Uit het Huis

Bezoek ANV 20 Twintigers

7 september 2021
Auteur: Bianca Oortwijn
Foto: ZAH

Delen:

Afgelopen vrijdag konden we eindelijk weer een groep studenten ontvangen van het ANV, het Algemeen Nederlands Verbond. Het was een gezellige, interactieve ontmoeting tussen ons team en de studenten, en de Vlamingen en Nederlanders onderling. Als cultureel centrum over Zuid-Afrika voor de Lage Landen, vinden we het extra mooi wanneer we samenkomsten en samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen kunnen bevorderen. Het ANV brengt met het programma ‘20 twintigers’ Nederlandse en Vlaamse jongeren samen voor een cultureel, economisch en sociaal programma met lezingen, excursies, ontmoetingen, debatten en trainingen. Zo leren de studenten elkaar beter kennen, de belangstelling voor elkaar te vergroten en de samenwerking te verbeteren.

Bianca Oortwijn, bibliothecaris in het Zuid-Afrikahuis, geeft een korte introductie van het Huis en zijn onstaansgeschiedenis

In dat kader gaven we een introductie over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Zuid-Afrikahuis: hoe de oproep van president Kruger aan Nederlandse investeerders leidde tot de aanleg van de Nederlands Zuid-Afrikaanse Spoorwegmaatschappij, die in 1895 feestelijk in gebruik werd genomen. Hoe de Britten de spoorlijn vervolgens confisqueerden in de Anglo-Boerenoorlog, en de schadevergoeding die de Britten aan de investeerders betaalden, leidde tot de oprichting van de Zuid-Afrikaanse Stichting Moederland. Met de aankoop van dit pand aan de Keizersgracht in 1923, kon de ZASM huisvesting verlenen aan diverse op Zuid-Afrika gerichte instellingen. Dankzij deze historische gebeurtenissen – en met hulp van alle Vrienden van het Huis- kunnen wij als non-profit organisatie tot op de dag van vandaag dit prachtige werk doen: deze unieke collectie toegankelijk maken en activiteiten ontwikkelen voor iedereen met een interesse in Zuid-Afrika.

Francine Maessen, commissielid Jongerenproject, geeft een presentatie over de studiereizen.

Naast de geschiedenis van onze organisatie, vallen er ook interessante feiten over het pand te vertellen: zo kocht Pieter Dirksz Hasselaar in 1616 de grond voor het pand. Hasselaar kwam uit een bekende Haarlemse familie van bierbrouwers die vurige ondersteuners waren van de vrijheidsstrijd van de Nederlanden tegen Spanje. Kenau Simonsdochter Hasselaar, bekend van de verdediging van Haarlem was de tante van Pieter Dirkz. In Amsterdam begon Pieter Dirksz begon een eigen bierhandel. Hij was een welvarend koopman, betrokken bij de oprichting van de Compagnie van Verre (1594), een voorloper van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), en ook bij oprichting van de VOC in 1602. Pieter Dirksz Hasselaar stierf echter voordat het huis gebouwd was. Zijn erfgenamen bouwden het huis en noemde het de ‘De dubbele Arend’ naar hun brouwerij.

20 Twintigers tijdens de rondleiding
20 Twintigers tijdens de rondleiding

Na een korte introductie van het Huis en zijn ontstaansgeschiedenis, gaf Francine Maessen een presentatie over ons Jongerenproject. Om het jaar vertrekt een groep jongeren voor een maand lange studiereis naar Zuid-Afrika en Namibië, het jaar daarop ontvangen Nederland en Vlaanderen Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten op hun beurt voor een studiereis in de Lage Landen. Het Jongerenproject is dus een interessante manier voor studenten om kennis te maken met Zuidelijk Afrika. Maar het Jongerenproject biedt tegelijk ook kansen voor twintigers die klaar zijn met studeren en zich als commissielid willen inzetten voor dit bijzondere project.

Na beide presentaties werden dan ook veel vragen gesteld en ontstonden er interessante gesprekken: het leukste onderdeel van groepsbezoeken! We zien er dan ook naar uit om na alle lockdowns van afgelopen jaar- eindelijk meer groepen studenten te ontvangen.  

Meer weten over het Jongerenproject of het jongerenprogramma 20 Twintigers van het Algemeen Nederlands Verbond? Klik dan op de betreffende pagina’s.

Groepsfoto met de 20 Twintigers, Bianca Oortwijn en Francine Maessen

Meer nieuws

3 juni 2024, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Clyde Adams
Sinds 2016 verblijven er journalisten van het Zuid-Afrikaanse Media24 op de Keizersgracht. Tijdens hun verblijf van twee maanden doen de journalisten buitenland-ervaring op en schrijven zij over Nederland en Europa voor hun eigen media in Zuid-Afrika. In mei en juni 2024 verblijft Clyde Adams in het appartement boven het Zuid-Afrikahuis! Op 6 juni geeft hij een lezing. About […]
6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons