Archief

Beelden uit het archief: De tunnel tussen Waterval-Boven en Waterval-Onder: een huzarenstukje

14 september 2021
Auteur: Dr. G.J. Schutte
Foto: ZAH archief

Delen:

Gekomen van de grens met Mozambique liep de Oosterlijn bij ongeveer KM 200 vast tegen de wand van het Hogeveld, tientallen meters hoger dan het Lageveld: de waterval in de (diep ingeslepen) Elandsspruit is 90 meter hoog. De oplossing was: een tandradbaan door een 400 meter lange, ietwat gebogen tunnel vanuit Waterval-Onder naar Waterval-Boven, die het hoogteverschil overstijgt. Het vroeg bijna een jaar om van beide kanten de tunnel te boren, maar toen was het huzarenstukje gerealiseerd. De spoor rijdt sinds al heel wat jaren niet meer door de tunnel, die echter nog steeds een monumentaall bouwwerk is.

Waterval in de  Elandsspruit [ AVA IV 32B-21b]

Waterval [AVA IV 32B-24a ]
Begin tandstaafgedeelte van de spoorbaan [ AVA IV 32B-20b]
Waterval-Boven: rotsingraving vóór de tunnel, met rechts de waterval [AVA IV 33-20b]
Tunnelingang Waterrval-Onder [AVA IV 33-18b]
Stuk rots uit de tunnel Waterval-Onder [AVA IB 33-18a]

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons