Bibliotheek

Nieuwe aanwinsten in de bibliotheek

29 juni 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: ZAH

Delen:

Eyes in the Night : An untold Zulu Story, Nomavenda Mathiane,
Bookstorm, Johannesburg, 2016,
ISBN 9781928257240 

Catalogus

1879, the year in which I grew up faster than I could shout my name. That year was the one in which we experienced events and encounters that no one, particularly a child, should ever witness. It was also the year my people lost everything – their land and fields – and were reduced to being vagrants and beggars in the land of their birth. I am the daughter of Mqokotshwa Makhoba, one of King Cetshwayo’s generals of the iNgobamakhosi regiment, he named me Nombhosho, which means bullet. He said I would come out of any situation fast and unscathed, like a bullet… Nomavenda Mathiane stumbled upon her grandmother’s story well over a century after the gruelling events of the Battle of Isandlwana that formed her life. Astounded to hear how her grandmother had survived the 1879 Anglo-Zulu War between the British and Zulu nations as a young girl, Mathiane spent hours with her elder sisters reconstructing the extraordinary life of their grandmother. The result is a sweeping epic of both personal and political battles. Eyes in the Night is a young Zulu woman’s story of drama, regret, guilt and, ultimately, triumph – set against the backdrop of a Zululand changed beyond recognition. A true story almost lost, but for a chance remark at a family gathering.

On the Fifth Night ,
Michael Howard, Mindmark, Johannesburg, 2016, ISBN9780620709026

Catalogus

1879, the year in which I grew up faster than I could shout my name. That year was the one in which we experienced events and encounters that no one, particularly a child, should ever witness. It was also the year my people lost everything – their land and fields – and were reduced to being vagrants and beggars in the land of their birth. I am the daughter of Mqokotshwa Makhoba, one of King Cetshwayo’s generals of the iNgobamakhosi regiment, he named me Nombhosho, which means bullet. He said I would come out of any situation fast and unscathed, like a bullet… Nomavenda Mathiane stumbled upon her grandmother’s story well over a century after the gruelling events of the Battle of Isandlwana that formed her life. Astounded to hear how her grandmother had survived the 1879 Anglo-Zulu War between the British and Zulu nations as a young girl, Mathiane spent hours with her elder sisters reconstructing the extraordinary life of their grandmother. The result is a sweeping epic of both personal and political battles. Eyes in the Night is a young Zulu woman’s story of drama, regret, guilt and, ultimately, triumph – set against the backdrop of a Zululand changed beyond recognition. A true story almost lost, but for a chance remark at a family gathering.

Bird-Monk Seding,
Lesego Rampolokeng, Deep South, Grahamstown, 2017, ISBN 9780994710406 

Catalogus

Lesego Rampolokeng’s third novel Bird-Monk Seding was awarded the 2017 University of Johannesburg Prize for South African Writing in English. It was also shortlisted for the prestigious Sunday Times Barry Ronge Fiction Prize in 2018.

This place is called SEDING, short for Leseding, place of light. Quite ironic given the darkness throbbing at its core and spilling out bubbling in the blackest rage when least expected. Surrounded by farmland in all directions, it is a settlement of about 700 households crammed in tiny structures. Average 7 souls per hovel. It used to be made up of ramshackle corrugated iron shacks that seemed tossed down regardless of aesthetics. Then the new administration’s housing programme kicked in.

Man in the bush in quest of Bosman’s ghost. Finding AWB rabidity. Tranquility so deep it kills. Hate hounds. Beneath the surface quiet, such racist rotten-heartedness. & children dying. Starvation abounds. Raw sewage in the water supply. Crap in the taps. Skin matters. Ancient white beards sexing black teens for tins, food exchange. The soul’s impoverishment. The starved get their humanity halved. And weekends of sex-tourism. Alcoholic stares everywhere. Deep fear too.

Bird-Monk Seding is a stark picture of life in a rural township two decades into South Africa’s democracy. Listening and observing in the streets and taverns, Bavino Sekete, often feeling desperate himself, is thrown back to his own violent childhood in Soweto. To get through, he turns to his pantheon of jazz innovators and radical writers.

Seisoene op parool,
Hans Pienaar, Protea Boekhuis, Pretoria, 2021, ISBN 9781485311706

Catalogus

Bekende digter en resensent Louis Esterhuizen het die volgende oor hierdie versameling gedigte gesê: “Kenmerkend is die ironiese, selfs sardoniese, toon terwyl die stem se personasie in die gedigte dikwels skollieagtig is; iets wat direk verband hou met die titel se verwysing na parool: Iemand wat voorwaardelik vrygelaat is, dog streng by beheermaatreëls moet hou ten einde daardie gewaande vryheid te handhaaf en hernieude tronkstraf te voorkom. Die digter slaag om indrukwekkende wyse daarin om dié filosofiese beskouing van vryheid vs gebondenheid verteenwoordigend van die mens se algehele lewenslot te maak.”

Lied vir Sarah : Lesse van my Ma,
Jonathan Jansen saam met Naomi Jansen, Bookstorm, NorthCliff, 2017, ISBN 9781928257318

Catalogus

Lied vir Sarah bring hulde aan Jonathan Jansen se ma, en aan alle ma’s wat onder moeilike omstandighede gesinne grootmaak en gemeenskappe bou. Jansen bied hierdie deerniswekkende huldeblyk aan om deurleefde stereotipes van Kaapse Vlakte-ma’s te weerspreek. Soos hy haar lewe naspeur vanaf die gevolge van apartheid se gedwonge verskuiwings wat die gesin na ’n klein huis in die lokasie verplaas het, tot eindelik na die Kaapse Vlakte, wys Jansen hoe sterk vroue nie alleen daarin geslaag het om hulle gesinne bymekaar te hou nie, maar ook om hulle met integriteit groot te maak. Met sy kenmerkende fynsinnigheid, humor en eerlikheid, volg Jansen se ma se lewe as ’n jong verpleegster en ma van vyf, en wys hy hoe sy haar verlede verwerk, haar huis ingerig, sin van die politiek gemaak, liefde bestuur en kernwaardes gekommunikeer het – hoe sy eie herinneringe te balanseer, het Jansen hom op sy suster, Naomi, beroep om haar eie insigte en herinneringe weer te gee en so spesiale waarde tot hierdie aangrypende persoonlike memoires toe te voeg.

Black and white bioscope : making movies in Africa, 1899 to 1925, Neil Parsons, Intellect, Bristol UK, 2018, ISBN 9781485309550

Catalogus

Black and White Bioscope recovers a neglected chapter in the histories of world cinema and Africa. It tells the story of movie production in Africa that long predated francophone African films and Nollywood that are the focus of most histories of this industry.

At the same time as Hollywood was starting, a film industry in Southern Africa was surging ahead in integrating production, distribution, and exhibition. African Film Productions Limited made silent movies using technical and acting talent from Britain, the United States, and Australia, as well as from Africa. These included not only the original “long trek movie” and the prototype for the movies Zulu and Zulu Dawn but also the first King Solomon’s Mines and the original Blue Lagoon, featuring African actors such as Goba, Tom Zulu, and Msoga Mwana, who starred as the black revolutionary in Prester John.

In this lavishly illustrated book, fifty movies are reconstructed with graphic photographs and plot synopses—plus quotations from reviews—so that readers can rediscover this long-lost treasure trove of silent cinema.

Voetspore in Suid-Afrika : ’n Reisgids,
Johan Badenhorst, Protea Boekhuis, Pretoria, 2020

Catalogus

In 2019 het die Voetsporemanne hulle dertiende ekspedisie aangepak. Hierdie keer het hulle hul paspoorte by die huis gelos en net in Suid-Afrika gereis. Hulle het begin in die Kalahari en daarvandaan ‘n draai gemaak in die Richtersveld, Namakwaland, Tankwa-Karoo, Klein-Karoo, Baviaanskloof, die Wildekus, suidelike Drakensberge, KwaZulu-Natal, om eSwatini, in die Wolkberge, die Limpopovallei en terug na die Kalahari. Benewens pragtige foto’s van die mooiste dele van ons land bevat hierdie reisgids ook:
• Name en telefoonnommers van gidse in elke streek
• 4×4-roetes
• Akkommodasiebesonderhede
• ‘n Paklys
• Afstande tussen dorpe
• Inligting oor beskikbaarheid van vulstasies en gesondheidsorg
• Wetenswaardighede

Reisgids bij de bekende tv-serie ‘Voetspore in Suid-Afrika’, waarvan veel afleveringen tevens te zien zijn op YouTube:

Jeugdboek van de maand:

Alias,
Celeste Slabber-Loriston, Protea Boekhuis, Pretoria, 2020,
ISBN 9781485312130

Catalogus

Emily is 12 jaar oud op ‘n plaas in die 1800’s. Sy het ‘n geheimsinnige boek waarin slegs sy – en ook net soms – woorde kan lees. Dis al wat sy het om haar in haar stryd teen die bose Yara, die vrou in die woud en in haar drome, te beskerm.

Eeue later is Jessica 12 jaar oud toe sy ‘n geheimsinnige boek waarin woorde verskyn en verdwyn in ‘n biblioteek ontdek. En skielik is Yara ook daar. Sal Jessica Emily se taak kan voltooi of gaan Yara weereens as oorwinnaar wegstap ?

Hierdie is ‘n wonderlike boek vir meisies van so 12-14 jaar. Dis ‘n boeiende spanningsverhaal met elemente van die bonatuurlike en reïnkarnasie deur ‘n skryfster wat met haar vorige jeugverhaal, Jinx, ‘n 2019 ATKV-Woordveertjie gewen het. 

Meer nieuws

6 december 2023, Actueel
Nieuwe gasthoogleraar Université de Liège: Margriet van der Waal
De nieuwe gasthoogleraar voor het academisch jaar 2023-2024 aan de Université de Liège is Margriet van der Waal, associate professor Cultural Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
5 december 2023, Uit het Huis
Wintersluiting 2023 – 2024
Beste bezoekers en Vrienden, Dit jaar zal de wintersluiting ingaan op 20 december en loopt tot 8 januari. Zo kunnen we u vanaf 8 januari weer vol energie en plezier begroeten aan de Keizersgracht 141-C!
28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons