Expositie

Digitale introductie ‘When Memories Become Dreams’ met Leonor Faber-Jonker

14 december 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Sinds 8 oktober exposeert Leonor Faber-Jonker met haar werk ‘When Memories Become Dreams’ in de expositieruimte van het Zuid-Afrikahuis. Omdat u misschien nog geen mogelijkheid heeft gehad om de expositie fysiek te bewonderen, introduceren wij via de digitale weg de expositie bij u.

In de expositie ‘When Memories Become Dreams’ staan honderd jaar oude lantaarnplaatjes uit de collectie van het Zuid-Afrikahuis centraal.

Historicus, schrijver en kunstenaar Leonor Faber-Jonker maakte doka-afdrukken van een selectie lantaarnplaatjes met beschadigingen. Ze is gefascineerd door het fenomeen ‘patina’, slijtage die waarde toevoegt. Het fysiek werken met de lantaarnplaatjes met gesprongen glas, uitgebeten vlekken en sierlijke opschriften bracht een sterke historische sensatie teweeg. Door de afdrukken te manipuleren heeft zij de vervorming door de tand des tijds willen onderzoeken en verbeelden. Ooit hadden de lantaarnplaatjes, met encyclopedische afbeeldingen van de flora en fauna, landbouw en steden van het Zuid-Afrika van ca. 1900, een educatieve functie. In de doka veranderden deze afbeeldingen in abstracte, bevreemdende beelden.

In verband met Covid-19 introduceert het Huis deze expositie met een digitale inleiding door Mark Bergsma en toelichting van Leonor zelf.

Mark Bergsma (1990) is historicus, fotoliefhebber en mede-eigenaar van Van Gisteren: een bureau voor publiekshistorische projecten. Zijn specialisatie is moderne geschiedenis, in het bijzonder op sociaal-cultureel gebied. Hij heeft veel ervaring met beeld- en archiefonderzoek. Voor de verschillende tentoonstellingen van Van Gisteren kwamen zo bijzondere verhalen naar boven. Zo ontdekte hij vorig jaar nieuw bewegend beeld van feministe Aletta Jacobs.

Natuurlijk bent u, als de Covid-19 maatregelen het toelaten, van 11 januari t/m 4 februari 2021 van harte welkom om de expositie ook fysiek te bezichtigen!

Bekijk hier alvast de digitale introductie:

Meer nieuws

8 april 2021, Evenement
Boeken uit het Huis: Deon Meyer en Peter Römer
Op donderdag 29 april is de derde ‘Boeken uit het Huis’ met ‘Donkerdrif’ van Deon Meyer.
8 april 2021, Evenement, Lezing
Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover
Op donderdag 22 april is de lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ door promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden). Glover verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.
8 april 2021, Actueel
Die Afrikaanstaalmuseum: Dagkursus oor fotografie
Het Afrikaans Taalmuseum en Monument (ATM) organiseert een ontzettend leuke fotografiecursus in samenwerking met Peter Haarhoff. De workshop vindt plaats op vrijdag 30 april 2021, van 09:00 – 16:00 in Paarl.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons