EvenementLezing

Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover

8 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Michael Glover in het veld

Delen:

Op donderdag 22 april is de lezing Koeien en Kolonialisme door promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden). Glover verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.

Tijdens de lezing vertelt Michael over zijn historisch onderzoek naar de invloed van het kolonialisme op runderen, koeien en ander vee in zuidelijk Afrika van circa 1652 tot de jaren 1980, met de nadruk op de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Michael probeert een geschiedenis van zuidelijk Afrika te schrijven door de “ogen van koeien”.

Michael’s proefschrift is gebaseerd op archief- en ander onderzoeks materiaal uit Botswana, Lesotho, Eswatini (voorheen Swaziland), Zuid-Afrika, Zimbabwe, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat hij in 2018 en 2019 bestudeerde. Michael’s aanpak omvatte ook dat hij een maand onderdook in de kudde vrij rondlopende runderen in de Karoo, Zuid-Afrika.

De lezing wordt ingeleid door Michael’s co-promotor Harry Wels, verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden en de VU. 

Bekijk hier de livestream op donderdag 22 april vanaf 16:00 uur:

Klik hier voor meer informatie.

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Actueel, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons