Actueel

Zuid-Afrikaanse artiesten tijdens het AfroVibes Festival 2021!

27 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Afro_Vibes

Delen:

Het Afrovibes Festival 2021 gaat volgende week dinsdag 28 september van start t/m 10 oktober. De verschillende artiesten komen uit Tanzania, Mozambique, Nigeria, Oeganda, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië en Nederland, en zullen optreden in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en Den Bosch.

Wij zetten de Zuid-Afrikaanse artiesten voor jullie op een rijtje:

Nederland, Driebergen, 17 maart 2015 Metropole Bigband foto: Merlijn Doomernik

SOUTH AFRICAN SONGBOOK OF JAZZ is een muziekvoorstelling met Metropole Orkest big band. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast uit Zuid-Afrika is vocalist Siyabonga Mthembu.

KRUMMELPAP (choreografie Alfred Hinkel & John Lindenis) een dansvoorstelling uit Namaqualand in Zuid-Afrika die de pleisters afscheurt van de wonden van de gemengde volkeren (mixed-race peoples) in de West- en Noordkaap in Zuid-Afrika. De dansers toveren met de poëzie van dichter Ronelda Kamfer een werkelijkheid tevoorschijn die als schuurpapier over je huid beweegt. Deze dansvoorstelling laat je huilen, lachen, ongemakkelijk voelen maar geeft ook berichten van hoop.

Afbeelding Afrovibes websites
Afbeelding Afrovibes website

SAKHOSI SAYS ‘NON’ TO THE VENUS is geïnspireerd door het verhaal van Sarah Baartman, een vrouw van de Khoikho groep in Zuid-Afrika die onder het pseudoniem Hottentot Venus in de 19-eeuw werd tentoongesteld in circussen en op kermissen in Europa. Nelisiwe Xaba geeft een ironische en politiek geëngageerde dans solo over een Zwarte vrouw en haar reis naar Europa, waar ze alleen mag blijven als ze een tijdje museumstuk wordt. Deze voorstelling gaat niet alleen in op het exotisch voyeurisme maar wijst ook op de toename van xenofobie zoals die te zien was bij president Sarkozy (Sakhozi) in Frankrijk die Afrikanen een financiële compensatie wilde geven als ze maar terug zouden gaan naar Afrika.

PHOENIX ROSE is een stand-upcomedy waarin Phoenix praat en zingt over haar toneelleven als zwarte vrouwelijke komiek in Europa. Phoenix Rose, het grofgebekte alter ego van de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele verkent de ruimte die de kunst in Europa biedt voor Zwarte vrouwen. Zij vraagt zich af hoe ze een normale artiest kan zijn zonder een normale zwarte artiest te zijn. Op de golven van witte blikken en postkoloniale stereotypen legt ze het publiek uit wat het verschil is tussen een Zwarte vrouw in Europa zijn en een expert zijn op het gebied van zwarte levens.

Afbeelding Afrovibes website
Afbeelding Afrovibes website

Meer nieuws

9 april 2024, Actueel
In Memoriam Bart de Graaff
Onverwacht is in Pretoria de historicus dr. B.J.H. (Bart) de Graaff (64) overleden. Prof. dr. G.J. Schutte schreef een In Memoriam, ter nagedachtenis.
4 april 2024, Actueel
Augure, het speelfilmdebuut van Baloji
Imagine Filmdistributie brengt Augure (Omen) op 18 april uit in de bioscopen. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Congolese filmmaker, muzikant en kunstenaar Baloji werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize. In een magisch-realistisch Congo kruisen de paden van vier personages, die door hun familie en gemeenschap als heksen of tovenaars worden beschouwd. Alleen door wederzijdse hulp […]
2 april 2024, Actueel, Persbericht
Absent Presences
On 2 April 2024, the third volume of the Zuid-Afrikahuis (SZAHN) series was launched under the title Absent Presences: Decolonizing our Views of the Zuid-Afrikahuis and its Collections. The project was part of the events that commemorated the centenary residence of the Zuid-Afrikahuis (South Africa House, ZAH) in the canal house on the Keizersgracht 141, in […]

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons