Bibliotheek

Het Zuid-Afrikahuis presenteert: educatieve gezelschapsspellen

7 juni 2021
Auteur: Bianca Oortwijn
Foto:

Delen:

Spelenderwijs je kennis over Zuid-Afrika of je Afrikaanse vocabulaire trainen? Wat dacht je van de speciale ‘grendeluitgawe’ van Tel Jou Woorde: een spel dat vergelijkbaar is met Scrabble en speciaal verscheen om de huidige lockdown-maatregelen door te komen.

Toen ik onlangs een serie bordspellen tegenkwam bij Kraal Uitgewers, voelde ik me als een kind in de snoepwinkel. Ik heb jarenlang in erfgoedcollecties gewerkt, en vanuit die achtergrond vind ik het fascinerend om te zien wat voor typisch Zuid-Afrikaanse spellen populair zijn en hoe deze cultuur en tradities reflecteren. Over 100 jaar zullen ze antiek zijn en zien we ze als erfgoedobjecten, nu nodigen ze vooral uit om op een interactieve, ongedwongen manier kennis in te zetten en nieuwe dingen te leren.

Die Groot Trek, 2020

Als team namen we onlangs de proef op de som met het 1,5 meter afstand-proof gezelschapsspel Tyd Toer (2020): waarbij je vragen moet beantwoorden zoals: ‘Vond die Groot Trek plaats vóór of ná de Franse Revolutie?’ Iedere speler vormt met kaartjes een tijdlijn aan gebeurtenissen uit de categorieën: Ontdekkings & Uitvindings, Oorloë & Konflik, Kuns & Kultuur, Geskiedenis & Politiek, Natuur & Gebeure, Sport en Algemeen. Deze gebeurtenissen plaatsen de Zuid-Afrikaanse geschiedenis in een breder kader, en het leek ons dan ook extra spannend om dit met een drietal historici te spelen. Let wel: ligt er één van de negen kaartjes niet goed, dan kun je direct de hele tijdlijn inleveren en mag je slechts één kaartje laten liggen! Ik zal vast verklappen dat ook spelers die geen geschiedenis hebben gestudeerd zo een goede kans hebben om te winnen…

Zie de online Tyd Toer trailer:

Boereplaas, 2019

Boereplaas (2019) en Die Groot Trek (2020) zijn spellen die al vanaf zes jaar gespeeld kunnen worden, waarbij de klassieker Boereplaas – Nou gaan ons boer! – leert hoe je alle ballen in de lucht moet houden op de boerderij. Belasting moet betaald worden, de kuikens sterven plotseling, en dan staakt je personeel ook nog voor een hoger loon. Maar aan de positieve kant kun je vruchtensap exporteren naar Dubai, een wandelpad aanleggen of water bottelen… Die Groot Trek heeft juist weer veel weg van de klassieker Ganzenbord. Maar in dit spel – waarbij je vanuit de Kaapkolonie dwars door Zuid-Afrika trekt – kun je onderweg met de huifkar vastlopen, confrontaties krijgen met andere volken of wilde leeuwen, of worden getroffen door tseetseevliegen… De speelkaarten van Die Groot Trek  plaatsen je voor allerlei uitdagingen onderweg, en leren je allerlei trivia.

Zie hier de online trailer van Boereplaas voor een indruk:

Die Volgende Stop is ‘’n prettige, lag-tot-jy-lê-bordspeletjie vir die hele gesin’, waarin jouw beste tekenkunsten, algemene kennis over geografische plekken, Zuid-Afrikaanse flora en fauna, ideeën en spreekwoorden handig van pas zullen komen! Dit spel kun je spelen vanaf 10 jaar met twee tot zes spelers. Zie voor een indruk, dit item over Die VolgendeStop:

Afbeelding met kaart </br><br></br>

Automatisch gegenereerde beschrijving
Die Volgende Stop, 2013

We kunnen niet wachten tot we straks normaal open kunnen en een leuke spelletjesavond mogen organiseren voor publiek. Maar we hebben de spellen opgenomen in onze bibliotheekcatalogus, en voorzien van een onderdelenlijst om ze uitleenbaar te maken. Dus, mis je de conversatielessen op het Zuid-Afrikahuis, of kun je niet wachten je huisgenoten te verslaan met een potje Tel Jou Woorde? Neem een kijkje bij de spellen die we tot nu toe in onze catalogus hebben opgenomen en reserveer het spel van je keuze!

Tel Jou Woorde, 2020

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons