Uit het Huis

Onderzoeksstagiare

8 maart 2021
Auteur: Joppe Bastiaansen
Foto: Joppe Bastiaansen / Foto door: Team Zuid-Afrikahuis

Delen:

Hallo allemaal!

Mijn naam is Joppe Bastiaansen, ik ben de nieuwste onderzoeksstagiaire op het Huis. Ik zit op dit moment in de afrondende fase van de master Cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Sinds november ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie naar het Maandblad Zuid-Afrika, de voorloper van Spectrum. Het Maandblad was aan het begin van de twintigste eeuw opgericht om de economische en culturele betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika te versterken. Het blad dankt zijn bestaansrecht mede aan de stamverwantschap tussen beide landen, een onderwerp waar al veel over geschreven is.

In mijn onderzoek richt ik mij op de beeldvorming over stamverwantschap en het Apartheidsregime in de periode net na de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1970. Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren de banden tussen Nederland en Zuid-Afrika bekoeld. Net na de oorlog werd geprobeerd om de onderlinge relaties te versterken. Dit verliep soepel, met als hoogtepunt de Jan van Riebeeckviering in 1952, die groots in Nederland en Zuid-Afrika werd gevierd. In de jaren die volgden veranderde de publieke opinie in Nederland langzaam maar zeker. Er kwam steeds meer kritiek op het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. In mijn thesis onderzoek ik hoe het Maandblad, dat zowel in Nederland als in Zuid-Afrika werd uitgebracht,zich in deze discussie positioneerde.
Ongeveer een jaar geleden, tijdens het schrijven van mijn bachelorscriptie over de xenofobie naar Zimbabwanen in Zuid-Afrika, kwam ik voor het eerst in contact met het Zuid-Afrikahuis. Vanaf het eerste moment dat ik hier kwam werd ik gegrepen door de geschiedenis die het hele pand ademt. Het archief van het huis biedt daarbij een geweldige schat aan informatie. Ik voel me soms letterlijk een kind in de snoepwinkel, die nog ontzettend veel nieuwe smaken te ontdekken heeft. Naast mijn eigen onderzoek ga ik als stagiaire ook werken aan een repository voor het Huis, zodat scripties en dissertaties van verschillende universiteiten in Nederland en Vlaanderen in de toekomst makkelijk te raadplegen zijn via de catalogus. Zo komt er nog meer informatie beschikbaar.
Mijn liefde voor Zuid-Afrika begon in 2016. In dat jaar heb ik vier maanden stage gelopen in Kaapstad. Ik woonde in de kleurrijke Bo-Kaap en werd gegrepen door de diverse schoonheid van het land, de mensen en de verscheidene culturen. Maar ook door de geschiedenis en de positie die je als wit persoon hebt in die stad. Dit maakte veel indruk op mij als 22-jarige, onwetende student. Zuid-Afrika heeft me sindsdien nooit meer losgelaten en ik ben me meer en meer gaan verdiepen in de geschiedenis van het land. En hoe kun je dat in deze tijd beter doen dan bij het Zuid-Afrikahuis? Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik deze onderzoeksstage mag lopen en dat ik zo hopelijk een hele kleine bijdrage kan leveren aan de geschiedenis maar vooral ook de toekomst van het Huis. Hopelijk kan ik jullie over een aantal maanden de bevindingen van mijn onderzoek laten lezen op deze plek. Wordt vervolgd dus…

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons