Actueel

Brand op de Tafelberg

19 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Brand bibliotheek / Foto van vrtnieuws

Delen:

Gisteravond – zondag 18 april – werden we opgeschrikt door de grote brand op de Tafelberg in Kaapstad.

De brand heeft enorm veel schade aan de Universiteit van Kaapstad veroorzaakt. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de precieze schade is. De leeszaal van de Jagger bibliotheek is volledig verwoest, maar gelukkig heeft het brandalarmsysteem ervoor gezorgd dat de brand niet verder verspreidde naar andere delen van de bibliotheek. Wel is zeker dat een deel van de waardevolle collectie verloren is gegaan. Wanneer het veilig is om het gebouw te betreden kan de volledige schade worden vastgesteld.

Andere gebouwen van historische waarde die beschadigd zijn, zijn de dameswoning Fuller en de beroemde Mostert Windmolen. Het gebied rond de universiteit is nog steeds afgezet en helaas is de crisis nog niet voorbij. De brand bij de universiteit is geblust, maar hij woedt nog steeds voort op de Tafelberg. Momenteel wordt de woonbuurt Vredehoek bedreigd.

Het bestuur en de staf van het Zuid-Afrikahuis zijn in gedachten bij de collega’s van de Universiteit van Kaapstad en betreuren het verlies van de vele waardevolle collecties die in de bibliotheek waren opgeslagen.

Herstel van de verloren collectie

In het teken van de brand zijn academici en andere onderzoekers over de wereld, die gebruik hebben gemaakt van de bijzondere collecties, bezig met het verzamelen van fotokopieën van dit materiaal. Deze foto’s kunnen bijdragen aan het herstellen van de verloren collecties. Bent u of kent u iemand die in bezit is van dit materiaal?

Klik dan hier voor meer informatie, en om de fotokopieën in te leveren.

Meer nieuws

26 september 2022, Actueel
In de kunst van Moshekwa Langa vind je ‘elementen van een plaats delict’
Het werk van de in Zuid-Afrika geboren Moshekwa Langa gaat vaak over grenzen. Een tragisch gegeven voor wie bedenkt dat zijn geboorteplaats Bakenberg nooit op de officiële landkaarten stond ten tijde van de apartheid.
14 september 2022, Evenement
Adriaan van Dis bij ‘De Niet ZO Late Night Show’
Op zondag 30 oktober om 16.00 uur is Adriaan van Dis te gast bij De Niet ZO Late Night Show van het volksoperahuis.
12 september 2022, Evenement
Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’
U bent van harte uitgenodigd voor de vreugdevolle bijeenkomst van zaterdag 17 september 2022. SASNEV, het Zuid-Afrikaanse centrum voor Nederland en Vlaanderen, organiseert een bijzonder evenement: een openbaar gesprek tussen Yves T’Sjoen en Antjie Krog over ‘netwerken en uitwisseling met de Lage Landen’.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons