Evenement

Boeken uit het Huis: Harry Kalmer

11 maart 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: ZAH

Delen:

In februari verscheen bij uitgeverij Aldo Manuzio In een land zonder vogels, de Nederlandse vertaling van de zevende en laatste roman van de op 26 juli 2019 overleden Afrikaanse schrijver Harry Kalmer.

Bekijk hier de livestream op donderdag 25 maart vanaf 16:00 uur:

Harry Kalmer werkte als copy writer; voor zijn advertenties heeft hij meerdere prijzen gewonnen. Daarnaast was hij sinds de jaren tachtig actief als dramaturg en schrijver van romans en korte verhalen. Zijn toneelwerk was al snel succesvol. Voor misschien wel zijn bekendste stuk, Die Bram Fischer-wals, werd hij bijvoorbeeld bekroond met de Standard Bank Silver Ovation Award 2013 en de Adelaide Tambo Award for Celebrating Human Rights through the Arts 2014. Maar als schrijver van romans en verhalen werd Kalmer lang beschouwd als een literaire randfiguur. Hij leek moeilijk te plaatsen doordat elk nieuw boek van zijn hand anders was.

Brede erkenning kwam er pas voor zijn voorlaatste roman ’n Duisend stories oor Johannesburg (2014), een dik, rijk, actueel, afwisselend en diepmenselijk boek dat genomineerd werd voor vrijwel alle grote Afrikaanse literaire prijzen en die (in een Engelse vertaling door Kalmer zelf) bekroond werd met de Barry Rönge-prijs 2018. Ook In ’n land sonder voëls werd positief ontvangen en postuum genomineerd voor de KykNet-Rapport-prijs 2020.

In land zonder vogels is een zogenaamde ‘dystopische roman’. Door het verhaal in de toekomst te situeren levert de schrijver commentaar op zijn eigen tijd.

In een wereld waarin alles gecontroleerd wordt, raakt hoofdpersoon Adam Burger betrokken bij een complot waarvan hij de omvang niet bevat. Op zijn vlucht door een verwoest landschap blijkt hij slechts een pion te zijn. Tot hij beseft dat zijn herinnering en zijn eigen wil niet door een ander beheerst kunnen worden.

In een land zonder vogels is een roman die ingaat op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is een verzetsdaad het enige antwoord in een omgeving van onderdrukking?

In een land zonder vogels is een uiterst actuele en relevante roman, niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de hele wereld. En het boek is een ware pageturner. Als je er eenmaal aan begint, wil je het boek niet meer neerleggen.

Helaas is Harry Kalmer er niet meer om zelf aan dit gesprek deel te nemen. Gelukkig heeft zijn goede vriend Hans Pienaar, journalist en zelf ook schrijver en dramaturg, zich bereid verklaard om een inleiding op Harry Kalmers leven en werk te geven. Ook Pieter Rouwendal, die bij uitgeverij Aldo Manuzio verantwoordelijk is voor al die prachtig bezorgde vertalingen van Zuid-Afrikaanse schrijvers als Karel Schoeman en Wilma Stockenström, en Rob van der Veer, de Nederlandse vertaler van In een land zonder vogels, komen aan het woord om hun visie op het boek te geven.

Over ‘Boeken uit het Huis’

Elke laatste donderdag van de maand wordt er een presentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De live presentaties zijn van 16:00 uur t/m 17:00 uur en het is mogelijk om vragen te stellen via de chat. Livestream gemist, geen probleem, want u kunt de presentatie op elk gewenst moment terug te kijken.

Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

In samenwerking met

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons