Actueel

Nieuw hoofdstuk, nieuwe gezichten

1 december 2020
Auteur: Jan Schinkelshoek
Foto:

Delen:

Het Zuid-Afrikahuis is begonnen aan een nieuw hoofdstuk in een oud boek, zo heb ik wel eens gezegd. Dat wordt geschreven door nieuwe mensen. Sinds halverwege dit jaar is het bestuur daarom uitgebreid, vernieuwd en versterkt. Het is meer dan een ‘gewone’ aanvulling geworden. Welbewust zijn we op zoek gegaan naar bestuurders van buiten Nederland. We wilden, als schakelpunt tussen Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika, ook een goede ‘vertegenwoordiging’ vanuit Vlaanderen en Zuid-Afrika binnen het bestuur, door mij wel eens aangeduid als ‘buitenboordmotoren’.
Dat is gelukt.

Nieuwe Nederlandse bestuursleden zijn Sophie van Putten-Velthuizen, Joost Röselaers en Jaap van der Gouw, stuk voor stuk mensen die een warm hart voor Zuid-Afrika hebben. Uit Vlaanderen komt Brigitte van Schoote, ook een bekende in Stellenbosch. Zuid-Afrika wordt, om te beginnen, vertegenwoordigd door Frank Burgers (oude bekende, Pretoria) en Johann Hattingh (West-Kaap). Wellicht volgen er nog meer uit andere delen.

Samen met Maarten Storm van ’s-Gravesande (vice-voorzitter), Arjan Waayer (secretaris), Gerrit Worst (penningmeester), Wiete Buma, George Harinck en Axel Buyse staat er een bestuursteam dat de pen ter hand genomen heeft om het nieuwe hoofdstuk te schrijven. Met natuurlijk onze directeur Angelie Sens, nog steeds een beetje nieuw.

Jan Schinkelshoek, voorzitter van het bestuur

Mijn naam is Joost Röselaers, ik ben 40, getrouwd en heb twee jonge kinderen, en in het dagelijkse leven ben ik predikant van de Remonstrantse gemeente Amsterdam. Ik heb theologie in Leiden en Kaapstad gestudeerd, en ik studeerde af op de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Ik ben sinds mijn studententijd diverse keren teruggekeerd naar Zuid-Afrika. Het land fascineert mij. De natuur en de mensen, maar ook de maatschappelijke vraagstukken die er spelen en de wijze waarop men daarmee omgaat. Het land ervaar ik soms als een laboratorium waar veel onder hoogspanning ligt. Daar kunnen bijzonder inspirerende ervaringen en ideeën uit voortkomen. Ik ken het Zuid-Afrikahuis al lang vanwege zijn bibliotheek en de vele activiteiten die er georganiseerd worden. Een trefpunt voor mensen die een liefde delen voor Zuid-Afrika! Ik vind het een grote eer om bestuurslid van het huis te mogen zijn, en zet mij de komende jaren graag met bestuur en medewerkers in voor activiteiten en profilering van het Zuid-Afrikahuis.

Joost Röselaers

‘Mijn naam is Sophie van Putten-Velthuizen, ik ben 31 jaar oud. Mijn man en ik verwachten ons eerste kind in mei 2021. U kunt mij kennen van mijn betrokkenheid bij het Jongerenproject: sinds mijn deelname in 2012 heb ik mij ingespannen voor de Commissie Studiereizen, waaronder ook een paar jaar als voorzitter. Tijdens mijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika heb ik mijn hart verloren aan de taal, het land, de mensen en de wijn. Die liefde is met ieder contact gegroeid. Aangezien taal mijn vakgebied is, heb ik vervolgens een aantal keren met veel plezier de cursus Nederlands voor Zuid-Afrikanen in het Zuid-Afrikahuis mogen verzorgen. In het dagelijks leven ben ik docent Nederlands op het ROC van Amsterdam bij de opleiding Business Events en Hospitality. Die opleiding heeft raakvlakken met mijn nieuwe portefeuilles binnen het bestuur van Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland, namelijk de evenementenorganisatie en het Jongerenproject. Ik voel me vereerd om mijn expertises in dienst te kunnen stellen van het Huis en zo de band met Zuid-Afrika warm te houden.’

Sophie van Putten-Velthuizen

Mijn naam is Brigitte van Schoote, ik ben woonachtig in het mooie Gent (België) ben advocaat en heb vier volwassen kinderen en 5 kleinkinderen.

Mijn liefde voor Zuid-Afrika is gegroeid door de atletiek. Twee van mijn kinderen waren internationale atleten die heel regelmatig trainden in Stellenbosch. Mijn zoon was een olympische atleet (halve finale in Athene en Peking) en zoals veel Europese landen uit het Noorden, bereiden de olympische atleten hun atletiekseizoen voor in Zuid-Afrika en voor mijn kinderen was dat dan Stellenbosch. Tijdens mijn verblijf verloor ik mijn hart aan dat prachtige land, aan de taal, de prachtige natuur, de diversiteit onder de mensen en nog veel meer. Dit alles deed mij beslissen om daar een huis te kopen. Via via werd ik in Stellenbosch lid van de Vlaams Zuid-Afrikaanse cultuurstichting en het was ook in Stellenbosch dat ik naar aanleiding van een bijeenkomst mijn confrater en voorzitter in Vlaanderen, Frank Judo, ontmoette.

En zo gaat het verhaal verder: ik werd in Vlaanderen eerst lid van de algemene vergadering en nadien van de raad van bestuur en deze zomer werd ik voorgedragen om als vertegenwoordiger uit Vlaanderen in dit huis bestuurder te worden. Ik onderhoud nog steeds heel goede contacten met de voorzitter in Stellenbosch die een Belg is (net prof emeritus Chemie aan de universiteit Stellenbosch). Ik verblijf, buiten coronatijd, ongeveer twee tot drie maanden in Zuid-Afrika en ben daar actief in het verenigingsleven en heb heel veel contacten met zowel Vlamingen, Nederlanders en uiteraard Zuid-Afrikanen. Er is trouwens al een vergadering gepland in januari om de werking ter plaatse verder te ondersteunen. Graag wil ik dan ook een schakel zijn tussen de drie landen en kunnen jullie te allen tijde op mij beroep doen.

Brigitte van Schoote

Johann Hattingh is Professor verbonde aan die Regsfakulteit van die Universiteit van Kaapstad.
Hy het sy opvoeding ontvang aan die universiteite van Stellenbosch, Kaapstad, Leiden en Cambridge. Tans bring hy gereeld besoek aan Nederland in sy hoedanigheid as besturende redakteur van ‘n vakjoernaal wat in Amsterdam uitgegee word.  Tydens sy studies aan die Universiteit Leiden het hy deelgeneem aan aktiwiteite wat by Keizersgracht 141 plaasgevind het.  Op die weg is hy bekend gestel aan die organisasies daar gesetel wat tot langdurige en vreugdevolle vriendskappe gelei het.  Hy woon in Kaapstad waar hy betrokke is by historiese en kultuurorganisasies en van waar hy beplan om die belange van Het Zuid Afrikahuis veral in die Weskaap provinsie te bervorder.  In sy vrye tyd spandeer hy soveel moontlik tyd in die buitelug deur gholf te speel, saam met vriende te wandel of ‘n natuurgebied te besoek.

Johann Hattingh

Meer nieuws

13 juli 2022, Actueel
Antjie Krog wordt officier in de Belgische Kroonorde
De Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, reikte in de Kaap de titel Officier in de Kroonorde uit aan de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog.
8 juli 2022, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanlie Stadler
Voor het eerst in bijna drie jaar mogen we weer een journalist van het Zuid-Afrikaanse Media24 ontvangen op de Keizersgracht.
6 juli 2022, Cultuur
Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa in Huis Marseille
Deze zomer in Amsterdam? Vanaf heden tot en met 4 augustus zijn er twee exposities te bezichtigen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa, in het Huis van Marseille.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons