Actueel

Onrust op campus Universiteit Stellenbosch vanwege protest taalbeleid

12 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Protest taalbeleid 2 / Foto van litnet

Delen:

De ontwerptekst voor het nieuwe taalbeleid wordt aangeklaagd voor discriminatie en sociaal onrecht. Afgelopen vrijdag 9 april vond het protest plaats.

Momenteel wordt actie gevoerd om plaatsnamen te afrikaniseren. Maar op het campus van de Universiteit van Stellenbosch is nog iets anders gaande, en het lijkt erop dat de universiteit in het middelpunt van kritiek zal staan. De reden hiervoor is de herziening van het taalbeleid. Volgens de activisten willen de rector en het universiteitsbestuur alleen nog het Engels als onderwijs- en wetenschapstaal handhaven. De ontwerptekst voor het nieuwe taalbeleid wordt aangeklaagd voor discriminatie en sociaal onrecht. Afgelopen vrijdag 9 april vond het protest plaats.
De acties voor het Afrikaans worden niet door Afrikaners gevoerd, maar door de lokale bevolking die vooral niet wit is. Taalkundigen en taalhistorici zijn het al lang eens dat Afrikaans een inheemse Afrikataal is. Hein Willemse (Universiteit Pretoria) sprak afgelopen donderdag 8 april in het radioprogramma Radio Sonder Grense over het gevaarlijk onderscheid dat overheidsinstanties maken tussen inheemse en uitheemse talen, vooral omdat het verschil verregaande gevolgen heeft op cultureel-etnisch gebied.

Het gesprek met Willemse kunt u hier beluisteren.

Lees het hele artikel hier.

Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns heeft zich ook uitgesproken via een mediabericht over de evenementen die de afgelopen weken afspeelden op de universiteit. De open brief werd afgelopen woensdag 7 april verspreid.

Lees de open brief hier.

Litnet organiseerde 31 maart overigens een digitaal seminar over de taalbeleid-protestactie van 9 april. Freek Robinson (journalist, radio-omroep, en tv-presentator) ging in gesprek met historicus Hermann Giliomee en voorzitter Danie van Wyk van DAK-netwerk.

De discussie over het taalbeleid kan worden gevolgd op LitNet.

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons