Persbericht

Senver: Poëzie in de Kerk over Elisabeth Eybers

9 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Elisabeth Eybers

Delen:

Senver organiseert op dinsdag 21 september het evenement ‘Poëzie in de Kerk’ over Elisabeth Eybers (1915-2007). Zij werd geboren in Zuid-Afrika en begon daar met veel succes te dichten in het Afrikaans. Na haar scheiding emigreerde ze- midden jaren vijftig- naar Nederland en zette haar literaire werk voort, zowel in haar moedertaal alsook in het Nederlands en Engels. Ze was goed bevriend met M.Vasalis en er zijn treffende overeenkomsten tussen beider werk. Eybers’ poëzie gaat over liefde en verlangen, over de pijn van de migrant, over verlies, ouderdom en dood. Prachtig en toegankelijk werk dat ook in Nederland veel bijval kreeg. In 1978 ontving Eybers de Constantijn Huygens prijs, in 1991 de P.C. Hooftprijs .

Maaike Meijer wandelt met ons door haar uitgebreide oeuvre en we lezen Eybers’  mooiste gedichten in hun context.

Maaike Meijer ( 1949) schreef biografieën over de dichter M. Vasalis en over F. Harmsen van Beek – Hemelse mevrouw Frederike- . Eerder was zij twee maal bij Senver te gast om over beide dichters zeer gewaardeerde presentaties te houden. Zij is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur,biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. Over dat laatste onderwerp schrijft zij momenteel een nieuw boek, waaruit voorpublicaties verschijnen in De Groene Amsterdammer.

Praktische gegevens

Datum: 21 september

Plaats: De Bethlehem Kerk, Loosdrechtseweg 263; de kerk ligt in de driehoek: Loosdrechtsweg,Neuweg en Diependaalse Laan.

Tijd: 15.00-1700 uur. De kerk gaat om 14.30 uur open.

De kerk volgt een strikt corona-protocol.

Kosten: €5,-

U kunt zich inschrijven door een e-mail te sturen naar: k.vandenbovenkamp@hotmail.com.

Wilt u in de mail uw naam, e-mailadres en telefoonnummer vermelden?

Meer nieuws

15 november 2021, Evenement
Boeken uit het Huis: Irma Joubert, ‘Een thuis in Afrika’
Tijdens de negende aflevering van ‘Boeken uit het Huis’ gaat Ingrid Glorie, freelance journalist en vertaler, in gesprek met Irma Joubert en met Dorienke de Vries, Jouberts vaste vertaler die een belangrijk aandeel heeft in het succes van Jouberts boeken in Nederland.
11 november 2021, Evenement
Footnotes – Intersectional Strategies in (South) Africa
Our new bi-monthly interdisciplinary program on changemaking voices in artwork, books, films and other media. We’ll be talking about black feminism, queerness, violence, mermaids, struggle, post memory, heritage, myth busting, empowerment, and image making.
2 november 2021, Evenement, Expositie
History’s footnote: on love and freedom
“To look at history through the lens of love and freedom is a daunting and liberating task.” But where do we understand this historical past to be situated? Is it within a backward linearity or in the expansive notions of cyclical temporality that many non-Western traditions offer?
4 november 2021, Evenement
Om erbij te horen: transtaligheid, saamhorigheid en het maken van Zuid-Afrikaanse sociale gemeenschappen
Op 11 en 12 november vindt in Amsterdam een symposium plaats dat wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (Leerstoel “Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis”), de Universiteit van Gent (Gents Centrum voor Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika) en het Zuid-Afrikahuis Nederland.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons