Actueel

Brand op de Tafelberg

19 april 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Brand bibliotheek / Foto van vrtnieuws

Delen:

Gisteravond – zondag 18 april – werden we opgeschrikt door de grote brand op de Tafelberg in Kaapstad.

De brand heeft enorm veel schade aan de Universiteit van Kaapstad veroorzaakt. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de precieze schade is. De leeszaal van de Jagger bibliotheek is volledig verwoest, maar gelukkig heeft het brandalarmsysteem ervoor gezorgd dat de brand niet verder verspreidde naar andere delen van de bibliotheek. Wel is zeker dat een deel van de waardevolle collectie verloren is gegaan. Wanneer het veilig is om het gebouw te betreden kan de volledige schade worden vastgesteld.

Andere gebouwen van historische waarde die beschadigd zijn, zijn de dameswoning Fuller en de beroemde Mostert Windmolen. Het gebied rond de universiteit is nog steeds afgezet en helaas is de crisis nog niet voorbij. De brand bij de universiteit is geblust, maar hij woedt nog steeds voort op de Tafelberg. Momenteel wordt de woonbuurt Vredehoek bedreigd.

Het bestuur en de staf van het Zuid-Afrikahuis zijn in gedachten bij de collega’s van de Universiteit van Kaapstad en betreuren het verlies van de vele waardevolle collecties die in de bibliotheek waren opgeslagen.

Herstel van de verloren collectie

In het teken van de brand zijn academici en andere onderzoekers over de wereld, die gebruik hebben gemaakt van de bijzondere collecties, bezig met het verzamelen van fotokopieën van dit materiaal. Deze foto’s kunnen bijdragen aan het herstellen van de verloren collecties. Bent u of kent u iemand die in bezit is van dit materiaal?

Klik dan hier voor meer informatie, en om de fotokopieën in te leveren.

Meer nieuws

11 mei 2023, Actueel
Joernalis in die Huis: Deon Raath
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2023 verblijft Deon Raath in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis!
8 mei 2023, Actueel
Nederlandse anti-apartheidsstrijder Klaas de Jonge (85) overleden
Afgelopen vrijdag is de Nederlandse anti-apartheidsstrijder, Klaas de Jonge (85) overleden.
4 mei 2023, Recensie
It Doesn’t Have to Be This Way
It Doesn’t Have to Be This Way is het debuut van Alistair Mackay en biedt een dystopisch toekomstbeeld van wat Kaapstad tegemoet gaat als de klimaatcrisis aanhoudt. Een meeslepend boek dat urgentie en nuance goed weet te combineren.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons