EvenementLezing

Lezing ‘Koeien en Kolonialisme’ met Michael Glover

8 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Michael Glover in het veld

Delen:

Op donderdag 22 april is de lezing Koeien en Kolonialisme door promovendus Michael Glover (University of the Free State, Bloemfontein en African Studies Centre, Leiden). Glover verblijft momenteel met een beurs van ons Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten in Nederland.

Tijdens de lezing vertelt Michael over zijn historisch onderzoek naar de invloed van het kolonialisme op runderen, koeien en ander vee in zuidelijk Afrika van circa 1652 tot de jaren 1980, met de nadruk op de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Michael probeert een geschiedenis van zuidelijk Afrika te schrijven door de “ogen van koeien”.

Michael’s proefschrift is gebaseerd op archief- en ander onderzoeks materiaal uit Botswana, Lesotho, Eswatini (voorheen Swaziland), Zuid-Afrika, Zimbabwe, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat hij in 2018 en 2019 bestudeerde. Michael’s aanpak omvatte ook dat hij een maand onderdook in de kudde vrij rondlopende runderen in de Karoo, Zuid-Afrika.

De lezing wordt ingeleid door Michael’s co-promotor Harry Wels, verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden en de VU. 

Bekijk hier de livestream op donderdag 22 april vanaf 16:00 uur:

Klik hier voor meer informatie.

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Foto door: Michael Glover
Foto door: Michael Glover

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons