Actueel

Brand op de Tafelberg

19 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Brand bibliotheek / Foto van vrtnieuws

Delen:

Gisteravond – zondag 18 april – werden we opgeschrikt door de grote brand op de Tafelberg in Kaapstad.

De brand heeft enorm veel schade aan de Universiteit van Kaapstad veroorzaakt. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de precieze schade is. De leeszaal van de Jagger bibliotheek is volledig verwoest, maar gelukkig heeft het brandalarmsysteem ervoor gezorgd dat de brand niet verder verspreidde naar andere delen van de bibliotheek. Wel is zeker dat een deel van de waardevolle collectie verloren is gegaan. Wanneer het veilig is om het gebouw te betreden kan de volledige schade worden vastgesteld.

Andere gebouwen van historische waarde die beschadigd zijn, zijn de dameswoning Fuller en de beroemde Mostert Windmolen. Het gebied rond de universiteit is nog steeds afgezet en helaas is de crisis nog niet voorbij. De brand bij de universiteit is geblust, maar hij woedt nog steeds voort op de Tafelberg. Momenteel wordt de woonbuurt Vredehoek bedreigd.

Het bestuur en de staf van het Zuid-Afrikahuis zijn in gedachten bij de collega’s van de Universiteit van Kaapstad en betreuren het verlies van de vele waardevolle collecties die in de bibliotheek waren opgeslagen.

Herstel van de verloren collectie

In het teken van de brand zijn academici en andere onderzoekers over de wereld, die gebruik hebben gemaakt van de bijzondere collecties, bezig met het verzamelen van fotokopieën van dit materiaal. Deze foto’s kunnen bijdragen aan het herstellen van de verloren collecties. Bent u of kent u iemand die in bezit is van dit materiaal?

Klik dan hier voor meer informatie, en om de fotokopieën in te leveren.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons