Persbericht

Conferentie Afrikaans Grammar Workshop

21 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Spinhuis Poort Hendrick de Keyser Spinhuissteeg Amsterdam

Delen:

Donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober vindt de derde editie van de Afrikaans Grammar Workshop plaats. Tijdens deze internationale conferentie presenteren onderzoekers uit onder andere Nederland, België, Zuid-Afrika, Polen en de Verenigde Staten hun taalkundige onderzoek naar het Afrikaans.

De verschillende onderzoeken omvatten een breed scala aan taalkundige kwesties. Zo opent keynote speaker Jenny Audring met een lezing over het Afrikaanse voornaamwoord. Monique Rabé van de Noordwes-Universiteit vertelt over haar onderzoek naar code-switching in het Nederlands en Afrikaans bij tweetalige kinderen. De conferentie wordt afgesloten met een bespreking van Andries Coetzee van de University of Michigan over de geschiedenis van het Afrikaans van een zeer kleine Argentijnse enclave van Afrikaanssprekenden. In totaal staan er 21 lezingen op het programma: een ware snoepwinkel voor taalkundigen met een interesse in Afrikaans.

Het fysieke deel van het programma op de donderdag zal plaatsvinden in het eigen Meertens Instituut. De locatie voor de vrijdag is echter het Zuid-Afrikahuis, waar na afloop van de laatste lezingen ook een rondleiding aan zal worden geboden door het historische pand met unieke bibliotheek. Tevens zal daar de conferentie uiteraard afgesloten worden met een borrel.

De Afrikaans Grammar Workshop wordt georganiseerd door Frans Hinskens, Marc van Oostendorp en Susanne Roolker en het wordt gesponsord door het Meertens Instituut, de Afrikaanse Taalraad en de Nederlandse Taalunie.

Meer nieuws

6 mei 2024, Actueel
Webinar ‘Dynamiek van vervreemding en toe-eigening’
Op dinsdag 7 mei organiseert het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika een webinar over de dynamiek van vervreemding van toe-eigening tussen het Afrikaans en Nederlands. Verdere informatie vindt u op de afbeelding hieronder:
2 mei 2024, Actueel
De poëtica van verwantschap
De sectie Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik organiseert een lezing en een voorstelling met als titel “De poëtica van verwantschap: een postkoloniale verkenning van transnationale banden met Nederland”. De voorstelling vindt plaats op 16 mei, van 19u30 tot 21u30, in TURLg – Salle du Théâtre 1 (1B Quai Roosevelt, […]
9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons