Expositie

Digitale introductie ‘When Memories Become Dreams’ met Leonor Faber-Jonker

14 december 2020
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto:

Delen:

Sinds 8 oktober exposeert Leonor Faber-Jonker met haar werk ‘When Memories Become Dreams’ in de expositieruimte van het Zuid-Afrikahuis. Omdat u misschien nog geen mogelijkheid heeft gehad om de expositie fysiek te bewonderen, introduceren wij via de digitale weg de expositie bij u.

In de expositie ‘When Memories Become Dreams’ staan honderd jaar oude lantaarnplaatjes uit de collectie van het Zuid-Afrikahuis centraal.

Historicus, schrijver en kunstenaar Leonor Faber-Jonker maakte doka-afdrukken van een selectie lantaarnplaatjes met beschadigingen. Ze is gefascineerd door het fenomeen ‘patina’, slijtage die waarde toevoegt. Het fysiek werken met de lantaarnplaatjes met gesprongen glas, uitgebeten vlekken en sierlijke opschriften bracht een sterke historische sensatie teweeg. Door de afdrukken te manipuleren heeft zij de vervorming door de tand des tijds willen onderzoeken en verbeelden. Ooit hadden de lantaarnplaatjes, met encyclopedische afbeeldingen van de flora en fauna, landbouw en steden van het Zuid-Afrika van ca. 1900, een educatieve functie. In de doka veranderden deze afbeeldingen in abstracte, bevreemdende beelden.

In verband met Covid-19 introduceert het Huis deze expositie met een digitale inleiding door Mark Bergsma en toelichting van Leonor zelf.

Mark Bergsma (1990) is historicus, fotoliefhebber en mede-eigenaar van Van Gisteren: een bureau voor publiekshistorische projecten. Zijn specialisatie is moderne geschiedenis, in het bijzonder op sociaal-cultureel gebied. Hij heeft veel ervaring met beeld- en archiefonderzoek. Voor de verschillende tentoonstellingen van Van Gisteren kwamen zo bijzondere verhalen naar boven. Zo ontdekte hij vorig jaar nieuw bewegend beeld van feministe Aletta Jacobs.

Natuurlijk bent u, als de Covid-19 maatregelen het toelaten, van 11 januari t/m 4 februari 2021 van harte welkom om de expositie ook fysiek te bezichtigen!

Bekijk hier alvast de digitale introductie:

Meer nieuws

13 juli 2022, Actueel
Antjie Krog wordt officier in de Belgische Kroonorde
De Belgische ambassadeur, Didier Vanderhasselt, reikte in de Kaap de titel Officier in de Kroonorde uit aan de Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog.
8 juli 2022, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanlie Stadler
Voor het eerst in bijna drie jaar mogen we weer een journalist van het Zuid-Afrikaanse Media24 ontvangen op de Keizersgracht.
6 juli 2022, Cultuur
Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa in Huis Marseille
Deze zomer in Amsterdam? Vanaf heden tot en met 4 augustus zijn er twee exposities te bezichtigen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Sabelo Mlangeni en Lindokuhle Sobekwa, in het Huis van Marseille.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons