Persbericht

Nieuwe collectiegids van de anti-apartheid en Zuidelijk Afrika collectie

19 november 2020
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam herbergt een uitgebreide en goed ontsloten anti-apartheid en Zuidelijk Afrika collectie. Dit materiaal wordt veel geraadpleegd door onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden uit de hele wereld.

Sinds kort is de nieuwe collectiegids te vinden op https://iisg.amsterdam/nl/collecties/bladeren/collectiegidsen/anti-apartheid-zuidelijk-afrika. Via deze link vindt u pdf-documenten die makkelijk online te raadplegen en te downloaden zijn en direct toegang geven tot de online inventarissen van deze archieven en collecties, evenals achtergrondinformatie over de anti-apartheid en Zuidelijk Afrika solidariteitsbeweging in Nederland en wereldwijd.

In augustus 2018 kwamen twee korte filmpjes van het IISG online waarin Kier Schuringa, senior archivist en voormalig anti-apartheid activist, uitleg geeft over de collectie en het belang daarvan. Die willen we u niet onthouden. Ze zijn terug te kijken op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ctRY4rNmyMU en https://www.youtube.com/watch?v=2PDVZfzccA4

Voor vragen over deze collectie kunt u zich wenden tot Kier Schuringa: ksc@iisg.nl

Meer nieuws

28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.
28 november 2023, Cultuur
Kortpad-Praatjies I
UJ Press nooi u vriendelik uit na die bekendstelling van Kortpad-Praatjies I: Afrikaans vir beginners / Shortcut Chats I: An interactive workbook deur Rina Loader en Charlene Human.
28 november 2023, Jongerenproject
Jongerenproject 2024
Het Jongerenproject komt er weer aan! In juli/augustus 2024 vertrekt er weer een enthousiaste groep studenten voor een studiereis door Zuid-Afrika en Namibië. Hier leren ze Afrikaans, bezoeken ze verschillende universiteiten en culturele hotspots, en leren ze over de geschiedenis van beide landen!

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons