Evenement

De oogkleppen af. Historici bekennen kleur

28 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: ZAH

Delen:

Datum: 5 oktober 2021
Inloop: 14:30
Tijd: 15:00 – 17:00 uur
Locatie: YouTube
Taal: Engels

Een symposium over ‘dekoloniseren’ in het Zuid-Afrikahuis in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2021.

Het thema ‘dekoloniseren’ is de afgelopen jaren wereldwijd in een stroomversnelling geraakt: in het publieke debat, de academische wereld, en iets later ook in musea en archieven. Zwarte én witte mensen laten hun stem horen over hún geschiedenissen, over hoe en waar die bewaard en tentoongesteld worden, en in welke ‘taal’.

In allerlei gremia, op allerlei niveaus en door een grote diversiteit aan groepen in de samenleving wordt onze omgang met onze geschiedenissen – gelukkig – tegen het licht gehouden en veelal te licht bevonden. In toenemende mate worden bestaande geschiedverhalen en de bronnen waarop ze gebaseerd zijn van andere, meerdere kanten bekeken én herschreven.

Behalve geschiedenis en geschiedschrijving, staan bronnen en archieven in de breedste zin van het woord, en hun toegang, toegankelijkheid en gebruik centraal in ons gesprek van vandaag.

In dit symposium ‘De oogkleppen af’ willen we deze thematiek allereerst in het algemeen behandelen: hoe bekennen historici, archivisten en museumprofessionals wereldwijd kleur?

Wim Manuhutu (gespreksleider) is historicus en erfgoeddeskundige. Hij was van 1987 tot en met 2008 directeur van het Museum Maluku in Utrecht. Hij maakte daar tentoonstellingen op het terrein van geschiedenis, cultuur en actualiteit en ontwikkelde het museum als een van de weinige etnische musea in Nederland tot een kenniscentrum op het gebied van erfgoed en diversiteit. Daarna was hij tot 2019 directeur van het Migratie Museum in Den Haag.

Patric Tariq Mellet is erfgoedactivist, verhalenverteller en specialist op het gebied van slavernij in de Kaapregio. Hij heeft meegewerkt aan meerdere educatieve projecten op het gebied van cultureel erfgoed en slavernijgeschiedenis.

Carine Zaayman is een kunstenaar, curator en geleerde die zich inzet voor een kritisch engagement met koloniale archieven en collecties, met name die met delen van Khoekhoe-verleden. Het in beeld brengen van immateriële en verwaarloosde geschiedenissen is een belangrijke drijfveer voor haar werk. Haar onderzoek heeft tot doel bij te dragen aan een radicale heroverweging van koloniale archieven en museumcollecties, vooral door te helpen bij het vinden van manieren om hun greep op onze verbeeldingskracht los te laten wanneer we het verleden vertellen, en hoe we de toekomst daaruit kunnen vormen.

Niels Posthumus was van eind 2012 tot medio 2021 correspondent in zuidelijk Afrika voor dagblad Trouw en Het Financieele Dagblad. Recentelijk publiceerde hij het boek Alle problemen begonnen met Van Riebeeck.

Charles Jeurgens is historicus, archivaris en hoogleraar archiefwetenschap. Hij was was lid van de Wetenschapscommissie van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) en bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.

Meer nieuws

6 december 2023, Actueel
Nieuwe gasthoogleraar Université de Liège: Margriet van der Waal
De nieuwe gasthoogleraar voor het academisch jaar 2023-2024 aan de Université de Liège is Margriet van der Waal, associate professor Cultural Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
5 december 2023, Uit het Huis
Wintersluiting 2023 – 2024
Beste bezoekers en Vrienden, Dit jaar zal de wintersluiting ingaan op 20 december en loopt tot 8 januari. Zo kunnen we u vanaf 8 januari weer vol energie en plezier begroeten aan de Keizersgracht 141-C!
28 november 2023, Actueel
10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Mede aan de hand van een groot aantal recent verschenen boeken en de klassieker Het Oostindisch kampsyndroom van Rudy Kousbroek, met telkens nieuwe inzichten, meningen en met nieuwe feiten reflecteert Adriaan van Dis in zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld? Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons