Actueel

Terugblik feestelijke onthulling Nelson Mandela Gedenkteken

9 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Nelson Mandela Gedenkteken / Foto door: Bianca Oortwijn

Delen:

Op 5 september was de onthulling van de Nelson Mandela Memorial en wat was het een prachtige dag! Kunstenaar Mohau Modisakeng noemt zijn werk ‘Rona Batho’: ‘We, the people’ naar Ubuntu filosofie.

Om Mandela’s ideologie meer betekenis te geven aan komende generaties, zegt Modikaseng dat het van belang is voor buurtbewoners om hun omgeving en hun buren gereflecteerd te zien in het gedenkteken. Het Gedenkteken bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De portretten zijn van bewoners uit de Bijlmer. Op deze manier resoneert de boodschap van het gedenkteken meer dan bij een standbeeld van Mandela het geval zou zijn geweest. Rond de gezichten zijn Mandela’s woorden weergeven: “We are only human through the humanity of other.”

Tip! Ga erheen, loop er een rondje omheen of zelfs doorheen: daar is het voor gemaakt!

Locatie: Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost, aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater

Meer nieuws

9 juli 2024, Uit het Huis
Berichten uit het Huis
Verkiezingen in Zuid-Afrika – deel II De verkiezingen van woensdag 29 mei jl. hebben, zoals voorspeld, inderdaad een aardverschuiving teweeggebracht. Met een uiterst mager opkomstpercentage van 58% zijn de politieke verhoudingen in Zuid-Afrika danig dooreen geschud. Het ANC behaalde net ietsje meer dan 40%, met de Democratic Alliance (DA) als tweede met bijna 22% van […]
9 juli 2024, Actueel, Symposium
Symposium ‘Horizons of Political/Poetical Contestation’
Suid-Afrikaanse interseksionele perspektiewe oor dissiplines en tale heenZuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heenSouth African Intersectional Perspectives Across Disciplines and Languages English below Het 8e Colloquium over Afrikaans en Zuid-Afrikaanse Studies heeft als thema Zuid-Afrikaanse intersectionele perspectieven over disciplines en talen heen. Het richt zich op Zuid-Afrikaanse intersectionele trends en de heterogene verschijningsvormen die […]
2 juli 2024, Actueel
PhD vacature KITLV/KNAW in Leiden
PhD candidate Culinary Change in Indonesian Diasporas at KITLV/KNAW in Leiden Location: LeidenMax hours per week: 38,00Max salary: 3.539Duration of agreement: 1 + 3 yearsApply until: 15 August 2024 The Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) is searching for the research project TASTE for: Three PhD researchers (1.0 fte) The project Trajectories of Taste: An Analytical […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons