Expositie

Transkeireis en Wildcoast Sangoma met fotograaf en traveleditor Tom van der Leij

8 maart 2021
Auteur: Tom van der Leij
Foto: Fotografiereis Zuid-Afrika door Tom van der Leij rondreis Transkei en Wildcoast Abakwetha/ Foto door: Tom van der Leij

Delen:

Naar aanleiding van de foto-expositie Transkei in Transitie, die van 27 januari tot en met 26 mei 2022 in het Zuid-Afrikahuis gehouden zal worden, geeft fotograaf Tom van der Leij een speciale privé-fotografiereis voor individuen, koppels en gezinnen naar Tom’s favoriete plekken in Zuid-Afrika.

Over de Transkeireis

Fotografiereis Zuid-Afrika door Tom van der Leij rondreis Transkei en Wildcoast Sangoma

Het accent van deze reis zal liggen op de Wild Coast in het voormalig thuisland Transkei in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaapprovincie, grofweg tussen Kei Mouth en Port St Johns. Aan de hand van bijzondere mensen en afgelegen plekken leer je deze rurale en ruige regio kennen. Je komt in contact met de Xhosa cultuur van sangoma’s (traditionele genezers) en abakwetha’s (initiatieritueel voor mannen), rijdt paard en wandelt over de eindeloze heuvels en langs stranden, zwemt in de warme Indische Oceaan en kruipt ’s avonds tegen elkaar aan bij een knisperend kampvuurtje om de foto’s van die dag uit te wisselen. De reis bevat de volgende onderdelen:

  • Hole in the Wall, Mpande, Dwesa en Bulungula
  • Hike stuk van Amapondo trail langs de Indische Oceaan
  • Beste eco-onderkomen gerund door Xhosa moeders uitkijkend over de oceaan
  • Lokale natuurparken vol wild en snorkelparadijs
  • Sangomaritueel met lokaal eten
  • Bezoek geboortegrond Nelson Mandela
  • Leer anders fotograferen en ontvang bovendien de beste vakantiefoto’s ever!
Fotografiereis Zuid-Afrika door Tom van der Leij rondreis Transkei en Wildcoast Sangoma
Fotografiereis Zuid-Afrika door Tom van der Leij rondreis Transkei en Wildcoast Sangoma

Op de reisfotografieworkshop reizen we door de Oost-Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Het accent ligt op het maken van contact. Contact met de lokale bevolking, hun gewoontes en hun cultuur, contact met de bijzondere natuur in al haar facetten. Verbinding maken is de sleutel tot mijn manier van fotograferen. Het onbekende niet schuwen maar omarmen, erop afstappen. De rondreis is het doel en de fotografie is het ultieme middel om dat doel uit te diepen. Vanzelfsprekend zorg ik ervoor dat je de mooiste vakantieplaatjes van jezelf ontvangt!

De duur van deze reis naar de Wild Coast & Transkei is 8 dagen; exclusief de duur van de heen- en terugvlucht en binnenlandse vluchten.

Eventueel kan de reis met 8 – 10 dagen verlengd worden voor een rondreis in de rest van de Oostkaap provincie. Dan komen ook plekken aan bod als het weergaloze Tsitsikamma Park en hiken we een deel van de beroemde Ottertrail, zien we de eindeloze vergezichten van de Karoo en de Valley of Desolation, het studenten- en kunststadje Grahamstown en de Big Seven (inclusief witte haai en walvis) in Addo Elephant park.

Gehele jaar door te boeken vanaf oktober 2021

Voor meer informatie: www.tomvanderleij.com

Reisfotografie workshops

Als je je fotografie wilt verbeteren dan zijn er twee belangrijke aandachtspunten: techniek en creativiteit. Het eerste punt kun je leren uit een boekje, het tweede daarentegen wordt volop uitgediept tijdens deze unieke reisfotografieworkshop.
De reis- en fotografieworkshop is geschikt voor fotografen van elk niveau. Je dient wel avontuurlijk en open-minded te zijn en over een goede lichamelijke en geestelijke conditie te beschikken.
Je kunt me tevens raadplegen voor privéreizen in andere delen van Zuid-Afrika, Mozambique, Botswana en Namibië.

Over Tom van der Leij

Fotograaf en traveleditor Tom van der Leij studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en deed in het jaar 2000 een uitwisselingsproject met de Rhodes University in Grahamstown, Zuid-Afrika. Sindsdien komt hij elk jaar in Zuidelijk Afrika en heeft hij er veel over gepubliceerd in kranten, reisgidsen, op websites en in talloze reismagazines

Fotografiereis Zuid-Afrika door Tom van der Leij rondreis Transkei en Wildcoast Sangoma

In Nederland bied ik met mijn bedrijf Tom’s Travel Tours al jaren privétours aan aan buitenlandse gasten. Laatst vroeg een van mijn Amerikaanse klanten of ik haar gezin mee wilde nemen op fotografiesafari naar mijn favoriete delen in Zuid-Afrika. ‘Natuurlijk!’ zei ik volmondig. En aangezien mijn hart bij de Oost-Kaapprovincie ligt en ik daar bovendien het fotografieproject ‘Transkei 20 jaar in Transitie’ heb lopen ligt de keuze voor deze veelzijdige regio voor de hand.

Omdat het voormalig thuisland Transkei niet de meest gekozen regio van het land is en sommige delen nog ruig zijn weerhoudt het je wellicht ervan om er heen te reizen. Verhalen over criminaliteit in de grauwe steden, de slechte staat van de wegen en de arme leefomstandigheden helpen ook niet echt. Maar als je een beetje moeite doet en landweggetjes naar de Indische Oceaan afzakt zal je mijn voorliefde voor dit stukje Zuid-Afrika wel begrijpen. De geërodeerde rollende heuvels met groen en roze geschilderde hutjes waar koeien, geiten en varkentjes omheen scharrelen. De goedlachse kinderen die achter je aanrennen, het is er arm en tegelijkertijd rijk, rijk aan puurheid en rijk aan Xhosa cultuur. Het was hier dat ik me in het millenniumjaar voor het eerst in Afrika voelde na maanden in het continent verbleven te hebben. Ik voel me er prettig bij hier mijn geld te spenderen omdat het ook echt een impact heeft. Ik heb er de afgelopen twee decennia zulke bijzondere ontmoetingen gehad met jonge witte ondernemers die ecolodges zijn begonnen die ook echt de lokale gemeenschap ten goede komen, ik heb er adembenemende hikes gemaakt langs de ruige Indische Oceaan, bij sangoma’s (traditionele genezers) overnacht, reportages over abekwetha’s (een initiatieritueel voor mannen) geschoten, in het huis van Mandela gegeten en de prachtige wildparkjes bezocht.

Ik neem je graag mee op een avontuurlijke fotografiereis langs mijn favoriete plekken van de Wild Coast & Transkei.

U kunt mij vrijblijvend contacteren voor reisadvies in Zuidelijk Afrika alsmede in Zuid-Amerika.

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons