Actueel

Terugblik feestelijke onthulling Nelson Mandela Gedenkteken

9 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Nelson Mandela Gedenkteken / Foto door: Bianca Oortwijn

Delen:

Op 5 september was de onthulling van de Nelson Mandela Memorial en wat was het een prachtige dag! Kunstenaar Mohau Modisakeng noemt zijn werk ‘Rona Batho’: ‘We, the people’ naar Ubuntu filosofie.

Om Mandela’s ideologie meer betekenis te geven aan komende generaties, zegt Modikaseng dat het van belang is voor buurtbewoners om hun omgeving en hun buren gereflecteerd te zien in het gedenkteken. Het Gedenkteken bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De portretten zijn van bewoners uit de Bijlmer. Op deze manier resoneert de boodschap van het gedenkteken meer dan bij een standbeeld van Mandela het geval zou zijn geweest. Rond de gezichten zijn Mandela’s woorden weergeven: “We are only human through the humanity of other.”

Tip! Ga erheen, loop er een rondje omheen of zelfs doorheen: daar is het voor gemaakt!

Locatie: Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost, aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons