Jongerenproject

Virtuele studiereis na Nederland en België

10 juni 2021
Auteur: Jongerenproject
Foto:

Delen:

Elke twee jaar organiseer die Zuid-Afrikahuis in Amsterdam en die Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging in Belgiё ‘n studente projek. Die projek behels ‘n uitgebreide studiereis na Nederland en Belgiё. Weens die koronakrisis bied die Zuid Afrikaanse Huis dié jaar ‘n digitale alternatief; ‘n virtuele studiereis na Nederland en België.

Wil jy jou kennis oor Nederland en Belgiё verbeter? Die virtuele studiereis vind plaas vanaf 16 tot 20 Augustus 2021. Die studiereis behels ‘n reeks interessante lesings en die onderwerpe sluit onder meer geskiedenis, taalkunde en kunsgeskiedenis in. Tydens die interaktiewe lesings, dien elke deelnemer ook ‘n aantal opdagte in, jy maak kennis met die Nederlandse letterkunde, asook Nederlands en Vlaamse kookkuns.

Vereistes vir deelname:
Die program word in Nederlands aangebied, op die manier beoefen jy jou taalvaardighede. Deelnemers wat minstens vier van die vyf dae deelneem, sal ook ‘n deelname sertifikaat van die Zuid-Afrikahuis ontvang. Deelnemers moet ‘n universiteitstudent in Suid-Afrika of Namibiё wees en ook Afrikaanssprekend wees. Deelname is gratis, let op dat daar slegs ‘n beperkte aantal plekke beskikbaar sal wees.

Registreer dus vinnig via hierdie skakel. Maak seker dat jy die volgende gegewens in jou aanmeldings noem; jou naam en van; studierigting en by watter universiteit jy studeer.

Programma:
Deze online studiereis biedt dagelijks een lezing en een opdracht aan. De lezing vindt plaats van 16.00 uur tot 17.00 uur. Van 17.00 uur tot 18.00 uur wordt de lezing nabesproken en bespreken we de gemaakte opdrachten.

Maandag 16 augustus: inleiding op het Zuid-Afrikahuis. Maak kennis met het Zuid-Afrikahuis en leer over de banden tussen Zuid-Afrika enerzijds en Nederland en België anderzijds. In de verkenningsopdracht hebben deelnemers aangegeven wat hun voorkennis is over Nederland en België.

Dinsdag 17 augustus: kunsthistorische wandeling door het centrum van Amsterdam. Vandaag nemen we de deelnemers mee door de beroemde Amsterdamse binnenstad. Maak kennis met de mooie grachtenpanden en de verhalen daarachter! Voor de opdracht leveren deelnemers een recensie in van een Nederlandstalig boek.

Woensdag 18 augustus: de strijd tegen het water. Door de lage ligging in een rivierendelta is de strijd tegen het water constant aanwezig in Nederland en Vlaanderen. Dit vormt het landschap met dijken, polders en waterkeringen. In de lezing van vandaag leren de deelnemers alles over de bijzondere waterbouw in Nederland. Voor de opdracht gaan we koken! Deelnemers maken een Nederlands of Vlaams gerecht en laten weten wat ze er van vonden.

Donderdag 19 augustus: Nederlandstalige letterkunde. De Afrikaanse en Nederlandstalige letterkunde hebben veel bijzondere banden. Deelnemers horen er meer over in deze lezing! Om de spreekvaardigheid te oefenen leveren de deelnemers een opname in waarop ze een Nederlandse tekst uitspreken.

Vrijdag 20 augustus: Het Rijksmuseum heeft een bijzondere tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden. De lezing van vandaag leert ons meer over deze geschiedenis. Ook gaan we erover in gesprek: hoe vinden de deelnemers dan Nederland omgaat met dit onderwerp? Deelnemers leveren een opdracht in waarin ze reflecteren op wat ze geleerd hebben over Nederland en Vlaanderen.

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons