Actueel

Brand op de Tafelberg

19 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Brand bibliotheek / Foto van vrtnieuws

Delen:

Gisteravond – zondag 18 april – werden we opgeschrikt door de grote brand op de Tafelberg in Kaapstad.

De brand heeft enorm veel schade aan de Universiteit van Kaapstad veroorzaakt. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de precieze schade is. De leeszaal van de Jagger bibliotheek is volledig verwoest, maar gelukkig heeft het brandalarmsysteem ervoor gezorgd dat de brand niet verder verspreidde naar andere delen van de bibliotheek. Wel is zeker dat een deel van de waardevolle collectie verloren is gegaan. Wanneer het veilig is om het gebouw te betreden kan de volledige schade worden vastgesteld.

Andere gebouwen van historische waarde die beschadigd zijn, zijn de dameswoning Fuller en de beroemde Mostert Windmolen. Het gebied rond de universiteit is nog steeds afgezet en helaas is de crisis nog niet voorbij. De brand bij de universiteit is geblust, maar hij woedt nog steeds voort op de Tafelberg. Momenteel wordt de woonbuurt Vredehoek bedreigd.

Het bestuur en de staf van het Zuid-Afrikahuis zijn in gedachten bij de collega’s van de Universiteit van Kaapstad en betreuren het verlies van de vele waardevolle collecties die in de bibliotheek waren opgeslagen.

Herstel van de verloren collectie

In het teken van de brand zijn academici en andere onderzoekers over de wereld, die gebruik hebben gemaakt van de bijzondere collecties, bezig met het verzamelen van fotokopieën van dit materiaal. Deze foto’s kunnen bijdragen aan het herstellen van de verloren collecties. Bent u of kent u iemand die in bezit is van dit materiaal?

Klik dan hier voor meer informatie, en om de fotokopieën in te leveren.

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons