Actueel

Nederlands kijkt over de grenzen heen

17 september 2021
Auteur: Persbericht
Foto:

Delen:

De 7e editie van de Week van het Nederlands van 2 tot 9 oktober 2021 zet de taal op stelten! 

1e editie in Zuid-Afrika 

 De slogan “taal op stelten” kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het kan ernaar verwijzen dat we de taal in verwarring of in beroering willen brengen. Zoals een struisvogel stof doet opwaaien wanneer hij danst.  En zoals de langpotige struisvogel, met zijn lange nek, over omheiningen kan kijken, zo kijken we deze week over de grenzen van Nederland en België heen om de Nederlandse taal internationaal in de kijker te plaatsen. 

Wij kijken uit naar de zevende editie van de Week van het Nederlands. Van 2 tot 9 oktober 2021 zet de Week van het Nederlands de taal op stelten! Een kakelvers logo en twee nieuwe ambassadeurs, Elfie Tromp en Jaouad Alloul. 

Samen met een keur van partners en organisaties kijken we meer dan ooit daarbij over de grenzen heen: het Nederlands als wereldtaal krijgt een prominente plek in de campagne. 

Voor het eerst wordt het gevierd in Zuid-Afrika. Via de website van de Week van het Nederlands (https://weekvanhetnederlands.org/) en Voertaal (https://voertaal.nu/) krijgen deze evenementen ook een wereldwijd platform. 

Zet je mondkapje op, doorbreek de Covid-blues en doe mee! 

De navelstreng reikt over de grens naar Kaaps, Fries en Afrikaans 

In Zuid-Afrika worden naast het Nederlands en het Afrikaans ook het Kaaps, een regionale variant van het Afrikaans die ouder is dan de zogenaamde standaardversie, en het Fries, gevierd. De positie van Fries in Nederland wordt besproken, en tegelijk wordt de rol van Kaaps belicht. Spannend! 

De Afrikaanse Taalraad en Frysk Tresoar (Fries Literair Museum en Documentatiecentrum in Leeuwarden) zullen deze gesprekken faciliteren. 

Filmvertoningen, discussies en heerlijk eten 

Voor Zuid-Afrikanen is er veel om naar uit te kijken: twee drive-in-vertoningen, verschillende online en live gesprekken, een kortfilmwedstrijd voor studenten Nederlands in Zuid-Afrika en natuurlijk heerlijke hapjes. Het volledige programma van de Week van het Nederlands zal eind september worden vrijgegeven. 

De organisatoren 

De Week van het Nederlands is een organisatie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, in samenwerking met de Nederlandse Taalunie. 

In Zuid-Afrika wordt de Week van het Nederlands georganiseerd door de Nederlandse en Belgische Ambassades en de Vlaamse Delegatie, met steun van de SAVN. De fysieke hub in Zuid-Afrika is het Zuid-Afrikaans Centrum voor Nederland en Vlaanderen in Pinelands, met de conversatiehub Studio SASNEV. 

Voertaal is de Zuid-Afrikaanse website en het Vrystaat Arts Festival zal als platformpartner assisteren. 

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons