EvenementLezing

Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover

8 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Michael Glover in het veld

Delen:

Op donderdag 22 april is de lezing Koeien en Kolonialisme door promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden). Glover verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.

Tijdens de lezing vertelt Michael over zijn historisch onderzoek naar de invloed van het kolonialisme op runderen, koeien en ander vee in zuidelijk Afrika van circa 1652 tot de jaren 1980, met de nadruk op de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Michael probeert een geschiedenis van zuidelijk Afrika te schrijven door de “ogen van koeien”.

Michael’s proefschrift is gebaseerd op archief- en ander onderzoeks materiaal uit Botswana, Lesotho, Eswatini (voorheen Swaziland), Zuid-Afrika, Zimbabwe, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat hij in 2018 en 2019 bestudeerde. Michael’s aanpak omvatte ook dat hij een maand onderdook in de kudde vrij rondlopende runderen in de Karoo, Zuid-Afrika.

De lezing wordt ingeleid door Michael’s co-promotor Harry Wels, verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden en de VU. 

Bekijk hier de livestream op donderdag 22 april vanaf 16:00 uur:

Klik hier voor meer informatie.

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Meer nieuws

19 september 2023, Actueel
Reflection(s): reflecting critically on the ZAH past, present and future
Inspired by the enriching conversations generated during our Open the Archives! conference, The Zuid-Afrikahuis (ZAH) is glad to announce the launch of the ‘Reflection(s): reflecting critically on the ZAH past, present and future’ event series.
18 september 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Carl Thomas
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In september en oktober 2023 verblijft Carl Thomas in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
11 september 2023, Cultuur
Africa Supernova
Kunsthal KAdE toont van 24 september 2023 t/m 7 januari 2024 de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting. In de afgelopen vijf jaar hebben zij een omvangrijke verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons