Archief

Beelden uit het archief: De tunnel tussen Waterval-Boven en Waterval-Onder: een huzarenstukje

14 september 2021
Auteur: Dr. G.J. Schutte
Foto: ZAH archief

Delen:

Gekomen van de grens met Mozambique liep de Oosterlijn bij ongeveer KM 200 vast tegen de wand van het Hogeveld, tientallen meters hoger dan het Lageveld: de waterval in de (diep ingeslepen) Elandsspruit is 90 meter hoog. De oplossing was: een tandradbaan door een 400 meter lange, ietwat gebogen tunnel vanuit Waterval-Onder naar Waterval-Boven, die het hoogteverschil overstijgt. Het vroeg bijna een jaar om van beide kanten de tunnel te boren, maar toen was het huzarenstukje gerealiseerd. De spoor rijdt sinds al heel wat jaren niet meer door de tunnel, die echter nog steeds een monumentaall bouwwerk is.

Waterval in de  Elandsspruit [ AVA IV 32B-21b]

Waterval [AVA IV 32B-24a ]
Begin tandstaafgedeelte van de spoorbaan [ AVA IV 32B-20b]
Waterval-Boven: rotsingraving vóór de tunnel, met rechts de waterval [AVA IV 33-20b]
Tunnelingang Waterrval-Onder [AVA IV 33-18b]
Stuk rots uit de tunnel Waterval-Onder [AVA IB 33-18a]

Meer nieuws

6 december 2023, Actueel
Nieuwe gasthoogleraar Université de Liège: Margriet van der Waal
De nieuwe gasthoogleraar voor het academisch jaar 2023-2024 aan de Université de Liège is Margriet van der Waal, associate professor Cultural Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
5 december 2023, Uit het Huis
Wintersluiting 2023 – 2024
Beste bezoekers en Vrienden, Dit jaar zal de wintersluiting ingaan op 20 december en loopt tot 8 januari. Zo kunnen we u vanaf 8 januari weer vol energie en plezier begroeten aan de Keizersgracht 141-C!
28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons