Actueel

Terugblik feestelijke onthulling Nelson Mandela Gedenkteken

9 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Nelson Mandela Gedenkteken / Foto door: Bianca Oortwijn

Delen:

Op 5 september was de onthulling van de Nelson Mandela Memorial en wat was het een prachtige dag! Kunstenaar Mohau Modisakeng noemt zijn werk ‘Rona Batho’: ‘We, the people’ naar Ubuntu filosofie.

Om Mandela’s ideologie meer betekenis te geven aan komende generaties, zegt Modikaseng dat het van belang is voor buurtbewoners om hun omgeving en hun buren gereflecteerd te zien in het gedenkteken. Het Gedenkteken bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De portretten zijn van bewoners uit de Bijlmer. Op deze manier resoneert de boodschap van het gedenkteken meer dan bij een standbeeld van Mandela het geval zou zijn geweest. Rond de gezichten zijn Mandela’s woorden weergeven: “We are only human through the humanity of other.”

Tip! Ga erheen, loop er een rondje omheen of zelfs doorheen: daar is het voor gemaakt!

Locatie: Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost, aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater

Meer nieuws

15 november 2021, Evenement
Boeken uit het Huis: Irma Joubert, ‘Een thuis in Afrika’
Tijdens de negende aflevering van ‘Boeken uit het Huis’ gaat Ingrid Glorie, freelance journalist en vertaler, in gesprek met Irma Joubert en met Dorienke de Vries, Jouberts vaste vertaler die een belangrijk aandeel heeft in het succes van Jouberts boeken in Nederland.
11 november 2021, Evenement
Footnotes – Intersectional Strategies in (South) Africa
Our new bi-monthly interdisciplinary program on changemaking voices in artwork, books, films and other media. We’ll be talking about black feminism, queerness, violence, mermaids, struggle, post memory, heritage, myth busting, empowerment, and image making.
2 november 2021, Evenement, Expositie
History’s footnote: on love and freedom
“To look at history through the lens of love and freedom is a daunting and liberating task.” But where do we understand this historical past to be situated? Is it within a backward linearity or in the expansive notions of cyclical temporality that many non-Western traditions offer?
4 november 2021, Evenement
Om erbij te horen: transtaligheid, saamhorigheid en het maken van Zuid-Afrikaanse sociale gemeenschappen
Op 11 en 12 november vindt in Amsterdam een symposium plaats dat wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam (Leerstoel “Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis”), de Universiteit van Gent (Gents Centrum voor Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika) en het Zuid-Afrikahuis Nederland.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons