Actueel

Onrust op campus Universiteit Stellenbosch vanwege protest taalbeleid

12 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Protest taalbeleid 2 / Foto van litnet

Delen:

De ontwerptekst voor het nieuwe taalbeleid wordt aangeklaagd voor discriminatie en sociaal onrecht. Afgelopen vrijdag 9 april vond het protest plaats.

Momenteel wordt actie gevoerd om plaatsnamen te afrikaniseren. Maar op het campus van de Universiteit van Stellenbosch is nog iets anders gaande, en het lijkt erop dat de universiteit in het middelpunt van kritiek zal staan. De reden hiervoor is de herziening van het taalbeleid. Volgens de activisten willen de rector en het universiteitsbestuur alleen nog het Engels als onderwijs- en wetenschapstaal handhaven. De ontwerptekst voor het nieuwe taalbeleid wordt aangeklaagd voor discriminatie en sociaal onrecht. Afgelopen vrijdag 9 april vond het protest plaats.
De acties voor het Afrikaans worden niet door Afrikaners gevoerd, maar door de lokale bevolking die vooral niet wit is. Taalkundigen en taalhistorici zijn het al lang eens dat Afrikaans een inheemse Afrikataal is. Hein Willemse (Universiteit Pretoria) sprak afgelopen donderdag 8 april in het radioprogramma Radio Sonder Grense over het gevaarlijk onderscheid dat overheidsinstanties maken tussen inheemse en uitheemse talen, vooral omdat het verschil verregaande gevolgen heeft op cultureel-etnisch gebied.

Het gesprek met Willemse kunt u hier beluisteren.

Lees het hele artikel hier.

Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns heeft zich ook uitgesproken via een mediabericht over de evenementen die de afgelopen weken afspeelden op de universiteit. De open brief werd afgelopen woensdag 7 april verspreid.

Lees de open brief hier.

Litnet organiseerde 31 maart overigens een digitaal seminar over de taalbeleid-protestactie van 9 april. Freek Robinson (journalist, radio-omroep, en tv-presentator) ging in gesprek met historicus Hermann Giliomee en voorzitter Danie van Wyk van DAK-netwerk.

De discussie over het taalbeleid kan worden gevolgd op LitNet.

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons