Actueel

Zuid-Afrikaanse artiesten tijdens het AfroVibes Festival 2021!

27 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Afro_Vibes

Delen:

Het Afrovibes Festival 2021 gaat volgende week dinsdag 28 september van start t/m 10 oktober. De verschillende artiesten komen uit Tanzania, Mozambique, Nigeria, Oeganda, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië en Nederland, en zullen optreden in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en Den Bosch.

Wij zetten de Zuid-Afrikaanse artiesten voor jullie op een rijtje:

Nederland, Driebergen, 17 maart 2015 Metropole Bigband foto: Merlijn Doomernik

SOUTH AFRICAN SONGBOOK OF JAZZ is een muziekvoorstelling met Metropole Orkest big band. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast uit Zuid-Afrika is vocalist Siyabonga Mthembu.

KRUMMELPAP (choreografie Alfred Hinkel & John Lindenis) een dansvoorstelling uit Namaqualand in Zuid-Afrika die de pleisters afscheurt van de wonden van de gemengde volkeren (mixed-race peoples) in de West- en Noordkaap in Zuid-Afrika. De dansers toveren met de poëzie van dichter Ronelda Kamfer een werkelijkheid tevoorschijn die als schuurpapier over je huid beweegt. Deze dansvoorstelling laat je huilen, lachen, ongemakkelijk voelen maar geeft ook berichten van hoop.

Afbeelding Afrovibes websites
Afbeelding Afrovibes website

SAKHOSI SAYS ‘NON’ TO THE VENUS is geïnspireerd door het verhaal van Sarah Baartman, een vrouw van de Khoikho groep in Zuid-Afrika die onder het pseudoniem Hottentot Venus in de 19-eeuw werd tentoongesteld in circussen en op kermissen in Europa. Nelisiwe Xaba geeft een ironische en politiek geëngageerde dans solo over een Zwarte vrouw en haar reis naar Europa, waar ze alleen mag blijven als ze een tijdje museumstuk wordt. Deze voorstelling gaat niet alleen in op het exotisch voyeurisme maar wijst ook op de toename van xenofobie zoals die te zien was bij president Sarkozy (Sakhozi) in Frankrijk die Afrikanen een financiële compensatie wilde geven als ze maar terug zouden gaan naar Afrika.

PHOENIX ROSE is een stand-upcomedy waarin Phoenix praat en zingt over haar toneelleven als zwarte vrouwelijke komiek in Europa. Phoenix Rose, het grofgebekte alter ego van de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele verkent de ruimte die de kunst in Europa biedt voor Zwarte vrouwen. Zij vraagt zich af hoe ze een normale artiest kan zijn zonder een normale zwarte artiest te zijn. Op de golven van witte blikken en postkoloniale stereotypen legt ze het publiek uit wat het verschil is tussen een Zwarte vrouw in Europa zijn en een expert zijn op het gebied van zwarte levens.

Afbeelding Afrovibes website
Afbeelding Afrovibes website

Meer nieuws

15 maart 2023, Actueel
Bronsgesig kry voete
Die gedagte dat ’n waardevolle kunswerk, ’n kunswerk wat die wêreldleier en ikoon Nelson Mandela se lewe vier, as skrootmetaal verkoop word, is amper ondenkbaar – maar nogtans ’n nare moontlikheid. Terwyl dit gons in Europese kunskringe kom die Suid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng nog tot verhaal nadat ’n gedeelte van ’n gedenkteken wat hy geskep het, in Amsterdam in Nederland voete gekry het.
14 maart 2023, Journalist in het Huis
Joernalis in die Huis: Hanri Wondergem
Hanri Wondergem is sinds 2020 redacteur van het dagblad Beeld en prijswinnend journalist. Haar hele carriere speelde zich af op een nieuwsbureau – eerst bij een buurtkrant, daarna bij een regionale krant en ten slotte bij een landelijke zondagskrant.
27 februari 2023, Evenement
Die eerste Alfred Schaffer-erelesing
Die SAVN, SASNEV, en die Taalunie nooi u hartlik uit na die eerste Alfred Schaffer-erelesing.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons