Actueel

Invitation to Colloquium: Unburning the Fire & Acknowledgment of Land Cleansing Ceremony

30 september 2021
Auteur: Team Zuid-Afrikahuis
Foto: Unburning the Fire & Acknowledgment of Land Cleansing Ceremony

Delen:

Op 29 september vond het colloquium Unburning the Fire & Acknowledgment of Land Cleansing Ceremony plaats, een evenement van de University of Cape Town in het kader van hun Heritage Month. Afgelopen jaar is aan deze universiteit het San and Khoi Centre opgericht en dit colloquium wil de kennis en het onderzoek van dit instituut vieren. Zo waren er optredens van Khoi en San artiesten, lezingen van academici en gesprekken met auteurs. In het eerste jaar is er meteen al een hoop werk verzet in het San and Khoi Centre, zoals de publicatie van twee boeken. Indigenous Women Rethinking southern Africa’s Pasts, Rethinking Africa Vol 4, samengesteld door June Bam en Bernedette Muthien, brengt onderzoekers, activisten en dichters samen en onderzoekt kennisproductie in ritueel en herinneringen. Daarnaast schreef Bam ook Ausi Told Me: Why Cape Herstoriographies Matter. Dit boek werd feestelijk gepresenteerd op het colloquium en bespreekt de geschiedenissen van vrouwen uit de regio en hoe die het beste verder onderzocht kunnen worden. De University of Cape Town wil zich met dit evenement duidelijk in de geschiedenis plaatsen van de regio waarin zij werken, en vooral de geschiedenis erkennen van de grond waarop de universiteit zich bevindt. Het San and Khoi Centre moet de brug slaan naar deze complexe geschiedenis. 

RSVP: Please register online.
Programme: Download the programme.

Meer nieuws

22 februari 2024, Persbericht
Schrijversbezoek: Ontmoeting met schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer
Dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Kompoun van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Ronelda S. Kamfer. Na vier dichtbundels is dit haar eerste roman, die oorspronkelijk in 2021 in het Afrikaans uitkwam. Zowel de vier dichtbundels als de roman zijn naar het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. Op 8 maart komt Kamfer naar de UB Leiden om voor te lezen uit haar roman en over haar werk als schrijver en dichter in gesprek te gaan.
12 februari 2024, Uit het Huis
Wij zoeken een coördinator voor de literaire leeskring!
De leeskring van het Zuid-Afrikahuis bestaat al sinds 2002. Acht keer per jaar komt een aantal mensen bijeen om een boek te bespreken. Meestal is dat een Afrikaanse roman, een enkele keer is het een Afrikaanse dicht- of verhalenbundel en soms is het een Engelstalig boek. Ook worden er Nederlandse romans besproken waarin de relatie Nederland˗Zuid-Afrika centraal staat.
5 februari 2024, Actueel
Reserveer een plek voor de halve finale Nigeria – Zuid-Afrika
Ziggo Sport zoekt naar fans van Bafana Bafana! Het voetbalteam staat deze woensdag in de halve finale en speelt tegen Nigeria in de Africa Cup. Ziggo Sport organiseert een Voetbal Café in Hilversum waar met een grote groep fans de wedstrijd bekeken zal worden.

Bezoekadres

Keizersgracht 141-C
1015 CK Amsterdam
+31(0)20-6249318

Openingstijden

Vragen en afspraken

Neem contact op

Volg ons