Actueel

Twee eenlingen in negentiende-eeuws Zuid-Afrika

10 augustus 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Een Khoi-dorp aan de oever van de Oranjerivier in Zuid-Afrika. 1856 / © Stefano Bianchetti

Delen:

In de Groene Amsterdammer verscheen onlangs een interessant eerbetoon aan twee merkwaardige figuren in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis die niet vergeten moeten worden. De eerste waar een licht op geschenen wordt, is Olive Schreiner; schrijver van de allereerste belangrijke Zuid-Afrikaanse roman over feminisme, geloof en onderdrukking. De tweede, Louis Anthing, probeert de uitroeiing van de Bushmen in de Kaap te verhinderen. Opzienbarende daden.

Lees hier het volledige artikel.

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons