Evenement

Boeken uit het Huis: Jolyn Phillips en Yves T’Sjoen

2 maart 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Jolyn Phillips / foto: Alet Pretorius

Delen:

Afgelopen donderdag 25 februari was de eerste ‘Boeken uit het Huis’ presentatie met Yves T’Sjoen en Jolyn Phillips over haar nieuwe bundel Bientang.

Als u de presentatie gemist heeft, geen zorgen, u kunt het hier terugkijken via ons YouTube-kanaal.

Als bonus heeft Jolyn Phillips vier fragmenten voorgedragen uit Bientang die u kunt beluisteren.

Over Jolyn Phillips en Yves T’Sjoen

Jolyn Phillips (1990) is geboren in Gansbaai aan de Zuid-Afrikaanse zuidkust. Ze studeerde aan de Universiteit van Wes-Kaapland (UWK), waar ze een Master in Creatief Schrijven voltooide onder leiding van schrijfster Meg Vandermerwe. Momenteel is Phillips docent aan de Universiteit van Johannesburg (UJ), waar ze onder meer college geeft in Afrikaanse letterkunde en Vertaaltheorie.

Phillips debuteerde in 2016 met de Engelstalige verhalenbundel Tjieng Tjang Tjerries and other stories, die onmiddellijk werd genomineerd voor de Engelse UJ Debuutprijs en die in 2018 werd bekroond met de NIHSS-prijs voor fictie. In 2017 debuteerde Phillips voor de tweede keer, nu met een Afrikaanstalige dichtbundel, Radbraak. Hiermee werd ze genomineerd voor de Elisabeth Eybersprijs en won ze de UJ Debuutprijs voor het beste Afrikaanstalige debuut.

In augustus 2020 publiceerde Phillips het epische gedicht Bientang. Vandaag de dag herinnert slechts de naam van een restaurant in het populaire kustdorp Hermanus nog aan deze historische figuur, ‘die laaste Strandloper’. Wie was Bientang? Uit historische documenten, lokale overlevering en eigentijdse onzekerheden beginnen haar contouren zich voor even af te tekenen. De toon van de bundel is er echter een van verlies over een verleden dat geen sporen heeft achtergelaten in de ambtelijke geschiedenis van het land.

In een recensie in Rapport schrijft Hein Viljoen: ‘Bientang is ’n lofwaardige en oortuigende poging om die raaisel van die legende van Bientang en haar grot in Hermanus te verklaar. Dit maak ’n sterk saak uit vir die andersheid van die Khoi-wêreld en roep daardeur die vreemdheid en andersheid van Bientang geslaag op. As argeologiese projek om die verlede op te skryf, te rekonstrueer en te argiveer is die gedig ewe geslaag. Besonder aan die gedig is die taal daarvan, ryk aan die simboliek van plante, die see en seedinge. Bientang kry aangrypend gestalte as vrou oorgelewer aan tragiese omstandighede, maar bly [“woordvry”] die digter se woorde ontglip.’

Jolyn Phillips is een multitalent. Ze heeft een aantal gedichten uit Radbraak op muziek gezet en treedt regelmatig op met het kunstenaarscollectief Die Wasgoedlyn. In 2018 stond ze samen met Antjie Krog en de rapper Meneer Naudé in Amsterdam op het toneel tijdens het Festival voor het Afrikaans. In 2019 werd ze genomineerd voor een Fiësta voor haar toneelbewerking van Tjieng Tjang Tjerries alsook voor een Kanna voor beste muziektheatervoorstelling en beste opkomende artiest. Een toneelbewerking van Bientang ligt al klaar; het wachten is op een kans om het stuk in productie te nemen.

Jolyn Phillips werd tijdens deze eerste aflevering van Boeken uit het Huis geïnterviewd door prof. dr. Yves T’Sjoen. Yves T’Sjoen is als hoogleraar verbonden aan de Afdeling Nederlands van de Vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent en bijzonder hoogleraar van het Departement Afrikaans/Nederlands van de Universiteit Stellenbosch. T’Sjoen is een van de initiatiefnemers tot de oprichting van het Gents centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika en publiceert regelmatig over actuele kwesties in Zuid-Afrika en over Afrikaanse literatuur.


Over ‘Boeken uit het Huis’

Elke laatste donderdag van de maand wordt er een presentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De live presentaties zijn van 16:00 uur t/m 17:00 uur en het is mogelijk om vragen te stellen via de chat. Livestream gemist, geen probleem, want u kunt de presentatie op elk gewenst moment terug te kijken.

Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

In samenwerking met

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons