Actueel

Terugblik feestelijke onthulling Nelson Mandela Gedenkteken

9 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Nelson Mandela Gedenkteken / Foto door: Bianca Oortwijn

Delen:

Op 5 september was de onthulling van de Nelson Mandela Memorial en wat was het een prachtige dag! Kunstenaar Mohau Modisakeng noemt zijn werk ‘Rona Batho’: ‘We, the people’ naar Ubuntu filosofie.

Om Mandela’s ideologie meer betekenis te geven aan komende generaties, zegt Modikaseng dat het van belang is voor buurtbewoners om hun omgeving en hun buren gereflecteerd te zien in het gedenkteken. Het Gedenkteken bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De portretten zijn van bewoners uit de Bijlmer. Op deze manier resoneert de boodschap van het gedenkteken meer dan bij een standbeeld van Mandela het geval zou zijn geweest. Rond de gezichten zijn Mandela’s woorden weergeven: “We are only human through the humanity of other.”

Tip! Ga erheen, loop er een rondje omheen of zelfs doorheen: daar is het voor gemaakt!

Locatie: Nelson Mandelapark, Amsterdam Zuidoost, aan de noordkant van het park, gezien vanaf het Bijlmer Parktheater

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons