Actueel

Brand op de Tafelberg

19 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Brand bibliotheek / Foto van vrtnieuws

Delen:

Gisteravond – zondag 18 april – werden we opgeschrikt door de grote brand op de Tafelberg in Kaapstad.

De brand heeft enorm veel schade aan de Universiteit van Kaapstad veroorzaakt. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de precieze schade is. De leeszaal van de Jagger bibliotheek is volledig verwoest, maar gelukkig heeft het brandalarmsysteem ervoor gezorgd dat de brand niet verder verspreidde naar andere delen van de bibliotheek. Wel is zeker dat een deel van de waardevolle collectie verloren is gegaan. Wanneer het veilig is om het gebouw te betreden kan de volledige schade worden vastgesteld.

Andere gebouwen van historische waarde die beschadigd zijn, zijn de dameswoning Fuller en de beroemde Mostert Windmolen. Het gebied rond de universiteit is nog steeds afgezet en helaas is de crisis nog niet voorbij. De brand bij de universiteit is geblust, maar hij woedt nog steeds voort op de Tafelberg. Momenteel wordt de woonbuurt Vredehoek bedreigd.

Het bestuur en de staf van het Zuid-Afrikahuis zijn in gedachten bij de collega’s van de Universiteit van Kaapstad en betreuren het verlies van de vele waardevolle collecties die in de bibliotheek waren opgeslagen.

Herstel van de verloren collectie

In het teken van de brand zijn academici en andere onderzoekers over de wereld, die gebruik hebben gemaakt van de bijzondere collecties, bezig met het verzamelen van fotokopieën van dit materiaal. Deze foto’s kunnen bijdragen aan het herstellen van de verloren collecties. Bent u of kent u iemand die in bezit is van dit materiaal?

Klik dan hier voor meer informatie, en om de fotokopieën in te leveren.

Meer nieuws

4 mei 2021, Evenement
Boeken uit het Huis: Ronelda Kamfer en Alfred Schaffer
Op donderdag 27 mei is de vierde ‘Boeken uit het Huis’ met Ronelda Kamfer en Alfred Schaffer.
10 mei 2021, Actueel
De film Barakat gaat 13/14 mei in première
‘Barakat – family is a mouthful’ gaat deze week in première, 13/14 mei, in Kaapstad.
10 mei 2021, Actueel
WAT viert zijn 95ste verjaardag
Afgelopen donderdag 6 mei vond het 95ste jubileum van Die Woordeboek van die Afrikaanse Taal.
6 mei 2021, Evenement
Digitaal boekpresentatie: Our Long Walk to Economic Freedom
Aankomende woensdag 12 mei van 18:00-19:00 presenteert Tafelberg en Exclusive Books de online boekpresentatie van Our Long Walk to Economic Freedom, geschreven door Johan Fourie.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons