Persbericht

Conferentie Afrikaans Grammar Workshop

21 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Spinhuis Poort Hendrick de Keyser Spinhuissteeg Amsterdam

Delen:

Donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober vindt de derde editie van de Afrikaans Grammar Workshop plaats. Tijdens deze internationale conferentie presenteren onderzoekers uit onder andere Nederland, België, Zuid-Afrika, Polen en de Verenigde Staten hun taalkundige onderzoek naar het Afrikaans.

De verschillende onderzoeken omvatten een breed scala aan taalkundige kwesties. Zo opent keynote speaker Jenny Audring met een lezing over het Afrikaanse voornaamwoord. Monique Rabé van de Noordwes-Universiteit vertelt over haar onderzoek naar code-switching in het Nederlands en Afrikaans bij tweetalige kinderen. De conferentie wordt afgesloten met een bespreking van Andries Coetzee van de University of Michigan over de geschiedenis van het Afrikaans van een zeer kleine Argentijnse enclave van Afrikaanssprekenden. In totaal staan er 21 lezingen op het programma: een ware snoepwinkel voor taalkundigen met een interesse in Afrikaans.

Het fysieke deel van het programma op de donderdag zal plaatsvinden in het eigen Meertens Instituut. De locatie voor de vrijdag is echter het Zuid-Afrikahuis, waar na afloop van de laatste lezingen ook een rondleiding aan zal worden geboden door het historische pand met unieke bibliotheek. Tevens zal daar de conferentie uiteraard afgesloten worden met een borrel.

De Afrikaans Grammar Workshop wordt georganiseerd door Frans Hinskens, Marc van Oostendorp en Susanne Roolker en het wordt gesponsord door het Meertens Instituut, de Afrikaanse Taalraad en de Nederlandse Taalunie.

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons