ervan?

Een andere, nog veel belangrijkere vraag is: waarom verschijnen er relatief zo weinig biografieën van (of andere publicaties over) andere mensen, mannen en vrouwen, wit en zwart, die wereldwijd hún stempel op de/onze gedeelde geschiedenissen hebben gedrukt?

Bas Kromhout, historicus en senior redacteur van Historisch Nieuwsblad, ging in gesprek met Dik van der Meulen, biograaf van de ‘wereldreiziger voor het vaderland’ Hendrik Muller (1859-1941), Lindie Koorts, biografe van ‘de profeet van de apartheid’ D.F. Malan (1874-1959) en Barbara Henkes die met een biografische benadering nagaat hoe grensoverschrijdende familiegeschiedenissen zijn geraakt door een politiek van raciaal onderscheid ten tijde van het nationaalsocialisme en apartheid.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons