Evenement

Jonge Meesters: Avontuur en afwijzing in Zuid-Afrika

7 juni 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Jonge Meesters / ZAH

Delen:

Afgelopen donderdag was het eerste Jonge Meesters evenement van dit jaar, met onze eigen ‘auteur’ Simon Scholte ter Horst!  Na een korte introductie van Simon’s onderzoek, ging hij met vier panelleden digitaal in gesprek over de oorzaken, de gevolgen en de mogelijke oplossingen van (on)juiste beeldvorming en stereotypering in het Nederlandse kinderboek.

Als u het gemist heeft, geen zorgen, u kunt het terugkijken via ons YouTube-kanaal.

Jonge Meesters belicht de onderwerpen met betrekking tot Zuid-Afrika die jonge onderzoekers tegenwoordig zoal uitdiepen. Ditmaal krijgt Simon Scholte ter Horst het digitale podium om zijn scriptie over de representatie van de Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen in het historische Nederlandse kinderboek te presenteren.

Nederland en Zuid-Afrika hebben een lange, gedeelde geschiedenis die gekenmerkt wordt door afwisselende perioden van wederzijdse interesse en tegenzin. Daarnaast is de heterogene samenstelling van de bevolking van Zuid-Afrika en het kinderboek als medium interessant wanneer men wil onderzoeken hoe Nederlandse kinderen geleerd wordt zich te verhouden tot de (on)bekende Ander. Deze studie geeft een aanzet tot een kritische analyse van de beeldvorming van de Ander die Nederlandse kinderen via de jeugdliteratuur over Zuid-Afrika in de lange twintigste eeuw voorgeschoteld kregen.

Op donderdag 3 juni 2021 (16:00 – 17:00) zal auteur Simon Scholte ter Horst na een korte introductie van zijn onderzoek, met vier panelleden digitaal in gesprek zal gaan over de oorzaken, de gevolgen en de mogelijke oplossingen van (on)juiste beeldvorming en stereotypering in het Nederlandse kinderboek.

Meer nieuws

23 januari 2023, Persbericht
Interactieve cultuurhistorische groepsreis Zuid-Afrika
Veel Nederlanders die in Zuid-Afrika reizen kiezen voor het Kruger Nationaal Park in het noordoosten en de West-Kaapse schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika.
19 januari 2023, Cursussen
Nieuwe cursusdata beschikbaar!
In het voorjaar gaan er twee cursussen van start in het Huis, namelijk Cursus Nederlands voor Afrikaanstaligen en Cursus Afrikaans voor Beginners.
19 januari 2023, Actueel
Face Forward: Stories for Change.
Een hele dag met muziek, kunst, gesprekken, dans, films en de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing. In Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op het Leidseplein in Amsterdam. Het theater biedt die dag onderdak aan een bruisende ontmoeting van creatieven en change makers, geworteld in Afrikaanse samenlevingen en de diaspora, bondgenoten en belangstellenden. Met de woorden van Nelson Mandela: ‘Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is.’

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons